onsdag 29. oktober 2014

Ulike væsker i vann




De siste samlingene "Miniforskerne" har hatt har vi jobbet med vann og gjort ulike forsøk.  Denne uken har vi sett på hvordan ulike væsker reagerer når vi putter de oppi vann. Først prøvde vi med sukker, og så hvordan sukkeret virlet rundt i vannet. Noen av barna synes det så ut som snø som virvlet rundt. Deretter puttet vi oppi olje hvor barna reflekterte rundt hvorfor olje ikke ville synke og at den lagde bobler i vannet. Til sist tok vi opp i konditorfarge og så hvordan konditorfargen lagde seg vei gjennom olje og lagde et fargeslør i vannet på vei nedover i flasken. Forskjellige farget dukket opp ettersom barna puttet ulike mengder og farger av de forskjellige væskene i vannet. 


Til slutt tok vi et akvarium og fylte med vann, konditorifarge og olje og så hva som skjedde. Vi så at oljen la seg som en hinne på toppene av vannet med bobler i ulike størrelser, og når vi puttet konditorfarge oppi kunne vi se at noen av boblene fikk farger og at fargen gikk nedover i vannet. Barna prøvde å stikke hull på boblene med fingrene sine og rørte rundt til en stor grønn suppe. 









tirsdag 28. oktober 2014

Ut på tur, aldri sur!

Mandag tok vi på Storegull med oss en liten gruppe med barn til fotballbanen:-) Det var varmt og godt i høstværet.

På fotballbanen lå det tilfeldigvis to baller som vi kunne leke med! Vi fant også noen busker med bær på. Marthe hadde undersøkt disse bærene, og de var visst spiselige, så da måtte vi ta en smaksprøve:-)

Etter litt tid på fotballbanen, gikk vi opp til lekeplassen. Der fant vi noen epletrær, og da måtte vi selvfølgelig smake på de også. Barna koste seg skikkelig med de deilige eplene:-)


Tur for Lillegull

I dag har vi vært på tur. Noen av barna tok beina fatt, og sammen gikk vi avgårde på veien mot en helt ny og u-utforsket lekeplass. På veien møtte vi først en trapp som måtte overvinnes. Det mestret barna lett som bare det, og videre gikk veien bortover langs asfalten. Langs veien måtte vi stoppe og kjenne på alle de fine bladene som lå på bakken. Vi kjente på de og kastet de opp i lufta. "Oiii!". Til slutt fant vi lekeplassen. Der utforsket vi både sandkassa og huskene før vi tuslet tilbake til barnehagen for en deilig lunsj :) 


Høsttakkefest i barnehagen

Fredag 24. oktober hadde vi høsttakkefest i barnehagen. Vi hadde ulike aktiviteter barna kunne være med på, og inne hos oss på Storegull fikk barna prøvd seg på litt forskjellig.
Vi hadde én gruppe som var ute for å plukke høstblader. Disse puttet vi i pose og tok med inn til tørk, og så pyntet vi bordene og avdelingen med de. Masse flotte farger! :) Denne gruppa fikk også være med på skattejakt, da en fugl hvisket oss i øret at noen hadde gjemt en liten skatt under bladene utenfor barnehagen. Etter en stund med leting fant vi endelig skatten; en pakke med rosiner! Vi satte oss på en benk og kosa oss med rosiner før vi gikk inn igjen.

En annen gruppe satt på kjøkkenet og malte høstblader. Vi pyntet bordet med høstblader som vi hadde plukka ute, og disse fungerte som inspirasjon for barna. De fikk både blanke ark og ark med tegning av høstblad på, som de kunne fargelegge.



En annen gruppe fikk være med en voksen og bake. Senere på dagen skulle vi ha gresskarsuppe til mat, og til denne trengte vi focaccia-brød. Barna fikk være med å helle oppi ingrediensene, og de syns det var kjempegøy å følge med på kjøkkenmaskinen når den eltet deigen. 


Til lunsj og ettermiddagsmat slukket vi lyset og tente lykter av utskjærte gresskar rundt omkring på kjøkkenet, og hadde ekstra hyggelige måltider denne dagen :)

mandag 27. oktober 2014

Vi maler med mat

Mat finnes i alle farger. Inspirert av småbarnas maling, ville noen av mellombarna kombinere mat og maling. Vi fant frem mat i ulike farger og konsistenser, lagde det til purèer med ulik farge, og malte det på ørreten som vi skulle ha til lunsj. Til slutt ble kunstverket spist med stor appetitt!



fredag 24. oktober 2014

Samling for de minste


På Lillegull har vi kommet godt i gang med samlingsstund. I begynnelsen hadde vi flest av de spontane samlingene hvor vi sang forskjellige sanger. Etterhvert har vi hatt mer organiserte samlinger hvor barna har sitti i ring og vi har brukt den magiske posen med sangkort i. Gradvis har vi også introdusert barna for Bukkene Bruse. Først i små grupper, hvor vi har fortalt eventyret, sunget sangen og latt barna få leke med figuerne. Nå forteller vi eventyret for hele gjengen, og de følger spent med! Når sangen kommer er det noen som bare ikke klarer å la vær å danse, for det kribler i bena. Forrige uke var vi på puterommet og så på noen av de voksne som dramatiserte Bukkene Bruse. Spennende! :D


torsdag 23. oktober 2014

Som lopper vi hopper

Fantastisk deilig rush som går igjennom kroppen i det man står på klippen og skal hoppe. Kjenne på spenningen og kalkuleringen av hvordan hoppet og landingen skal bli. Det er også et krav om å gi tid og ha tålmodighet i køen, for man er ikke alene om å ønske å hoppe.

Hva ønsker du?


Henrik " Jeg vil ha gul buss"



Johan " Jeg vil også ha mann"


Anniken " Kan du lage en ball til meg?" 

tirsdag 21. oktober 2014

Ny inspirasjon på Storegull!

For et par uker siden var alle de ansatte i Eventyrstua på studietur til Stockholm hvor vi besøkte Reggio Emilia-instituttet. Her fikk vi en kjempegod forelesning, blant annet om miljøet i barnehagen og rommet som den tredje pedagog. Dette ga oss masse inspirasjon og tanker om hvordan vi kan legge til rette for ulik aktivitet på avdelingen, og vi gikk i gang med litt forandringer så fort vi kom tilbake på jobb.
Vi startet med å fjerne kjøkkenkroken vår, som vi ser at barna har gått litt lei av og ikke leker like konstruktivt med lenger. Istedenfor kjøkkenkrok, hentet vi inn noen puter og byggeklosser fra puterommet, og lagde en liten konstruksjonskrok. Her har det blitt mye kreativ og fin lek! Vi har stablet puter oppå hverandre, revet de ned igjen, bygget høye tårn med klosser og til og med vært nødt til å klatre opp på lekekassene for å bygge så høyt som mulig!


I tillegg til konstruksjonskroken, har vi brukt bordene og sofakroken vår mer aktivt. Istedenfor å dele i grupper og ta mange grupper ut av avdelingen, har vi lagd ulike stasjoner inne på avdelingen og forklart nøye til barna hvilken aktivitet som foregår hvor. Det vil si; skal man leke med plastalina, må man stå ved bordet, ikke ta med plastalina i sofakroken osv. Dette har vært nyttig for barna, da de har klart å leke mer konsentrert rundt èn aktivitet. Vi har brukt de to bordene våre til plastalina, perler eller tegning. Konstruksjonskroken har blitt brukt til bygging, og sofakroken har blitt brukt til bøker og høytlesing. Når barna er ferdig med èn aktivitet, står de fritt til å gå til en av de andre stasjonene.




torsdag 16. oktober 2014

Tur til Frognerparken for førskolebarna!

Tur til Frognerparken!


Forje uke var førskolebarna på tur i Frognerparken. Vi så på skulpturer og fant former!

Utsikten fra broen var noe som fanget barna, dermed ble det førstemann ned bakken for å komme oss nærmere!

Siste stopp på vei hjem! Vi fant ut at enkelte skulpturer var supre klatrestativ og sitteplasser med god utsikt. Vi tok bilder av noen skulpturer i parken og printet de ut i barnehagen, for også herme etter skulpturene. Vi brukte A3 ark og kullblyanter for å tegne opp skulpturene!

onsdag 15. oktober 2014

Fra skisse til kunstverk




I dag har barna som var med på forming vært med å bestemme hva vi skulle gjøre. Barna kom med forslag om å lage slanger, angry birds og fugler. Sammen falt valget på fugler og vi så på bilder av alt fra ugler, til skjærer til dompapp o.l. Først tegnet vi skisser med tusj, og så malte vi fugler ut i fra å se på skissene vi hadde lagd. 


Vannforsøk

 

I samlingen denne uken har "Miniforskerne" og tre av førskolebarna hatt vannforsøk. Barna ble delt inn i tre grupper hvor hver gruppe fikk hver sitt tomme glass, druer og farris. Vi reflekterte sammen rundt hva som ville skje når druene kom opp i glasset som var fylt med farris, før vi puttet de oppi. Vi fikk en "dansende" drue, mens to av gruppene sine druer sank rett til bunns. I utgangspunktet skal druene flyte opp og snurre rundt pga kullsyren som "tar tak" i druen. I fysikkens verden går ikke ting alltid som det skal. Av erfaring med eksprimenter der vi har brukt brusflasker som er mykplast blir det mindre futt enn hvis vi bruker en brusflaske av hardplast. Neste uke gjenstår det og se om denne teorien slår riktig ann på dette forsøket. 


Neste forsøk vi gjorde var å se hva som flyter og synker i vann. Barna fant hver sin leke på avdelingen som kunne tåle vann, og en og en kom opp for å teste ut om leken kunne flyte eller synke. før de slapp leken opp i vannbassenget, reflekterte vi rundt hvilke leker vi trodde ville synke eller flyte. Selv om størrelsene var like og de var lagd av samme materiale reagerte de forskjellig når de traff vannflaten, og vi erfarte også at magneter tiltrekker hverandre under vann som på land. 

tirsdag 14. oktober 2014

Maling med sugerør



I dag på forming fant vi frem svarte ark, tre farger og sugerør.Barna blåste malingen utover. det brukte også sugerør som malekost.


tirsdag 7. oktober 2014

Trykk med poteter



 I  dag har vi brukt poteter sammen med maling. Vi lagde forskjellig trykk som barna brukte til å male med. De valgte fargene de ville bruke.



onsdag 1. oktober 2014

Blomster små - gule blå


Eggekartong kan brukes til mangt! Førskolebarna startet i forrige uke med å lage blomster av eggekartong og denne uken lot vi oss inspirere til å gjøre det samme. Vi fant frem sakser og maling og gikk til verks. Blomstene skal vi bruke til å lage en felles blomsterkrans på avdelingen. 

"Jungelfisk"


I dag når vi skulle ha forming spurte vi barna hva de hadde lyst til at vi skulle gjøre. Forrige uke så hadde en formingsgruppe lagd pappfisker som henger på veggen på avdelingen og de ville gjerne lage det samme. Inspirert av de lagde vi "jungelfisker" til den ene garderoben på avdelingen som har jungeltema. Barna har klippet og farget med fettfarger og halen er lagd av den biten vi klippet ut for å lage munn. Vi hengte opp blå papp på veggen for å lage vann og klippet ut sjøgress av grønn papp og tegnet på bobler i vannet. 


'Trans-Forming!'


Transformers karakteren "Optimus Prime" har vært populær blant barna de siste tiden. Barna har fremstilt han med å tegne, perle og bygge han med lego. Ved å bygge på et tidligere lego-prosjekt der barna laget forskjellige dyr, ville en av de ansatte nå ta utgangspunkt i nettopp "Optimus Prime". Han lot seg inspirere av barnas engasjement og bygget en "Optimus Prime" figur i lego som barna kunne la seg inspirere av. Resultatet ble mange imponerede figurer. Den lille oppgaven gjorde at barna jobbet godt sammen og hjalp hverandre med utfordringene knyttet til å lage en tredimensjonell figur.




Prosjektet fortsatt med å tegne figurene som de hadde laget. Det var en fin opplevelse å se hvordan barna hjalp hverandre og jobbet kreativt sammen.