fredag 28. februar 2014

Bibliotektur



Ukens turer for førskolebarna gikk til hoved biblioteket i sentrum. På veien hit tok vi en spisepause i Sankt Hanshaugen parken hvor vi kokte pølser og lekte litt før vi gikk ned til biblioteket. I parken fant vi statuen av Asbjørnsen som barna lurte på hvem var, og vi snakket litt om hva han hadde skrevet og ble enig om å låne noen av hans eventyr på biblioteket. 

På veien ned gikk vi blant annet forbi Vår Frelsers gravlund, hvor vi stod på utsiden av gjerdet og snakket litt om ulike gravsteiner. Noen var laget som kors, andre så ut som små hus og barna reflekterte blant annet rundt om det var kjente personer som lå gravlagt her og om det fantes gravrøvere i Norge. Videre på ferden fant vi også bilde av en konge på et av byggene vi gikk forbi som fascinerte flere av barna, og vi vinket til en mann som styrte en heisekran som var over 100 meter over bakken.


Vel fremme på biblioteket var noen av barna opptatt av å spille sjakk, andre spilte på ipad sammen mens andre ville lese bøker. Vi lånte også med oss en del bøker tilbake til barnehagen, og noen av barna prøvde å tegne fra bøkene etter vi hadde kommet tilbake i barnehagen. 

onsdag 26. februar 2014

Vi koser oss ute!

Plutselig kom vårfølelsen til barnehagen - og det i februar!

Mange av barna på Gullfuglen trives nok hakket bedre ute nå når snøen er borte. Det er jo mye lettere for en liten kropp å bevege seg uten all snøen. Dessuten slipper vi votter, så det er lettere å bruke hendene i leken ute nå. Uteområdet er fullt av små barn som utforsker alt som kom frem fra under snøen igjen.


Smart løsning!

På tur på mandag var vi på fotballbanen, og der er det er kumlokk som trollet bor nedi. Jeg tok med noen barn bort for å hilse på trollet, og kanskje gi det litt mat.

Barna tittet nedi, ropte og ga litt gress til trollet.

"Trollet kommer ikke opp!" sier Julian.
"Kommer det ikke opp?" svarer jeg for å høre hva Julian tenker videre.
"Nei, vi må fiske det opp" sier han og stikker en pinne ned i kumlokket.

De andre barna får også prøve å fiske opp trollet, men (heldigvis?) fikk vi ikke opp trollet... :)


tirsdag 25. februar 2014

En morsom økt på puterommet

På mandag hadde Storegull en kjempefin økt inne på puterommet. De voksne hjalp til med å lage en slags løype med tårn/bro og kanter rundt, som barna kunne gå rundt og rundt i. Mens de gikk sang de "Jeg gikk meg over sjø og land", og de besøkte både Klappeland, Trampeland, Hoppeland osv. De både krabbet og gikk gjennom løypa, og øvde seg på å stoppe når den voksne ropte "stopp". Kjempegøy - dette må vi prøve igjen! :)






OL-dag i Eventyrstua

På fredag hadde vi OL-dag i barnehagen med forskjellige uteaktiviteter på lekeplassen. Gullfuglen var førstemann ut og satte i gang med postene med en gang. Barna fikk prøve seg på å sette hale på grisen, kaste ball i bøtte og flaskebowling.
Etterpå fikk vi servert suppe ute, og så var det klart for soving for Gullfuglen-barna.


Etter soving var det klart for medaljeseremoni på Gullfuglen. Vi hentet "seierspallen" fra puterommet, satte på nasjonalsangen og gjorde klart til høytidelig overrekkelse av medalje og diplom. Det var et fåtall av barna som faktisk turte å gå opp på pallen og ta i mot premiene sine, men de som gjorde det var særdeles fornøyde og stolte :) Alle barna gikk med medalje rundt halsen resten av dagen, og fikk med seg diplom hjem.


mandag 24. februar 2014

Båttur til Nesodden



På fredag i forrige uke dro alle førskolebarna på fellestur til Nesodden. Turen fikk seg en liten omvei da vi mistet første båt over til Nesodden, men det ga oss en flott mulighet til å utforske Akershusfestning. Her gikk vi på skulpturjakt, for det var utstilt ulike barnekunstskulpturer man skulle lete etter mens man gikk inne på festningen. 



Inne på båten koste vi oss med rosiner, og på tilbakeveien var Kokken så snill at han spanderte seigmenn på alle mann. Ute på Nesodden fant vi en liten "bukt" hvor noen av barna hadde snøballkrig mot de voksne og andre "fanget" skjell og sneglehus. Til lunsj fikk vi servert fersk tunfisk, laks og kamskjell med pasta og brokkoli. 

Skøytetur til Frognerstadion



Forrige uke dro førskolebarna til Frognerstadion for å stå på skøyter. Den ene gruppen spiste lunsj i Frognerparken før vi gikk på skøyter, mens den andre gruppe spiste lunsj i barnehagen før vi reiste avgårde. Noen av barna og de voksne har sjeldent hatt skøyter på beina, så dette var en utfordring både for små og store. Barna hjalp hverandre og det var flere som også benyttet seg av pingviner og bruskasser for å få litt ekstra hjelp. Noen av barna gikk også kamp mot hverandre på tvers av skøytebanen og mye lek tok form selv med skøyter på beina. Barna tok utfordringen og flere turte å presse sine egen grenser, selv om det ble litt knall og fall. 




















Tall på Tommeliten


I dag på Tommeliten har vi øvd oss på å telle og hvordan de ulike tallene ser ut. Vi  lagde en linje med alle tallene i stigende rekkefølge, deretter gikk barna på linja mens de sa tallene de gikk på. Deretter gjorde vi det vanskeligere ved å sette tallene i forskjellig rekkefølge. Vi snakket om tallene barna syntes var vanskelig, og øvde videre :) 




lørdag 22. februar 2014

Tur til Akebakken!

På fredag dro noen av Tommelitenbarna på tur til Akebakken siden det hadde kommet så mye ny snø :) Her hadde vi det veldig gøy og lekte masse i snøen. Barna fant også en trehytte som de hadde det veldig gøy i.





Vannmaling i snøen!

På tirsdag malte vi fra Tommeliten med vannmaling i snøen! Vi snakket om ulike farger og blandet forskjellige farger sammen for å se hvilke farger vi endte opp med. Barna tegnet ulike figurer og mønstre og syntes dette var veldig stas :)

Ut på tur, aldri sur!

På onsdag dro en gruppe fra Tommeliten på tur til Nydalen. Turen gikk ikke så langt, men vi fant mye spennende på veien. Det første vi måtte gjøre var å hilse på trollet under bakken. Kanskje han hadde noe mat til oss i dag? Vi ropte og ropte på trollet, men vi fikk ikke noe svar. Kanskje han sov? Plutselig hørte vi en kjempehøy buldrelyd. Vi funderte lenge på hva dette var, men det var nok trollet som var sulten.

Vi gikk vekk fra trollet og fant oss et sted å spise. Etter vi hadde spist lekte vi sisten mellom noen trær, og gjemte oss under trærne. Vi fant også noen røde bær, en smukk, brune grannåler også så vi mange forskjellige biler! Små biler, store biler, lastebiler og busser. I det vi skulle til å dra tilbake til barnehagen ser vi en kjempestor brannbil. Den må vi gå å se på! Vi gikk så fort vi kunne bort til brannbilen. Den var kjempestor og hadde masse utstyr på seg. Barna fant også en grønn knapp på brannbilen. De skjønte fort at den kan man ikke ta på, bare se. Vi vet jo ikke hva den grønne knappen gjør. Dette fikk igang fantasien hos barna, og de kom med mange teorier om hva som skjer dersom vi trykker på knappen. Gøy!

onsdag 19. februar 2014

Siste aketur i nærområdet?

Minstebarna på Kvitebjørn tok med seg akebrett på tur i nærområdet til tross for laber temperatur og pessimistiske utsikter for godt akeføre. På turen begynte det å snø voldsomt, store hvite, våte snøfnugg traff små fjes og gjorde matlagingen til en utfordring. Aking ble det, men mange fant til slutt ut at buksebaken gikk minst like fort på dette føret. På menyen sto laks med pasta. Så gjenstår det å se om vinteren kommer tilbake til Nydalen, eller om dette ble sesongens siste aketur i nærområdet.




tirsdag 18. februar 2014

Et puslespill, et puslespill...

Puslespill har plutselig blitt veldig populært igjen inne på Storegull etter en periode hvor mye annet har vært mer attraktivt å leke med. Barna samler seg rundt bordet, og dette er en aktivitet som fenger mange. Det er veldig sjelden at et barn sitter alene med puslespill :) Dette er god finmotorisk trening for barna, og de blir utrolig stolte når de klarer å få bitene på riktig plass.



torsdag 13. februar 2014

Turkavalkade fra førskolebarna



Her kommer en bildekavalkade fra førskolebarna sine turer etter jul. Vi har blant annet vært på flere aketurer, både på toppen av Oslo og nede i byen. En av gruppene har også vært innom Litteraturhuset hvor vi har vært på lesestund inne på deres barnerom. Her gikk vi også forbi slottet og synes det var spennende se på gardistene som hadde vaktbytte når vi gikk forbi. på Sognsvann har vi utforsket skogen og fanget isflak. 




Skitur fra Solemskogen til Tonsenhagen


Etter jul så har vi startet opp med fellestur for alle førskolebarna på utvalgte fredager. Den første turen vi hadde gikk til Linderudkollen. Her gikk vi fra busstoppet i Solemskogen og fulgte skogstien til toppen av hoppet i Linderudkollen. Her tente vi bål og vi lekte, akte og koste oss. 

Den andre turen vi har hatt er en skitur fra Solemskogen til Tonsenhagen (bilder over). Dette er en skitur på mellom 5-6 km. Vi startet tur-forberedelsene i barnehagen med at alle barna fikk smøre sin egen matpakke som vi spiste på bussen.. Når vi kom frem var det smøring av ski og litt informasjon om turen før vi satte utfor første bakke. Å gå så langt på ski kan være en utfordring, både i form av bakker man skal komme seg opp og  ned, og ikke minst for utholdenheten. Vi gikk non stop hele turen, kun med et hovedstopp hvor vi fylte på energi i form av rosiner og varm saft. Barna gjorde en formidabel innsats og vi er så stolte over alle sammen! 


Påkledning

På Storegull har vi fokus på påkledning nå for tiden. Vi bruker mye tid i garderoben og gir barna tid til å prøve seg fram med klærne selv. Det fører gjerne til litt frustrasjon, men da er det fint å kunne spørre en voksen om hjelp. Det viktigste er at man gir det et forsøk :) Vi snakker om hva plaggene heter og hvor på kroppen de skal være. Det er mange av barna som kan, hvis de vil, så vårt fokus nå er å oppmuntre de til å prøve seg frem og etterhvert klare mer og mer selv.




Det er fint å kunne hjelpe hverandre litt også! :)


Vi har også funnet fram et spill vi har her i barnehagen som handler om klær og påkledning. Det er et magnetspill hvor barna kan feste klesplagg på kroppen; både bukse, skjorte, genser caps, ryggsekk, sko osv er med.





En, to tre - utskytning



Denne uken og forrige uke har vi jobbet med eksperiment i førskolegruppen. I forrige uke lagde vi vårt eget prosjektil ved hjelp av sugerør og heftemasse som vi prøvde å skyte avgårde ved hjelp av ketchup- og sennepsflasker. Vi tegnet opp en strek og så hvor langt vi klarte skyte sugerøret, laget et merke der vi traff og prøvde å slå vår egen rekord. Noen av barna forsøkte også å kaste prosjektilet og tok løpefart, og vi fant ut at da kunne vi kaste flere meter. Denne uken har vi tatt dette videre og laget vår egen papirrakett.

Utstyrsliste:
Ketchup/sennepsflaske
Sugerør 
Heftemasse
 


Barna har dekorert, rullet og klipt til sin egen rakett, mens vi voksne har bidratt med å lime sammen rakett med limpistol. Vi hadde en utskytningsrampe som er laget av rørleggerrør, brusflaske og gaffateip. Barna har skutt opp rakettene sine på tur ved å hoppe på brusflaske for og lage trykk slik at raketten fyker til værs. den høyeste raketten vi skjøt opp gikk iallefall 40 meter opp i været. 

Utstyrsliste:
Rørleggerrør
Brusflaske av hardplast
Gaffateip
Papir til rakett og finner
Saks
Limpistol













mandag 10. februar 2014

Samling med matematikk i fokus!

I dag har vanndråpene har samling med fokus på tall, form og farge. Dette er noe vi så vidt har prøvd ut før og som de har vist stor interesse for. Vi gikk først igjennom alle bildene og snakket om hva det var og hvilken farge og form de hadde. Vi hadde grønne sirkler med tallene fra 1 til 8 og formene firkant, sirkel, trekant og fargene grønn, blå, gul og rød.

 Her skulle de finne antall prikker å stelle seg oppå det tallet de fikk i oppgave å finne, når dette var gjort skulle de finne en form som hadde en bestemt farge og holde det frem.



Blått og hvitt blir lyseblått!

Vi snakket ved frokosten om hva vi ønsket å gjøre i dag. Vi ønsket å male med blått og hvitt!
I fjor sagde jeg en gammel puteroms pute i små svampebiter i gammel gjenbruksånd. Vi tok disse svampene til god bruk i dag som bildene viser.

"Blått og hvitt blir lysebått! "

onsdag 5. februar 2014

Klipp og lim

Vi brettet papir og klippet hull i det slik at det ble fine mønster. Barna som ville fikk og fargelegge arket. Deretter limte vi det på svarte ark for å øke kontrasten og tydeligere få fram mønstre. Så lagde vi en liten utstilling på veggen i avdeling hvor barna fikk henge opp sine egne verk.