fredag 11. april 2014

Tur til Brekkekrysset

Forrige uke tok minstebarna på Kvitebjørn Bussen mot maridalen og stoppet på Brekkekrysset. Vi satt kurs mot en bra leirplass, men det ble selvfølgelig en stopp i den store gressbakken på veien. Her rullet barn og voksne ned gjentatte ganger og peste seg opp igjen. Leirplassen vår var desverre opptatt så vi måtte finne oss en alternativ leirplass. En benk mellom to trær ble en ypperlig plass for matlaging og hvile før vi begynte å utforske området i nærheten. På tilbakeveien vi tok en skogssti til busstoppet hvor vi var heldige og få hilse på vårens første maur. Da vi hadde tatt bussen til Nydalen ble det også tid for en stopp på lekeplassen i nærområdet hvor noen begynte med provisorisk hyttebygging. 




Flest


Denne uken i førskolegruppene har vi jobbet videre med tall og tallforståelse i forhold til begrepet flest. Vi har snakket om hva flest betyr og hva minst betyr, og brukt praktiske eksempler som å holde opp begge hendene med forskjellig antall fingre. 

Skogs- og strandliv


Denne uken var det duket for skogstur for førskolegruppen, mandagsgruppen kom seg til Solemskogen og onsdagsgruppen rakk desverre ikke bussen. Barna fikk da valget om å vente en stund på neste buss eller om de ville reise til stranda og da ble det et enstemming ja for å reise til Bygdøy. 

I Solemskogen prøvde vi ut en ny sti og da endte vi opp på en bålplass med mange store steiner og pinner rundt som en annen barnehage hadde laget. Her lagde noen en fjernstyrt fugl mens andre utfordret seg selv med å klatre opp på store steiner og hjalp hverandre opp. Det ble også laget tauhinder/husker og de barna som hadde lyst fikk lov prøve å tenne på fyrstikker. 


På Bygdøy ruslet vi bortover strandkanten og endte opp i Paradisbukta. På veien samlet noen av barna "skatter" som de så over når vi var kommet frem, mens andre var opptatt å løpe frem og tilbake i vannkanten og bade. I vannet fant vi også en skapning vi undret oss over hva var, kan noen hjelpe oss? vi kalte det til slutt en havmark, for den ligner på en mark, er bustet og ser ut som den har svart nese og værhår. 

torsdag 10. april 2014

Lillegull på tur

Nok en fin tur med noen av barna på Lillegull. Mat, drikke, bøtter, spader og en fotball ble pakket med før vi satte kursen mot Voldsløkka. På veien måtte vi stoppe og se på både biler og busser, og på elva selvfølgelig :) Vel fremme ble det tid til både graving, klatring, løping i sølepytter og fotballsparking. Barna er utrolig gode på å bevege seg, og bevegelsesgleden er stor. Dette vises gjennom smil, gledeshyl og latter :) Etter en liten matpause satte vi kursen mot barnehagen igjen :) 


Ekeberg skulpturpark


På fredag i forrige uke var alle førskolebarna på tur sammen, hvor vi besøkte Ekeberg skulpturpark. Her gikk vi en runde rundt for å se på de ulike skulpturene og vi reflekterte rundt hva de representerte og hvilke funksjon de hadde.

 Siden vi også hadde "ha med dag", hadde alle barna med seg en leke hjemmefra som de lekte med og viste til hverandre. To av guttene hadde med seg forstørrelsesglass som to av de voksne, sammen med flere barn, viste at hvis solen traff riktig på forstørrelsesglassene så kunne de lage ild. Noe som fascinerte barna veldig da de klarte lage merker i en pinne som lå på bakken. På fellesturene våre har vi også med kokken i barnehagen og han disket opp med hamburgere til oss alle sammen. 

tirsdag 8. april 2014

Påskeharen plukker gulrøtter

 
I samling spurte voksen;"Hva tenker dere når jeg sier påske?"
 
Barna svarte ivrig;
 
"Påskeferie!"
"Påsketegninger!"
"Påskeegg!"
"Påskekylling!"
"Påskeharen!"
 
 
 



Voksen spør "Hvem får vi påskeegg av?"

Igor;"Påskekyllingene legger egg!"
Emanuel; "Hønene!"
 
Igor;"Nei, det er ikke ekte egg!"
Emanuel;"Bilder av godterier, hønene tar ekte!"
 
 


 
Voksen spør; "Hva gjør påskeharen?"
 
Barna svarer ivrig; "Plukker gulrøtter"
 
 

Påskeforberedelser

Påskeforberedelsene er i gang inne på Storegull, og i går sådde vi karse i påskeegg. Barna fikk velge farge på påskeegget selv, og så fikk de bomull som de kunne putte oppi. De voksne hadde kjøpt inn en bitteliten vannkanne slik at barna kunne vanne selv, og etterpå fikk de ta i frøene. Nå blir det spennende å følge med på at det spirer og gror i dagene fremover, før barna skal få med seg eggene hjem :)


mandag 7. april 2014

På togtur!

På fredag var det turdag for fem av barna på Storegull. Vi pakka med oss mat og drikke, og gikk opp til Nydalen Stasjon for å ta toget! Vi satt en stund på perrongen og kosa oss i sola, og plutselig kom det en kattepus som veldig gjerne ville klappes av oss. Veldig stas for barna, og de ville helst ta med katten på tur. Vi snakket om at katten ikke kunne ta toget aleine, men at kanskje vi kunne hilse på den i nærområdet en annen dag.
Da toget endelig kom, var det stor glede i gruppa. Enda morsommere var det da toget tuta med fløyta si etter en liten stund! Vi kjørte tog ca et kvarter, og hoppet av på Movann. Her fant vi oss en fin plass i sola og satte oss ned for å høre på eventyr. Vi hadde pakka med oss kofferten med eventyret om Gullhår og de tre bjørnene, og det var veldig gøy å ha samlingsstund ute! Etterpå spiste vi brødskiver og epler til lunsj. Det var gøy å vinke til togene som kjørte forbi og tuta mens vi spiste mat! :)






Etter mat gikk vi en tur oppover langs skogsveien, og her lå det fortsatt masse snø! Mye av det hadde smeltet, og vi kunne høre vannet renne nedover. Vi gikk inn i skogen og så på det rennende vannet, og fant både pinner og kongler som vi kunne leke med.
Mens vi venta på toget tilbake, tok vi en samlingsstund til med litt forskjellige sanger. Vi spiste litt rosiner og gjorde oss klar til å ta toget hjem igjen. Konduktøren på toget snakket mye med oss, og det syns barna var veldig gøy. Vel fremme i barnehagen var det deilig å få sove litt :)



torsdag 3. april 2014

Subtraksjon


Denne uken i førskolegruppene har vi jobbet med tall og løst oppgaver med subtraksjon. Barna har hjulpet hverandre og kommet opp med egne mattestykker som vi har løst i fellesskap. Vi har regnet med bananer, blyanter, barn og viskelær. Vi begynte i det små med: "Hvis jeg har 10 viskelær og gir bort 4, hvor mange har jeg igjen?" til og ende opp med: "Hvis jeg har 200 og gir bort 2, hvor mange har jeg igjen da"? Barna telte på fingrene, inne i hodet og grublet og kom med mulig forslag til svar. Det er tydelig at matteinteressen er stor i førskolegruppen og at tall er noe de synes er morsomt å holde på med. Før jeg rekker å snu meg, har de løst oppgavene og er klare for nye. 

Tonsenhagen


Denne uken har førskolebarna vært på tur til Tonsenhagen. Sist gang vi var her var vi på vinterens lengste skitur og det var mye snø, nå var imidlertid nesten alt borte og blomstene tittet frem. Barna har lekt alt fra stein til grein på vei innover i skogen, hvor de hoppet på steiner og greiner for å ikke treffe bakken og de har vært på fisketur og lagd bål. Skogen byr på mange muligheter og fantasien og kreativitet driver leken fremover i ulike retninger. Barna har også klatret i en steinvegg og husket på to tauhusker som henger igjen etter noen andre, og de hjelper og motiverer hverandre for å få det til. 

Vi er også heldig i matveien når vi er på tur og denne uken har vi kost oss med å grille pølser og spist torsk med ris og grønnsaker. Selv om tålmodigheten tok slutt og kalde pølser ble fortært, var matgleden der :)



Lillegull på tur til Voldsløkka

"Skal vi dra på tur i dag, Harald?"
"Jaaaa!"
Harald løper ut i gangen. "Dress" sier han. "Ja, vi må ha på dressen" sier jeg. Jeg spør Harald om det er noe mer vi må ha på oss når vi skal på tur. Han er raskt ute med å finne frem skoene sine. "Skoa ja, de må vi ha på". Sammen finner vi fram lue, votter og det andre tøyet vi trenger når vi skal på tur. Når alt tøyet er på beveger Harald seg mot døra. Han stopper ved den svarte tøyposen som henger på en knagg på veggen. "Denne?" sier Harald, og ser spørrende på meg. "Oi, vest ja, det var det bra du husket på!" sier jeg og hjelper han slik at han får på seg en gul vest :)

Denne lille praksisfortellingen synes jeg sier noe om hvor kompetente de minste barna i barnehagen er. Barn kan utrolig mye, og det er viktig at vi som voksne gir de muligheten til å vise at de nettopp kan.

Dagens tur gikk til Voldsløkka. I strålende sol tuslet vi avgårde :) På grunn av noen litt desorienterte voksne ble turen bort til Voldsløkka litt ekstra lang i dag, men vi fikk sett utrolig mange biler, busser og lastebiler på veien, så barna koste seg som bare det. Vel fremme ble det tid til både litt klatring, husking og løping, før vi fant frem mat og drikke. Maten smaker ekstra godt i friluft :) Så tuslet vi tilbake til barnehagen for å ta en liten powernap og lade batteriene. Nå er vi straks klare for en solrik og energisk ettermiddag :)


tirsdag 1. april 2014

Tur til Sognsvann :-)

I dag ble det et etterlengtet syn med T-banen for noen av barna på Gullfuglen :-) Vi tok med oss en liten gjeng på tur til Sognsvann, i den nydelige vårsola! Nå har vi ikke vært på langtur siden før snøen kom, så det var deilig å komme seg ut på langtur :-)

Vi satte kursen for T-banen, og iveren var stor når barna fikk vite hva vi skulle. Gjensynsgleden med toget, eller T-banen var stor! Barna ropte og vinket til de som kjørte forbi :-)

Da vi kom frem til Sognsvann, fikk barna hoppe ut av vogna og gå ned til vannet. Før vi kom dit, så vi en traktor som kom kjørende med en gravemaskin på slep! Det var spennende det! Omsider fant vi oss en benkrett ned ved vannet, hvor vi spiste lunsj. Vi fikk etterhvert selskap av mange ender, og avsluttet besøket med å mate alle endene. Det var utrolig moro :-)

Toget går!

 
Vi har lånt tog-boksen fra lekekroken og satt den inn på vår avdeling. Og det har vært stas for både barn og voksne! Vi har bygget parallelle tog baner, vi har krysset tog baner, vi har tatt inn borgklosser for å lage bygg til tog banen og ikke minst; vi har kjørt tog!  
 

"Det tuter i tunellen!"

 
Når det var mange som vil kjøre samme vei så ble det kø. Dette ble en test i tålmodighet, kommunikasjon og samspill for alle innblandede parter.