fredag 31. januar 2014

Litt mosjon i hverdagen!

Daglig leder i Eventyrstua har hatt fokus på fysisk aktivitet og mosjon i personalgruppa en god stund nå, så inne på Storegull i dag tenkte vi "hvorfor ikke ta med barna på dette også?". Barna syns det er gøy å klatre på de voksne, og løftes/kastes opp i lufta. Da slår vi like gjerne to fluer i en smekk og får litt styrketrening inn i hverdagen vår :)


Løfte barnet opp og ned over hodet er tungt for armene! Og ikke minst: gøy for barnet, som kan FLY!! Knebøy med barn på skuldra er moro for de små, litt tyngre for de voksne...


Armhevinger med ekstra last! Gir også litt balansetrening til barnet som ligger oppå for å unngå å falle av.

Dette var populært på avdelingen, så det kan bli mye mosjon på de voksne fremover... :) Og tips til egentrening for foreldre...? ;)

torsdag 30. januar 2014

Tallene 17-19


I ukens førskolegrupper har vi igjen jobbet med tall, denne gangen tallene fra 17-19. Barna har løst i alt fire oppgaver i forhold til hvilke tall som er størst, mengde og de har fått øvet seg på å skrive tallene. 

tirsdag 28. januar 2014

En vanlig dag på kontoret :)

Fredag 24.januar fikk jeg gleden av å være med de fleste av barna i akebakken. Jeg tok med meg kokken bort og gjorde klar grillen for vi skulle ha lunsj ute!
Etter litt om og men, litt krangling med kullet, og påfyll med ved fikk vi endelig grillen i gang. Når barna fra Kvitebjørn og Tommeliten kom bort var lunsjen klar til servering.
Det var mat, godt humør og mye lek og moro!
Snakk om å være heldig! Å ha mulighet til å ta del i en slik fantastisk aktivitet gjør noe med kropp og sinn! Etterpå var det tilbake til pc og papirarbeid igjen, men med litt ekstra giv.
Mvh
Espen Edvardsen

Tur til fotballbanen/ akebakken for vanndråpene


I dag gikk turen for vanndråpene til fotballbanen (akebakken) som er like ved barnehagen. Vi har lekt, akt og spist pølser til lunsj. Etter lunsj var det tid for å gå litt på ski, vi måtte lage egen skiløype først og siden det hadde snødd så masse hadde vi som voksne snø til knærne. Men løype fikk vi fikset, og på ski gikk vi. Det var veldig fint å se de gå på ski, flere så ut til å ha gjort dette før og satte ut for akebakken med skiene på beina : )






Snømaling i samling

I samling sist uke fylte vi en boks med snø og tok med boksen inn for å utforske snø sammen. "Skal vi se hvordan fargene legger seg i snøen?". "Jaaa!" ropte barna.

 Først la vi en liten snøklump ved siden av boksen. Vi helte fargene fra fargeflaskene vi hadde på Tommeliten. Vi hadde flere forskjellige farger som vi kunne helle ned i snøen; grønn, burgunderrød, rosa, blå, orange og mørkegrønn.


Ivar peker på snøklumpen ved siden av boksen "Se hva som skjedde med snøklumpen sa Ivar!" "Ja, se den har smeltet. Det er så varmt på gulvet her, at snøklumpen smeltet!" Etterpå telte vi de ulike fargene i snøen, og lagde seks snøballer av de ulike fargene og la de foran boksen..


Ukens prosjekt på Storegull: Former!

Denne uken har vi et lite miniprosjekt om former inne på Storegull. Vi har fokus på trekanter, rundinger og firkanter, i tillegg til at vi jobber videre med farger. Vi har malt og fargelagt ark som er klipt ut som alle tre formene og en voksen har vist barna hvordan man kan lage rundinger, trekanter og firkanter med perlebrettene.





I dag har vi prøvd oss på potettrykk! :) Potetene var skjært ut som alle tre formene, og barna fikk prøve å dyppe de i maling og trykke på arket. Det var ikke alltid like lett å trykke formen på uten at det fløt utover, men ved hjelp fra en voksenhånd gikk det litt lettere :)




mandag 27. januar 2014

Pysjamasfest - Sanselek

På fredag hadde vi pysjamasfest, og da var det disco på puterommet. Vi hadde fått låne lysutstyr av en av foreldrene i barnehagen. Først skulle de minste få komme på disco. De kom inn i rommet og tittet rundt seg på alle lysene i taket, på veggene og på gulvet. De ble stående og måpe og bare se en lang stund. Mange begynte å prøve å fange lyset. Det ble aldri satt på musikk for de minste, da det var nok inntrykk for sansene med lyset.


onsdag 22. januar 2014

Hopp og sprett på puterommet!

Puterommet er et populært sted å være, og på mandag hadde 4 barn fra Storegull hele rommet for seg selv. De var mest opptatt av å hoppe ned på madrassene, og det øves på både sats, hopp og landing :) Et par av barna har blitt veldig nysgjerrige på klatreveggen, og brukte minst et kvarter på å forsøke og klatre opp. Det krever mye både å kunne holde seg fast med hendene, samtidig som man finner et stabilt sted å sette foten, alt dette uten å miste balansen og falle ned :)




mandag 20. januar 2014

Kropp er topp - både ute og inne!

På Lillegull har vi nå kroppen som tema. Vi startet så smått forrige uke med å snakke om ulike kroppsdeler, og pekte på de. Foreløpig har fokus ligget på hodet, øyne, nese, munn, ører og mage. Vi har begynt å synge "Hode, skulder, kne og tå" og en ny variant av "Lille Petter Edderkopp", som tar for seg store deler av kroppen.

Forrige uke startet vi å tegne rundt noen av barna, klipte ut og hang de opp på veggen. Vi printer ut bilde av ansiktet til barnet og fester på. Så får vi se hvordan fortsettelsen blir :)
Mens vi tegnet rundt barna lå de stille som mus. Noen titta så vidt på armen vår som tegnet rundt kroppen. Vi antar også at det for barna ble en sanslig opplevelse av blyanten som fulgte kroppen hele veien rundt.



I dag var vi ute og koste oss i snøen! Jeg gikk inn og hentet en stor flaske med maling og vann. Barna la seg ned på bakken, så tegna vi omriss rundt barna. Så reiste de seg opp og fikk se "seg selv". Mange forundra uttrykk på barna da.
"Der er June" sier June (1,9) og peker ned på figuren av seg selv.


torsdag 16. januar 2014

Tall på menyen



Før vi tok juleferie var førskolebarna veldig opptatt av tall, og vi har på nyåret startet med å jobbe videre med denne interessen. Vi har jobbet oss fra 1-10, og nå har vi tatt fatt på 11-15. I forrige uke løste vi oppgaver med tall fra 11-13 og denne uken har fokuset vært 14 og 15. Oppgavene vi holder på med utvikler både barnas tallforståelse i forhold til mengde og rekkfølge, og barna er også ivrige på å hjelpe og støtte hverandre mens de løser oppgavene. 

Tur til akebakken!

I dag har Storegull vært på tur til akebakken! Vi kledde godt på oss, for det var ganske ruskete snøvær ute i dag. Det var tydelig at ikke alle syns at kombinasjonen vind og snø i ansiktet var like behagelig :) Men da vi først begynte å gå, gikk det fint.
Da vi kom til akebakken, ville noen heller leke på huskestativet og sklia. Etterhvert som flere og flere ble med en voksen for å ake, ville de andre prøve også. Noen av barna akte også helt alene til slutt :)


Det har kommet ganske mye snø, så for små barneføtter med tjukke dresser over er det ganske krevende å gå opp en såpass bratt bakke. Kjempegod motorisk trening, men også helt nødvendig med en hjelpende voksenhånd i blant :)



onsdag 15. januar 2014

Boltring og lydbok


En aktiv formiddag på puterommet sammen med noen av de minste barna på Gullfuglen. Når vi kommer inn i rommet reagerer barna med å løpe rundt og kaste seg på putene. Tydelig at de har med seg positive opplevelser herfra tidligere :) Etter litt tumling, boltring og pianospilling ytret Jens et ønske om å høre på musikk. På jakt etter en passende CD fant den voksne en lydbok med Bukkene Bruse på. "Har dere lyst til å høre på Bukkene Bruse?" "Ja!" svarer flere av barna og setter seg ned på rumpa. "Det var en gang....." Barna følger spent med, og underveis prater vi om både trollet og bukkene. Noen ganger blir det litt i skumleste laget, men med litt forklaring og tull og tøys fra den voksnes side kom vi oss trygt igjennom hele fortellingen :) En herlig formiddag!



tirsdag 14. januar 2014

Tur til St. Hanshaugen for Vanndråpene


I dag gikk turen for Vanndråpene til St. Hanshaugen for en aldri så liten ake tur. Endelig kom snøen vi har ventet på, så dette var noe både barna og voksne så veldig fram til! Vi spiste god mat og akte masse, noen aket også baklengs, det gikk veldig fort og vi kom utrolig langt med de flotte akebrettene våre! Etter en god dag ute gikk turen tilbake til barnehagen : )

mandag 13. januar 2014

Vinterlek

I helgen meldte vinteren for alvor sin ankomst, og da følger både snø og kuldegrader med. "Brrr! Kaldt!" Flere av barna på Gullfuglen hadde kjent på kulden allerede før de kom i barnehagen i dag. Men etter litt lek inne meldte flere av barna allikevel et ønske om å gå ut i det fine vinterværet. Vi kledde godt på oss og tuslet ut i snøen :)

"Guro, snø!" Tydelig at barna synes at det er gøy med snøen. Sklia må som vanlig testes en tur, og i dag er det hvertfall ikke noe problem å få nok fart ;) Akemattene blir fort til racerbiler med både voksne og barn som sjåfører. Vi kjører rundt og rundt kjempefort! Noen ramler av i farta, men er raskt oppe på beina og klare for en tur til :)

En liten tur i den store vogna før mat og varme kaller inne. En herlig formiddag med aktive barn ute i snøen! :)


onsdag 8. januar 2014

Lek med farger!

I noen samlinger denne uken har vi jobbet litt med farger. Vi startet med tre flasker vann. Vi så at det er ingen spesiell farge på vannet, det er helt gjennomsiktig, men hva skjer hvis vi heller litt maling oppi vannet? Vi startet med å helle gul maling i en av flaskene. Malingen samlet seg som en klump i bunnen av flasken, men ingenting skjedde med fargen på vannet. Vi prøvde å riste på flasken og dermed ble vannet helt gult! Vi prøvde det samme med rød og blå maling i de to andre flask
ene og det samme skjedde med dem. Malingen samlet seg i bunn, men med en gang vi ristet skiftet vannet farge. Vi satt flaskene i vinduskarmen så vi kunne se på de når vi ville.

I samlingen dagen etter ville barna se hva som skjedde dersom vi puttet en annen farge i flaskene. Ville vannet skifte farge da? Vi startet med flasken med gult vann. Vi tok blå maling oppi flasken og ristet, plutselig var vannet helt grønt! Så prøvde vi med flasken med rødt vann og tok litt gul maling oppi og ristet godt. Dette vannet ble oransje! Til slutt prøvde vi å helle rød maling i flasken med blått vann, dette vannet ble lilla. Både barn og voksne synes det var kjempespennende å se vannet skifte farge med en gang man ristet på flasken.