fredag 7. desember 2012

Turglede!

Hva er turglede?

Barna svarer:

Morten:"Jeg tenker at vi skal ha det gøy"... "også er det gøy å gjøre rampestreker" Som hva da?"Å stjele pannekakerøre.. og lure andre".
Ludvik:"Klatre i trærne og leke i trærne". Da sier Morten igjen:" ja, og hoppe ned fra trærne".
Morten tenker litt mer.. "det er gøy å se på dyrene i skogen" Som hva da? "Pinnsvin og reinsdyr". Har du sett de før? "Nei"
"Gøy å se på spor" sier Ludvik igjen. Lennart bryter inn og sier:"det er gøy å spille fotball". Tenker litt til.."å tøyse og tulle og danse i skogen".. "og spise mat".
"Å finne planker" sier Morten. "Finne planker og lage telt" sier Ludvik.

Renate:"Å, ta på isen og kjenne hvordan den føles". "Å, finne morsomme kvister, en gang fant jeg en som så ut som knerten, og en annen gang gang en som så ut som en elg" sier Veronica.
Annika bryter inn:"å, finne magiske steiner". "Ja, og rare steiner som man kan lage steinsamling av" sier Renate igjen.
Frida: "Jeg liker å finne kongler, så man sitter på sånne rognebær og lage mennesker".
Renate:"Det er så gøy på tur at jeg vil være der veldig lenge".
Annika:"Det er så gøy å tenne bål".. og det sier alle de andre barna seg enig i.

Det er koselig med bål enten det er på tur eller i barnehagen..



Har man turglede når man ofter leker at man skal på tur?

Barn synes det er stas å ha sin egen sekk på tur. For små barne rygger som har et langt liv foran seg er det viktig med en sekk som sitter godt på ryggen og er med stropper.  På kalde vinterdager er også godt å ha et sitteunderlag som varmer i rompen, det gir det å spise mat på tur en god opplevelse.       Så et bra julegave tips er ull/tovet sitteunderlag. Et godt tips er også at barna har med et par pakker med hånd/fotvarmere med seg i sekken. Disse er ikke dyrer og man får kjøpt de i alle sportsbutikker og på Clas Ohlson.

Å forberede seg til tur er viktig for fremme turgleden. Kle seg riktig er avgjørende.
Uansett om det er vått eller tørt, i kulda er det kun én regel som gjelder innerst mot kroppen. Ull. Om du er barn eller voksen, ull isolerer like godt i fuktig tilstand som i tørr. Ull passer derfor perfekt under dressen på våte og slapsete dager. Velg et ullundertøy som er tettsittende mot kroppen. Hvis barnet ikke tåler å ha ull rett inn mot huden, så finnes det syntetiske alternativer.


På våte og ikke fullt så kalde vinterdager holder det med to lag klær. Det er svært viktig at det ytterste laget både er vind- og vanntett. På kalde dager bør barnet ha flere lag med klær på seg. Kle barnet i et nytt lag med ull, eller et lag med fleece. Vær oppmerksom på hva fleecen er laget av. Ullfleece eller fleece blandet med polyester er det beste. Disse veier lite, tørker fort og holder godt på varmen. Styr unna bomull og dongeribukse.

Det ytterste klesplagget må være vind- og vanntett for å stenge kulden ute. Det er også viktig at dressen puster for å forhindre at fukten stenges inne. Ikke pakk barna inn så mye at det hemmer bevegelsesfriheten.
Vi mister mer varme fra hodet enn fra noe annet sted på kroppen. Derfor er en god lue ekstra viktig. På kalde vinterdager bør du ha to lag på hodet til barnet. Innerst er en balaklava-lue i ull eller syntetisk fleece en sikker vinner. Et vann- og vindtett lag ytterst er ekstra viktig på dager med mye vind. Bruk gjerne en lue med øreklaffer som dekker bedre.

Barn blir fort kalde på hendene og føttene. Vottene bør være i to lag med ull eller syntetisk fleece innerst, og med et vann- og vindtett ytterlag, eller ull/polvotter.
Hvilket skotøy du skal velge til barnet avhenger av føre og temperatur. Er det slapsete og relativt mildt, er en vind- og vanntett støvel det beste. I kaldt og tørt vær er en sko med fôr og et tex-membran å foretrekke. Skoene bør være såpass store at du får plass til ullsokker i, er de skoene store nok kan det være lurt å ha en ekstra fotsåle av ull oppi, men pass på at tærne ikke har det for trangt,for da hjelper det lite med ekstra lag og de blir kalde igjen.                                                 Spesielt på turdager er det lurt at barna har ulllongs på, for hvis de er våt på beina så trenger man evt. bare å skifte ullsokkene og ikke kle av alt hvis de har strømpebukse på.

Et annet tips er å smøre barna med kulde krem før de kommer i barnehagen.


På enhver tur skjer det nye opplevelser.. plutselig finner vi tønna til Kaptein Sabeltann, vi møter masse hyggelige mennesker.. selv politiet tar seg tid til en prat med oss..
Hva skjer på neste oppdagelses ferd???

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar