tirsdag 30. september 2014

Sukkermaling



På mandagen hadde vi sukkermaling på avdelingen. Vi puttet sukker oppi malingen, så den ble fin og tykk. Deretter fikk barna male akkurat hva de ville. 


fredag 26. september 2014

Tonsenhagen - et lite eventyr



På Tonsenhagen er det mye å se, utforske og klatre på. Strekker du ikke helt til, er det fint å ha en venn som kan hjelpe til. To steiner blir fort til en trapp slik at man klarer å komme seg opp resten av en stor steintrapp. 


En samlingstund i skogen er ikke å forakte, og kastanjenøtter og kongler blir fort til dyr. De tre små grisene og ulven vi møtte, og vi lagde steindyr. 


På ondagsgruppa ble det dramatisert Bukkene Bruse. Barna var både bukker og troll. 
Etter en stund  fant to barn en stor stokk som de bar bort til plassen vår. Flere barn kom til etterhvert og ville hjelpe til. De bar og løp rundt i skogen for å finne  flere stokker som de kunne bære tilbake.




torsdag 25. september 2014

Tur til Ekeberg Skulpturpark

Denne uken gikk turen for førskolebarna til Ekeberg skulpturpark!

 De hadde en mini versjon av "høyt og lavt" som vi lekte og koste oss på frem til det var på tide å utforske de ulike kunstverkene i parken.


Det var mange ulike skulpturer og kreasjoner vi undret oss over på veien. Farger, mønstre, hva enkelte ting kunne ligne på, lyder og sanger.

onsdag 24. september 2014

Føle og smake


I samling denne uken har "Miniforskerne" utforsket sansene føle og smake. Før vi startet samlingen fikk alle hente luen sin og så dekket vi for øynene våre så vi ikke skulle se hva vi skulle ta på og smake på. Noen barn ville ikke ha på lue siden de synes det var litt rart å ikke skulle se. Først fikk barna føle på en grønnsak/frukt og etter alle hadde kjent på den gjettet de hva de var. Så fikk de smake uten å vite enda hva det var, og når alle hadde smakt så vi sammen på hva de hadde følt på og smakt på. Noen smaker var sure, som sitron, mens andre smaker var søte som sukker. I alt smakte vi på sitron, eple, løk, gulrot, salt og sukker. 

tirsdag 23. september 2014

Ettåringen i utelek

Nå er september på hell, og hverdagen på Lillegull begynner å ta form. Det har vært en kjempefin start på barnehageåret, og både store og små har etterhvert lært hverandre å kjenne. Vi har benyttet tiden til å være mye ute. Mange av barna koser seg masse ute, og de signaliserer også et ønske om å gå ut ved å stille seg ved porten. Ute er sandkassa populær. Det graves, lages kaker og smakes.
Noen prøver seg på å sykle, og noen får haik med en voksen på sparkesykkel. Det forskes på hva som befinner seg inni husene. Det øves på å gå opp og ned trappa til sklia, og det øves på å skli ned igjen. Grovmotorikken er i full utvikling, noe som gjenspeiles i masse bevegelsesglede :)

Vi har også vært på noen små turer rundt i nærområdet. I begynnelsen var det for noen litt rart å skulle sitte i vogna sammen med de andre, men nå kommer smilene frem så fort de skjønner at vi skal ut på tur. Det pekes og prates om alt vi ser, det vinkes til trikker og biler og det tulles og tøyses både med hverandre og med de voksne :)



Pappfisker

Pappfisker ..


I dag på forming har vi klippet ut fisker av papptallerkener. Barna fikk klippe,lime og farge fisken sin.  



Deretter hang vi de opp på veggen som vi hadde lagd som hav. 




fredag 19. september 2014



Voldsløkka





Vi hadde to turer til Voldsløkka uke 37. Vi har klatret høyt, hoppet på steiner og utforsket området.



Bygdøy




Denne uken har "Rockeungene" og "Miniforskerne" vært på tur til Bygdøy. Her har vi utforsket både vann, strand og skogen rundt. Noen har vasset og kjent på temperaturen i vannet, mens andre synes det var stor stas og kaste steiner i vannet og lage mest mulig "splæsh". Vi har også prøvd å fange små reker ved hjelp av å knuse blåskjell vi fant og flere barn lagde sjøorm av skjell, pinner og sjøgress.

I skogen har vi funnet både snegler og røyksopp, og det var litt merkelig at det kunne komme røyk ut av en sopp. Barna har også samlet skjell og pinner som vi senere skal bruke i en formingsaktivitet på avdelingen. 


Maling i bleia

Denne uka har vi hatt maleprosjekt på Storegull. Vi kjøpte inn noen meter med tynt stoff som barna skulle få male på i bare bleia. Det vil si; grise seg til med maling, tråkke i maling, rulle rundt i maling... Kort sagt, hva man har lyst til! :)
En del av barna var litt skeptiske til å begynne med, og syns nok det var litt rart å skulle tråkke rundt i dette som vi vanligvis bruker pensel på. Etterhvert ble de fleste varme i trøya, og det ble en utrolig morsom aktivitet! De fikk tråkke i maling, ta maling rett på beina eller henda og lage hånd-/fotavtrykk. De voksne hjalp til, og de fikk maling på beina og henda sine de også.


Ett av barna fortalte at han lagde sokker når han malte på foten sin og oppover leggen. Det ble mange fine hånd- og fotavtrykk på kunstverket vårt, som nå henger til pynt på avdelingen.


Vi har brukt flere dager på dette prosjektet, da vi har delt barna i smågrupper mens de har malt. Max 5 barn har fått male samtidig, og de har fått holde på så lenge de har hatt det gøy.



Minst like stas som malinga, har det vært å få bade i balje med såpe og skum etter maleøkta! :)

En vakker høstdag


På vei tilbake til barnehagen gikk Johan til et tre og holdt rundt det. Voksen gikk bort til han og da fortalte Johan at han prøvde å riste på treet for at det skulle komme barnåler ned. Stammen var alt for tykk til at den voksne klarte å riste på treet. De så på treet sammen og så at det var langt opp til greinene og på greinene så var det blader og ingen barnåler. De bestemte seg for å gå videre.

onsdag 17. september 2014

mandag 15. september 2014

Hverdagsaktiviteter:-)

Nå har dagene på Storegull begynt å sette seg. Etter en hektisk og morsom august måned, er hele barnegruppa på plass. Vi har vært mye ute, da det har vært fint sensommer/høstvær.

Vi har begynt med ulike aktiviteter for barna nå. Med alle på plass, må vi dele oss, og da kjører vi i gang aktiviteter. I uka som har gått, har vi blant annet malt. Barna elsker det! Vi har også funnet frem perler og puslespill for barna. Det er kjempefine aktiviteter, hvor barna virkelig fokuserer:-) Vi leser også bøker med barna. Da kan det være deilig å trekke seg til språklaben for å få ro:-) Vi har også kommet i gang med samlingsstund, hvor sang og fortellinger er i fokus:-)

onsdag 10. september 2014

Lego - mer enn bare klosser


På Kvitebjørn er lego en stor del av barnas hverdag, og vi ønsker å vise dere hva all tiden med lego blir brukt til. Lego er ikke bare klosser, barna har stor fantasi når det skal konstrueres. Det blir lagd alt fra gravemaskiner, romskip, biler, hus og nå i det siste har dyr også kommet på banen. Vi har sett på ulike bilder av legodyr og prøvd å finne klossene vi trenger ved hjelp av å se på fargene, antall prikker legoklossene har og så studert tegningene for å se hvordan de har blitt satt sammen. Det startet med pingviner og har utviklet seg til ender, krokodiller, dinosauruser og fugler. Sammen med voksne utvikler barna sine konstruksjoner videre. Vi har også sett på ulike dyr som vi har i figurer på avdelingen og prøvd å lage disse. Det et utrolig å se hvilke detaljer barna legger inn i konstruksjonene sine på de ulike figurene de lager, ingenting er tilfeldigheter. Nye konstruksjoner dukker opp hver dag ut i fra hva barna er opptatt av, og vi blir overrasket hver dag over ting som blir skapt.


Et tre blir til


De to siste ukene har onsdagens formingsgruppe jobbet med tema høsten, og vi har blant annet laget blader og en trestamme. Forskjellige barn har deltatt og før vi har startet har vi snakket om høsten og planlagt hva vi skal gjøre før vi setter i gang med aktiviteten. Denne uken har vi tegnet, fargelagt og klippet ut blader til treet vi skal lage. Vi har også snakket om hvilke dyr som lever i trærne og at vi neste uke kan lage ulike dyr som kan bo i treet vi skal henge opp på avdelingen . 

Båttur for førskolegruppe 1.

Førskolegruppe 1 har vært på båttur med snekka til kokken i barnehagen.
Det var strålende sol og klart, stille vann!



Vi prøvde lykken med å få tak i noe fisk, dessverre var det ingen som gikk på denne gangen.
Vi spiste god mat i solen når vi gikk i land på en øy, der fant vi også et gammelt fugleegg som ikke hadde klekket. Det var gammelt og råttent inni.


tirsdag 9. september 2014

spøkelsesblader




Da vi var på tur i går tok vi med oss blader som vi i dag malte på. Barna fikk hvert sitt blad, pensel og hvit maling. De malte bladene hvite og etterpå malte de på ansikter.





fredag 5. september 2014

Tur til lekeplassen :)

I dag var noen av barna fra Tommeliten på en liten tur til fotballbanen og lekeplassen. Vi koste oss  i fint vær og spiste gode epler som vi plukket selv :)



Konglemaling


Barna som var med på tur på mandagen plukket med seg kongler tilbake til avdelingen som vi tenkte vi kunne bruke i et formingsprosjekt. Barna som var med å male fikk velge hver sin farge som de ville male med, og siden vi ikke hadde oransje blandet vi gul og rød sammen for å lage oransje selv. Barna ville også bruke glitter for å pynte konglene og planen er å henge de opp i en installasjon vi har inne på formingsrommet for å pynte avdelingen. 


onsdag 3. september 2014

Trestamme




I forrige uke på onsdagens formingsgruppe jobbet vi med blader og tema høsten (se innlegget her). Denne uken har vi videreført dette ved å se på trestammer og trær og prøvd tegne våre egne. Vi har lagd en trestamme sammen, hvor vi første tegnet med blyant og så malte vi den med fargene brun, gul og hvit.