mandag 31. mars 2014

Fellessamling for avdeling Kvitebjørn

Forestilling om "Bukkene truse som skulle til badeland for å ski" :

Fredag forrige uke bestemte vi oss for å ha en litt annerledes samling om bukkene bruse, vi lagde rett og slett vår egen fortelling. Vi hentet inspirasjon fra boken : "Bukkene bruse på badeland." Og dermed ble vi hetende Bukkene truse som skulle til badeland for å skli. Med hjelp fra barna lagde vi enkelte rekvisitter vi trengte til skuespillet.



Bukkene truse skulle på badeland for å ski, de fant skiltet og tuslet inn på området. Det var utrolig mange barn der! De gikk rett bort mot sklia, men da ble de stoppet av en kanin, "dere må dusje først!" ropte han. Bukkene gikk å dusjet og var igjen klare for å skli. "Dere må ha på badetøy!" ropte kaninen, da bukkene var på vei mot sklia igjen. De fikk velge badetøy fra glemmekassa, noe badetøy passet kanskje ikke alle, og det var vanskelig for noen av bukkene å vite hvor badetøyet skulle sitte- med hjelp fra barna fikk bukkene på seg riktig badetøy og var klare for å skli. Det de ikke viste var at trollet satt under trappa og var klar for å ta bukkene! en etter en gikk de opp trappa for å skli, frem til den største bukken stod på toppen "Ja bare kom å ta meg du, ædda bædda buse trollet hakke truse!" trollet ble rasende og kom etter bukkene, da han sklei ned gikk det alt for fort og han smalt rett inn i veggen på badeland. Da begynte trollet å gråte, det hadde fått vondt. Da bukkene så dette tenkte bukkene at de kanskje skulle gå bort til trollet og spørre om det ville være venner med bukkene truse isteden. Det ville trollet! Så ble alle venner og sang lille bukken bruse sammen : )

Personlig synes jeg dette var utrolig gøy og det virket som det fenget barna. Enkelte barn bemerket at den største bukken hadde glemt å ta med paraply inn i dusjen. (dette er noe den gjør i boken). Noe vi skal huske på til neste gang. : )

fredag 28. mars 2014

Kompromiss og konfliktløsning


Ut i fra Kari Lamer sitt rammeprogram "Du og jeg og vi to!" har vi denne uken i førskolegruppene snakket om det å inngå kompromiss og konfliktløsning. Vi har fulgt metoden som blir beskrevet i dette rammeprogrammet, ICPS. ICPS har følgende fem punkter:

1. Klargjøring av problemet: hva, hvordan, hvem osv.
2. Forslag til løsning: barna kommer med løsninger, den voksne veileder.
3. Vurdere løsningsforslagene: barna vurderer løsningsforslagene alle kommer med og ser på konsekvensene av de ulike løsningene.
4. Valg av løsning: barna velger i fellesskap en løsning.
5. Den voksne følger opp og ser om barna opprettholder avtalen, eventuelt må barna sammen med den voksne komme med andre løsninger om avtalene ikke opprettholdes.

Vi leste historien fra temaheftet til Kari Lamer, "Da bordet gikk i to" og bukte modellen over for å finne mulige løsninger til hvordan barna i historien kunne løst konflikten seg i mellom. Barna i historien kranglet om en pappeske som jentene og guttene ville bruke som bord i hver sin lek. De forslagene barna kom med som kunne løse konflikten var blant annet at de kunne dele på pappesken, at først kunne guttene bruke den og så jentene eller omvendt. De mente også at de kunne leke sammen slik at alle kunne bruke pappesken og at de kunne kjøpe en til pappeske slik at de fikk hver sin pappeske å leke med. 

Etter vi hadde reflektert over denne historien fikk de som ville fortelle om konflikter de hadde hatt med hverandre og de fikk tegne historien på en whiteboard for å gå igjennom hendelsesforløpet sammen med resten av gruppen. Deretter snakket vi om hvordan konflikten ble løst og kom med andre alternative løsninger til hvordan denne kunne løses på. Under ser der en av jentene som tegnet en konflikt hun hadde vært i sammen med to andre jenter. To jentene lekte sammen og den siste jenta (til venstre i bildet) kom å spurte om hun ikke fikk være med å leke. De andre sa nei og fortalte at de ville leke i fred. Jenta ble lei seg og de begynte å krangle med hverandre. Vi gikk gjennom hele hendelsesforløpet å snakket om hvordan det er når noen vil leke i fred, hvordan vi kan inkludere andre inn i lek og at noen ganger kan man også leke alene. Mange fine refleksjoner kom frem og det vi til slutt ble enig om at hvis man krangler er det fint at man sier unnskyld, er snille med hverandre og blir venner igjen. 


torsdag 27. mars 2014

Se hva vi fant - naturlekeplass





Denne uken har førskolebarna vært på to forskjellige steder. Turgruppen som dro til Maridalen på onsdag fikk seg en stor overraskelse da vi fant en naturlekeplass midt inne i skogen. Her var det husker, taubane, hindreløyper og klatrestativ. Barna var høyt og lavt, og noen lagde til og med sirkus som vi kunne se på. Vi spiste laks med bulgur til lunsj og etter lunsj utforsket vi ruinene av det barna mente var en borg. Her lagde noen butikk mens andre gravde etter skatter og fant ulike fliser gjemt under bakken med bokstaven "M" på. Vi undret oss over dette og barna konkluderte med at de mørke flisene var kanskje det vanlig golvet, mens de hvite tilhørte badet. 



onsdag 26. mars 2014

Griselunsj fra A til Å

Gjennom hele året disker kokken opp med de herligste retter, og her er det ikke halvfabrikata. Vi har blant annet hatt tiur, hummer og krabber. For ikke å snakke om fisken vi spiser hver uke, som kommer til barnehagen i sin naturlige form med skinn og bein og det hele. På lik linje som med andre aktiviteter får barna her også være med på hele prosessen. På fredag står det helstekt pattegris på menyen her i Eventyrstua! Grisen ligger nå til tining på benken, og barna må selvfølgelig få se!

Det er veldig fint å vite hvor maten vi spiser kommer fra. Inne på Gullfuglen har vi sett masse på grisen, og snakket om at denne skal vi spise til lunsj på fredag.

Alle barna ville veldig gjerne se på den, og mange ville også kjenne litt på den. Det var ingen som ga uttrykk for at dette var ekkelt eller ubehagelig, bare veldig spennende og morsomt!

Vi gleder oss til fredag! :)


Fortsettelse følger...

Vi lager plastelina

I dag skulle vi lage plastelina på Lillegull. Hjemmelaget plastelina! Den er mye mykere enn vanlig plastelina, så den er suveren å bruke med små barn!
Først måtte vi gå på butikken og kjøpe det vi trenger.


Her er hva som trengs (om noen skulle ønske å lage dette hjemme).

2,5 dl hvetemel
2,5 dl kokende vann
1 ts sitronsyre
1 dl salt
1 ss solsikkeolje
konditorfarge

Etter at vi hadde handlet inn alt sammen gikk vi til barnehagen for å bake.
Først blandet vi alt det tørre sammen, så hadde vi oppi solsikkeolje og kokende vann. Etter at vi hadde fått en fin deig, hadde vi på masse grønn konditorfarge. Det er viktig at plastelinaen oppbevares i en tett pose når den ikke brukes (ellers vil den bare tørke inn).



Barna lurte veldig på om vi kunne spise denne, men jeg sa at dette kunne vi bare leke med. De smilte stort til svar. Noen måtte likevel ta en ørliten smak når de trodde jeg ikke så på ;)

Endelig var det tid for å leke! Vi lagde slanger, baller, mamma, pappa, pannekaker og popcorn. Det blir nok masse lek med plastelina fremover! :)


tirsdag 25. mars 2014

Tur i vårsola :-)

Nå er våren kommet for fullt så da ser vi frem mot flere lengre og korte turer:-) Det merkes godt at barna er blitt større i løpet av vinteren. De er utrolig flinke til å gå selv på tur nå! Vi håper på å bruke vognen mindre på tur nå, enn før vinteren:-)

I dag var det nok en dag med nydelig vær og strålende sol! Vi tok med oss en liten gjeng til fotballbanen/lekeplassen. På vei dit måtte vi selvfølgelig hilse på trollet:-) Det er blitt veldig populært, og barna er like spente hver gang vi skal hilse på. På lekeplassen koste barna seg med sklie, huske, spader, bøtter, og alle bladene som lå så fint under trærne:-)


mandag 24. mars 2014

Vår og utelek

Våren er i full anmarsj. Barna på Gullfuglen er ivrige på å være ute nå som det har blitt lysere og varmere ute. Det er jo så mye lettere å grave i sanda nå som den ikke er så hard lenger :) Syklene er tatt fram, og huska er tatt i bruk. Kaker lages og smakes på. Herlig! Vi har også begynt å gå på turer igjen. På dagens tur så vi både biler, busser, mennesker, hunder, fugler, gåsunger og hestehov. Vi så også søppelbilen. Den skulle tømme søppelkassene som stod utenfor noen av husene vi gikk forbi. Kjempespennende! :D 

Håper alle koser seg like mye ute i vårsola som det vi gjør! :) 




fredag 21. mars 2014

Tur med Tommeliten!

Denne uken har alle barna fra Tommeliten vært på tur :)  På Onsdag gikk den første turgruppa til biblioteket for å låne og levere bøker. Dette var ikke første gang vi besøkte biblioteket så de fleste barna viste hvor i skulle og hva dem kunne finne på der. De syntes det var veldig stas og finne fram bøker selv og "lese" dem for hverandre.




På Torsdag var den andre turgruppa på Tekniskmuseum. Det var et stykke å gå men barna var kjempeflinke til å gå på rekke, og leie hverandre i hånden :) Inne på teknisk museum var det utrolig mye spennende å se, barna ble kjempe ivrige og hoppet rundt. De fant mange forskjellige utstillinger og leker som dem eksperimenterte med. Vi så gamle tog, fly, biler, ringte til hverandre i gamle telefoner og mye annet :)






torsdag 20. mars 2014

Vår

Det har blitt vår og vi ville ha noe som vokser og gror inne på avdelingen. Så vi malte melkekartonger og tok karsefrø, bomull og vann oppi. Blir spennende å følge med på om det blir karse!

fredag 14. mars 2014

Lek og sol :)

Denne uka har Tommelitenbarna vært masse ute i det fine været! Vi har lekt i sandkassa, vært på den store lekeplassen, tegnet i solen og syklet masse :) Vi har også vært på mange små turer og utforsket nærområdet :)




Tur til Akebakken


Denne uken ble det en kort tur på mellombarna, men på en kort tur kan mye skje. Vi tok beina fatt og gikk bort til akebakken. Her balanserte vi på veien, noen øvde seg på å klatre mens andre hjalp hverandre å gi fat på husken. Flere av barna var også med på en lek der man en og en skulle bestemme hvordan man skulle komme seg ned bakken. Vi gjorde alt fra å hoppe, rulle, stupekråke og skli nedover. 





Fellessamling - Bukkene Bruse



I dag har vi hatt fellessamling på Kvitebjørn. Her har vi voksne brukt konkreter for å fortelle historien om Bukkene Bruse - en historie de fleste barn er kjent med. Etter vi at vi hadde spilt det for barna, sang vi alle sammen sangen om Bukkene Bruse. Etter fortelling og sang, var det tid for en nyere versjon av fortelling på storskjerm, nemlig Bukkene Bruse på Badeland. 



Lydeksperiment


Denne uken har førskolebarna hatt lydeksperiment. Vi har laget våre egne telefoner ved hjelp av papp- og plastkrus, hyssing og teip. Underveis har vi snakket om hvordan lyden sendes gjennom luften når vi snakker med hverandre og at når den treffer øret kan vi oppfatte hva som er blitt sagt eller hvilke lyd man hører. Barna har samarbeidet om å lage en telefon sammen og testet den ut både inne og ute. 

torsdag 13. mars 2014

Bygdøy


Det var vår i lufta for fullt denne uka, og hva er mer perfekt enn å ta seg en tur på stranda. Vi kjørte avgårde med bussen til Bygdøy lite vitende om at solen ville titte opp og det satte en fin ramme rundt strandturen. 
Noen barn samlet skjell, andre lekte rollelek og noen delte varm saft mens de solte seg. Vi øvde oss også på å skrive navnet vårt i sanden med pinner og ved hjelp av skjell. 

Voldsløkka


I forrige uke var begge turgruppene av førskolebarn på tur til Voldsløkka. Her har de blant annet stort klatrestativ barna kan bryne seg på, fotballbinge og steinhinderløype. Det som imidlertid opptok mest av barnas tid var to "gjørmesklier" som de akte ned, igjen og igjen. Til slutt var de fleste dekket av gjørme fra topp til tå, og vi gikk hjem for å ikke skitne til bussen altfor mye. Hvem har ikke sagt at det er gøy å bli skitten :) 

Førskoleovernatting



Endelig var den stor dagen her, årets begivenhet for førskolebarna er nemlig førskoleovernatting i barnehagen. Dette er en dag som barna både gleder og gruer seg til. De får barnehagen helt for seg selv, noe de synes er kjempe stas samtidig som de skal være en natt borte fra mor og far. Det er ikke alle som har erfaring med det, og ingen har tidligere sovet med tjue andre barn samtidig. Vi har hatt to samlinger hvor vi har snakket om overnattingen, hvordan dagen blir og om hvilke tanker barna har rundt det å overnatte i barnehagen. Felles for de fleste var at de nettopp grugledet seg til det hele. 

Dagen startet med at vi spiste lunsj i barnehagen før vi reiste opp til Voksenkollen for å ake og kose oss i snøen. Vi spiste wraps med kylling til ettermiddagsmat, hvor forretten var seigmenn og kjeks! Desserten var litt mer seigmenn, kjeks og kakao. Når man er på overnattingstur er alt lov, til og med å spise godteri som mat :)


Tilbake i barnehagen var det tid for pizzalaging hvor barna fikk lage sin egen pizza. Barna ble delt inn i to grupper: en gruppe fikk lage pizza, mens den andre gruppen ordnet til soveplassen sin og så byttet de om. Mens noen ventet på å få lage mat spilte de litt sjakk og andre lekte i kjøkkenkroken med kosedyrene/leken de hadde tatt med. Da maten endelig var klar ordnet vi til langbord sånn at vi alle kunne sitte sammen å spise.


Da vi var klare med middagen var det tid for refleksjakt inne i barnehagen. Barna hadde tatt med seg lommelykter hjemmefra og mens barna lekte på kjøkkenet hadde en voksne hengt opp reflekser på de ulike avdelingen i barnehagen som barna skulle finne. Lyset ble skrudd av og jakten var i gang. Barna løp ivrig rundt å lyste høyt og lavt. Til slutt samlet vi oss for å høre hvor mange av refleksene som var funnet og så gikk vi alle sammen rundt for å se om vi fant alle refleksene. 


Før barna skulle legge seg var det tannpuss og de fikk lov til å sitte sammen å se på leken til hverandre, før vi leste en godnattahistorie og la oss. Når klokken var 22 hadde samtlige av barna sovnet, og natten fortonet seg forholdsvis rolig. Vi våknet ca klokken 6 dagen etter og da gjorde vi klart  frokost og satt sammen å spiste før de andre barna kom i barnehagen. Jeg spurte flere av barna hvordan de synes overnattingen hadde vært, og svaret var: "Det var kjempe gøy og vi har hatt det veldig morro". Nå grugleder vi oss alle litt til neste overnatting, som blir på en hytte ved Movann i mai :) 

onsdag 12. mars 2014

Zoologisk Museum

Forrige torsdag søkte vi ly for dårlig vær på Zoologisk museum. 
I første etasje var det en spesialutstilling om kjønn hos dyr. Her fikk barna anledningen til å oppleve en blodig isbjørn i brunst, såvel som tiurer og påfugler i sine flotteste fjærdrakter. 
Vi rakk gjennom museets tre etasjer i en fei, uten at noen gikk seg vill på veien. De mer eksotisk dyrene i tredje etasje, i tillegg til den blodige isbjørnen, gjorde nok sterkest inntrykk. Dyrenes tilstand var til forvirring for barna som prøvde å få hode rundt definisjoner av liv og død, ekte og uekte. Alt i alt hadde vi en flott tur og vil nok legge en tur til naboen, botanisk hage lengre utpå våren.





mandag 10. mars 2014

Fortelling på språklabben, Kvitebjørn.

Vi har en språklabb hvor språk, tekst, bilde og spill er i fokus. Siden vi er så heldige å ha en kunstner og en grafisk designer med på teamet har de malt en vegg inne på språklabben med ulike karakterer fra eventyr og figurer fra barne TV som barna kjenner godt. Med utgangspunkt fra denne veggen har jeg og noen barn satt oss ned å studert dette maleriet og diktet opp egne fortellinger. Det er utrolig fasinerende og spennende å gjøre dette med barna, man får et innblikk i hva de er opptatt av, hva de sammenligner det med og hvilken kunnskap de har om de ulike karakterene.

Under bildene vil du se to ulike fortellinger, men med samme utgangspunkt:





Fortelling nr 1. av 3-5 åringer:

Det var en gang en havfrue og tre pirater, havfruen så piratene å ble redd så hun svømte til bukkene bruse. Men ringen falt nesten av så da ble det vanskelig å svømme. Så kom bestemor Skogmus å tok henne opp så de fløy til geitene slik at hun fant ringen igjen. Geitene lekte med lego, da kom postmann Pat opp for å leke Darth Vader. I mens så kom reven for å spise klatremusa, da løp reven opp på treet man han klarte det ikke. Det var glatt. Så kom Pinoccio å stjal gull i mens to terninger falt ut av lommen til reven.

Fortelling nr 2. av 4åringer:

For lengesiden kom Star Wars å ødela sjørøverbåten, da kom postmann Pat som skulle gi brev til prinsessa. Det var dumt, men så kom det vann som kunne sprute og da var det ikke dumt lenger. Da kom Exvagos Star Wars som krasja i dragen. I mens dette skjedde datt det noen uti vannet og da kom haiene og spiste de opp. Da kom ridderne for å sjekke som dragen var død, også brente de han opp. Så kom reven for å ta apekatten. men reven tok ninjaen isteden i mens sjørøverskipet sank. Ninjaen prøvde å skjære av reven halen, da kom klatremus ned og viftet busken på han så reven falt og slo seg i treet.

søndag 9. mars 2014

Bukkene bruse


På tirsdag i forrige uke lå det konkreter fra historien om Bukkene bruse inne på avdelingen. Barna så dette og tok ned kurven med konkretene og skulle til  å leke med de. Dette er språkmateriale som vi voksne bruker i samling med barna som barna vanligvis ikke får bruke i frilek inne på avdelingen. Likevel lot jeg barna få lov til å leke med dette mot at vi kunne lage et opplegg rundt det og at de som ville kunne få lov til å delta. Vi fant frem litt grønn filt som vi brukte som gress og klippet til litt blå papp for å lage en elv og så satte vi i gang. I starten hjalp jeg til som forteller og barna byttet på å styre figurene på tur, og etterhvert som barna ble tryggere på historien fortalte de den selv og hjalp hverandre med replikkene. Noen hadde ikke lyst til å styre figurene, men de ville veldig gjerne være publikum. 

Det hele utviklet seg videre til at vi lagde en "scene" i et hjørne på avdelingen med et teppe som base og oss selv som konkreter. Her var vi bro, troll og bukker og i bakgrunn hadde vi barn som var trær mens publikum fulgte nøye med. 



torsdag 6. mars 2014

Torsdagsmorgen

Vi startet dagen, med det barna ønsket å gjøre, med frilek med bruk av våre "store møblement" ; bord og sofa. Det ble god trening på å dele og å vente da det ikke er plass til alle under bordet og oppå sofaen. Frileken ga god variasjon av roller og tema.

onsdag 5. mars 2014

Alt er byggeklosser

En dag da en liten gruppe barn var inne mens resten var ute fikk barna boltre seg på kjøkkenet uten så mange konkurrenter om plassen. På forhånd hadde de voksne i barnehagen fått bedre systemet i de tilgjengelig konstruksjonslekene som befinner seg her. Det førte til mye artige konstruksjoner, men det var spesielt en jeg beit meg merke i. To jenter lekte i lang tid med togskinnene, men på en helt annen måte enn de vanligvis brukes. Først lagde de en slags bane hvor de hoppet fra ring til ring og over ringene. Etter hvert gikk konstruksjonen å løfte seg opp fra bakken. Helt til man kunne sitte i den. Planen var selvfølgelig å bygge fengselstår, men til det hadde barnehagen muligens litt for lite togskinner.







tirsdag 4. mars 2014

Karneval

På fredag som var hadde hele Barnehagen karnevalfest! :) Vi på Tommeliten kose oss masse, stort sett alle barn og vokse hadde kledd seg ut i kreative kostymer. Barna på Tommeliten syntes det var veldig stas med danseleken som vi hadde flere ganger i løpet av dagen. Den gikk ut på at vi spilte barnas favorittsanger og når musikken stoppet skulle man fryse. Alt i alt hadde vi en super dag med ansiktsmaling, diskotek, piknik på gulvet, skattejakt, film og pinata slåing!





 

 
 
 
 
 

mandag 3. mars 2014

Vannbasseng



I forrige uke snakket vi med førskolebarna om at den gruppen som ikke har tur mandager eller onsdager skal være ute på formiddagen i barnehagen. Vi i Eventyrstua er som kjent inspirert av Reggio Emilia filosofien og her betegnes rommet som den tredje pedagog som skal inspirere barna til lek og læring. Utelekeplassen vår er et av disse "rommene" hvor vi gjennomfører ulike aktiviteter med barna, og hva er mer perfekt enn å få lov til og leke med så mye vann man vil ute når det regner og lage svømmebasseng? Vi fant frem søppelposer og gravde først ut hull som vi la søppelposene oppi, for så å fylle disse med vann og 1-2-3 så hadde vi små basseng her og der. Noen av barna ble også inspirert til å lage sitt eget kunstverk i sanden - en krokodille.