torsdag 28. november 2013

Hei hå, nå er det jul igjen!

Denne uka har det vært fullt fokus på jul inne på Tommeliten. På onsdag gikk noen av barna på tur i nærområdet, og de plukka med seg masse kvister som de tok med til barnehagen. En voksen på avdelinga knyttet den sammen til en stjerne, og så kjøpte vi julelys til den. Barna syns det var kjempespennende å bli med og feste lysene på, og det var veldig gøy når vi var ferdig og endelig kunne skru lysene PÅ! :)


For et par uker siden begynte noen av barna å male julehjerter, og nå har nesten alle lagd en hver. Barna fikk male på hvert sitt hjerte, og tilslutt pyntet vi dem med glitter. Nå henger de fint i taket mellom garderoben og avdelingen, og lager skikkelig julestemning! :)



Idag har vi introdusert barna for noe nytt (noen hadde prøvd før): krympepapir! Barna fikk tegne med masse forskjellige farger på hvert sitt ark, og så la vi det på et stekebrett med bakepapir på. Så gikk vi til kjøkkenet, satte brettet i ovnen og satte oss ned for å se. Det tok ikke lang tid før tegningene begynte å boble og krølle seg! Etter noen minutter hadde de krympet og blitt flate igjen, og da kunne vi ta de ut. Kjempegøy å følge med på sin egen tegning forandre seg inne i ovnen! Vi husket å ta hull i tegningene før vi stekte dem, og etterpå lagde vi nøkkelring av de. Vi skal også feste magnet på noen så man kan pynte kjøleskapet hjemme. Noen syns dette var så gøy at de lagde 3-4 stykker hver, mens andre syns det holdt med ett produkt :)



Litt senere på dagen idag lagde vi vårt eget juletre som skal henge på veggen. En voksen klipte ut treet, og barna fikk hver sin limstift. Vi brukte små isoporlignende "brikker" i forskjellig størrelse til å dekorere med, og barna syns det ble et riktig så fargerikt tre.



Nå gleder vi oss til bondegårdsbesøk i morgen, og hilse på julenissen!

Fin konstruksjonslek på Tommeliten

For en stund siden begynte Anna på Tommeliten å stable kapplaklosser. Jeg spurte om jeg kunne være med, og så viste jeg henne hvordan det var lurt å legge de for å stable høyest mulig. Etterhvert kom også Clara og Emma og ble nysgjerrige på hva vi gjorde, og ville også bli med. Jeg trakk meg litt mer ut, og fikk se at jentene samarbeidet kjempegodt og snakket med hverandre om hvordan de skulle legge klossene for at det ikke skulle velte. "Nå er det din tur". "Og så er det min tur", fikk jeg også høre en del. Bra måte å øve på turtaking! Tilslutt ble det så høyt at jentene måtte stå oppreist for å kunne legge klosser på toppen! :)


Sanselek

I går kom det mange store pakker med nytt formingsmateriell, dette inspirerte til sanselek med de yngste på Gullfuglen. Jeg fant frem silkepapir, kreppapir og små myke, lodne baller i alle regnbuens farger. Jeg rev papiret opp i strimler og små biter. Alt sammen puttet jeg i en stor pappeske.

Inne på avdelingen ryddet vi avdelingen helt fri for andre ting som kunne ta bort oppmerksomheten før vi satte oss ned i en stor ring. Jeg satte esken foran meg uten å si noe mer om den. Vi sang "god morgen alle sammen" som vi alltid begynner samling med.

SÅ, løftet jeg opp esken. Barna fulgte spent med, ingen sa et ord. Jeg ristet på esken så vi kunne høre. Alle satt med store, spente øyne. Jeg satte esken ned igjen og åpnet den forsiktig. Ingen rørte seg, før jeg sa de kunne komme og se. Da reiste et par av barna seg opp, kom bort og tittet oppi esken. Litt etter litt kom flere bort. Noen stakk hendene umiddelbart oppi esken og dro opp bit etter bit. Flere av barna ropte "ball" da de fikk øye på de små ballene. Andre satt og så på de andre barna en god stund før de selv begynte å utforske materialet. Det ble kastet i lufta, klemt på, tatt ut av esken og oppi esken igjen, flere tok ballene opp mot kinnet og kjente på de. Alle 13 barna var like delaktige, på hver sin måte - vellykket! :)




onsdag 27. november 2013

Tur til St.hanshaugen:-)

I dag tok vi turen til St.hanshaugen:-) Vi dro med bussen fra Nydalen og hoppet av på Lovisenberg hvor vi gikk videre til parken. Vi gikk til toppen hvor vi fant en liten isbane:-) Barna var ikke vonde å be, de løp for å utforske med en gang. Ikke alle syntes det var like gøy, da de fant ut at det var noe utfordrende å både stå og gå på den glatte isen:-) Derimot var det veldig god motorisk trening.

Etterhvert tuslet vi ned til en lekeplass, hvor en stor sklie ble hovedattraksjonen:-) Her gikk de opp en etter en og prøvde sklia:-)

Etter lek, moro og en matbit skulle vi ta fatt på turen til barnehagen igjen. Vi fant ut at bussen var så full, at vi ville ta t-banen istedenfor. Da ble det en ekstra trille/gåtur ned til Stortinget, hvor vi hoppet på t-banen, til stor glede for barna:-)

torsdag 21. november 2013

Tur til Operahuset:-)



I dag dro vi på en liten tur til Operahuset. Vi kledde på oss veldig godt, tok mat og frukt med, så dro vi. På vei til Storo t-bane stasjon så vi biler, lastebiler, busser osv. Alle var så glad! På T-banen sang vi "Tøffe tøffe toget", og vi så på de andre t-banene som gikk forbi, og vinket til de.
Da vi kom frem til Operahuset tittet solen frem, det var deilig! Der så vi mange måker, og etter vi hadde løpt litt rundt, begynte vi å bli sultne. Så satt vi oss ned i ring for å spise. Barna hjalp hverandre med å sende maten fra den ene til den andre:-) Tiden gikk så fort.
På vei tilbake var noen av barna slitne:) Da vi var fremme i barnehagen var det bare å ta kosedyret/smokken og legge seg!

For en fin tur!


tirsdag 19. november 2013

Raske sykler

De siste dagen har vi hatt et par turer på sykkel utenfor gjerdet til barnehagen. Her ligger det nemlig en flott liten bakke med nok helling til at de minste på Kvitebjørn såvidt tør det, mens den fortsatt er spennende for de største. Det ligger også en viss spenning i å få sykle utenfor barnehagen, siden dette ikke er hverdagskost.
På toppen av bakken prøver vi å etablere kjøreregler som høyrekjøring og "pass på så du ikke kjører på noen". På toppen av bakken ble det også etablert en bensinstasjon av en ung gründer en av dagene.



fredag 15. november 2013

Humleby på Grorud


Denne uken har begge førskolegruppene vært på Humleby på Grorud. Her oppe var det mer rim og is på bakken, noe som fascinerte barna veldig. Vi fant til og med en "sklie" på et berg. Humleby bydde også på flotte klatrestativer hvor barna fikk utfordret grovmotorikken, og det var mye rollelek som tok form. Noen var ute fanget tyver og satt de i fengsel, mens andre dro på fisketur og fisket hverandre og andre prøvde seg som fotballspillere.  






Abc

I ukens førskolegrupper har vi arbeidet med de første bokstavene i alfabetet. Vi har uttalt ord som begynner på bokstavene a, b og c og prøvd å komme på ulike ord som begynner på disse bokstavene. Barna var også opptatt av hvilke bokstaver de har i navnet sitt, og vi snakket om hvilke bokstav navnet vårt begynte på og hvilke bokstaver navnet vårt består av. 

onsdag 13. november 2013

Samarbeid på tvers

Noen av førskolebarna viste i forrige uke interesse for å være sammen med de små barna på Gullfuglen. De lekte med barna, hjalp de å kle av og på seg før soving og legging og spiste sammen med barna. Barna på Gullfuglen syntes helt tydelig det var stas å ha besøk av store barn, for de fulgte med på alt de gjorde og syntes det var helt greit å bli kledd av og på av de.

Dette har vi selvfølgelig tatt tak i, og nå vil førskolebarna få tilbud om å være på Gullfuglen minst to dager i uken. Vi forklarer at om de skal være på besøk så kan de leke med de små barna - for de kan jo mye mer som de kan lære bort! De kan også hjelpe til. Men om de herjer og skaper uro, må de gå tilbake til Kvitebjørn. Dette forstår de veldig godt, og har ikke vært et problem til nå :)

Førskolebarna får øvd seg på sosial kompetanse og da spesielt empati. De får også kjenne på hvordan det er å være rollemodeller for noen, og at det de gjør faktisk har en innvirkning på hva de små barna gjør. De små barna får store barn å strekke seg etter, alt et stort barn kan ønsker gjerne et lite barn å få til.



Det var en gang...

"Tipp tapp, tipp tapp" sier Joakim på 1,5 år og peker opp på benken der kofferten med Bukkene Bruse står.
"Skal vi fortelle om Bukkene Bruse nå i samlinga?" spør jeg.
Han nikker og setter seg ned sammen med de andre på Lillegull.

Etter å ha sunget "god morgen" sangen, telt barna og sunget om alle barna åpner jeg kofferten sakte. Barna ser spent på meg. Jeg tar først opp brua, og setter den på gulvet. Joakim ser på meg og rister på hodet.
"Synes du det er litt skummelt?" spør jeg.
Han nikker.
Vi kan synge om Bukkene Bruse først, sier jeg. Så setter jeg frem de andre elementene i eventyret, men gjør det hele litt mindre spenningsfyllt og dramatisk. Joakim smiler og følger med.

Vi synger sangen om Bukkene Bruse (den og eventyret finner dere her) uten å gjøre det skummelt.
Enda en voksen kommer inn og setter seg sammen med oss. Jeg sier til Joakim at han kan få sette seg på fanget mens vi forteller eventyret.

Så fortelles det! Jeg bruker stort sett min vanlige stemme når jeg forteller, forsøker å være mild i ansiktet, og har mye øyekontakt med barna, så de skal forstå at det fortsatt bare er meg. Når bukkene går over brua får jeg barna og de andre voksne til å hjelpe meg ved at de går med hendene på lårene sine. Saktere og høyere jo større bukken blir.

Når eventyret er slutt får de som vil leke med figurene. Bukker og troll går over brua og gresset smakes litt på.

Snipp, snapp, snute. Så var det eventyret ute.


fredag 8. november 2013

Tonsenhagen


Denne uken har førskolebarna vært på tur til Tonsenhagen. Mandagsgruppen prøvde seg på en liten utforskning av området rundt der vi pleier å være, og fulgte en oppmerket turiststi. Vi endte opp med å gå i ring for så å returnere på samme sted siden vi gikk av stien underveis. Vel fremme prøvde flere av barna og en voksne å sette opp en tipi, og to av barna ble inspirert og lagde sin egen dumphuske. 

Gruppen som var på tur på onsdag hadde som fokus å fiske pinner og hoppe fra stein til stein i vannet, ha ansiktsmaling ved bruk av gamle bålrester og klatre opp steinveggene. Barna fant ut at de ikke kun klatre opp for den ene steinhyllen var for høy, men ned fikk de til. Barna motiverte hverandre underveis hvis noen synes det var litt skummelt, og en etter en kom de ned og igjen og igjen klatret de. 


lørdag 2. november 2013

Maridalen


Denne uken har førskolebarna vært på tur i Maridalen. Vi tok bussen opp til Skar og gikk videre inn i skogen derfra. Her fant vi det vi omtaler som "kumatpakker" som resulterte i fint samarbeid mellom barna i forhold til å komme seg opp og ned av. Vi fant også  et geiteansikt gjemt i en trestamme og en av barna lagde seg en bil ved hjelp av to pinner. 





                   Vel inne i skogen, fant vi både en gammel steinbygning og en seter vi utforsket. 




Omtenksomhet



I ukens førskolegrupper har vi startet med Kari Lamers sitt rammeprogram "Du og jeg og vi to". Vi har blitt kjent med Truls og Trine og hvordan deres første møte med barnehagen var, og arbeidet med ordet omtenksomhet. Vi har snakket rundt historien og hva vi ser på bildene, og hva det vil si å være omtenksom ovenfor noen. Noen av barna fortalte historier om da de hadde hjulpet mamma og pappa å lage middag, og andre fortalte om da de hadde hjulpet en venn eller fått hjelp selv. 

Til slutt i fikk barna i oppgave å tegne en gang de hadde vært omtenksom ovenfor noen andre eller noen andre hadde vært omtenksom ovenfor dem. Under kan dere blant annet se et av barna som tegnet en jente som begynte i barnehagen og ikke hadde noen venner, men så kom en annen jente bort å spurte om hun ville være med å huske. Det ble også tegnet familier som gjorde aktiviteter sammen og en tegnet bilde av da han hjalp faren sin med å steke bacon.