torsdag 31. oktober 2013

Regnværstur :)

Noen av barna fra Gullfuglen tok i dag turen bort til fotballbanen. Det hadde regnet ganske mye før vi gikk, og langs veien var det dermed mange fine søledammer som vi kunne hoppe i :) De våte bladene på bakken var også morsomme å kjenne på. 

Da vi kom fram til fotballbanen var det noen av barna som fant noe rart på bakken. Vi voksne visste ikke helt hva det var vi heller, men sammen ble vi enige om at det lignet litt på hodet til et troll. Praten rundt dette trollet ble fort til en bitteliten samling med dramatisering av bukkene bruse. Barna fulgte spent med :)


Etter at fotballbanen var ferdig utforsket ga barna uttrykk for at de ville gå til leikeplassen. Det tok ikke lang tid før noen av barna fant noen epler. Tydelig at de husket hva vi gjorde forrige gang vi var der :) En av jentene var også raskt ute med å finne en pinne slik at den voksne kunne dele opp eplet. Før vi tok turen tilbake til barnehagen måtte vi kaste litt løv opp i lufta, og vi måtte gå innom trollet i kumlokket og gi det litt mat :) En herlig tur i ruskete høstvær!

onsdag 30. oktober 2013

Tur til Torshovparken :-)

I dag dro vi med en gjeng barn fra storegull til Torshovparken. Det var flott høst/vintervær med sol og klar himmel, så vi pakket med oss mat slik at vi kunne spise der også :-)

Vi gikk fra barnehagen ned til busstoppet på Nydalen. Derfra var det kort vei med buss ned til Torshovparken. Da vi kom frem til parken fikk barna løpe fritt omkring. Vi gikk til lekeplassen som ligger i parken. Her kunne barna leke med husker, sklie og klatrestativ. Barna fikk også løpe i gresset hvor de fikk utfordret seg i motbakker. Masse fin stimuli for barnas grovmotorikk :-)

Etter mye lek, fant vi oss et bord hvor vi kunne sitte og spise lunsjen vår. Etter lunsjen fikk barna løpe litt rundt og utforske, før de hoppet i vogna og vi trillet mot bussen som skulle ta oss tilbake til barnehagen :-) Det ble en flott tur for barn og voksne!

tirsdag 29. oktober 2013

Tur til Tonsenhagen

Tirsdag og turdag! I dag gikk turen til Tonsenhagen. På veien oppdaget vi noe barna viser stor interesse for, nemlig sopp. "Kom å seeee, det er en kjempe SOPP!!" Den var veldig stor, rød og sort, fassinerende og merkelig. Videre inn i skogen fant vi også en pinne med noe vi fant ut vi måtte kalte for "colagele sopp". Den hadde ca samme konsistens som gele og hadde fargen av cola, ingen hadde noengang sett en slik sopp før. "Den er jo litt ekkel".

På turen i dag skulle vi lage vår egen lekeplass med hjelp av tau og pinner i ulike størrelser, vi lagde en huske før det var tid for mat. Som i dag bestod av fiskepinner og pasta, når alle var gode å mette måtte vi jo prøve husken! Den fungerte slik den skulle og var gøy å leke med, frem til en vi skulle begynne å lage noe nytt, da oppdaget noen av barna et tre de klarte å klatre i, spennende! Flinke var de også. Like nedenfor treet oppdaget vi den størte vanndammen vi noengang hadde sett, dette måtte vi sjekke ut! Vann er somregel alltid gøy å det å kaste noe i det, enda bedre. Vi har snakket om hvordan diverse gjenstander lager ringer i vannet tidligere så dette kom vi inn på igjen. I tillegg fant vi ut at store stener nesten fikk til å lage bølger i vannet! Et av barna fikk en ide om å kaste pinner i vannet også "tror du denne synker, eller flyter"? Vi fant ut at gamle og våte pinner synker i vannet først deretter kommer til overflaten, imens nye pinner flyter. Tiden gikk fort fra oss, så da måtte vi ta turen til barnehagen igjen,

mandag 28. oktober 2013

Slott og piano

Vi har kost oss med klosser i dag. Vi har bygd alt fra slott til piano, og hatt den største glede av å også rive det også.
Det er utrolig tett samarbeid for å lage og bygge de forskjellige tingene, og vi bestemte også at man må være enig i om man skal rase de...for voksne sier dette seg selv, men voksne vet også hvor morsomt det er å rase noe -tenk hvordan det er for barn! Mye latter og morro når det blir rast og dratt utover når alle er enige.

fredag 25. oktober 2013

Arkimedes lov - del 2


I forrige uke introduserte jeg Arkimedes lov for førskolebarna, og i denne ukens grupper har vi også hatt fokus på det samme. Barna fikk sist uke i lekse å ta med seg en leke hjemmefra som vi skulle teste om ville flyte eller synke når vi la den i vann. Vi har snakket rundt materiale leken er laget av og reflektert rundt hvorfor noen ting kan flyte og andre ikke. Vi fant også ut at samme gjenstand kan både flyte og synke i vann, bare ved at vi endrer form på den. Vi har også testet ulike gjenstander vi fant på kjøkkenet i barnehagen som matolje, sirup, chilisaus, potet, konditorfarge og oppvaskmiddel.  

Tur til fotballbanen

Torsdagens turgruppe på Gullfuglen tok turen bort til lekeplassen ved fotballbanen. Det første vi oppdaget der var noen epler som hadde falt ned fra epletreet. En voksen måtte prøvesmake, og det ville barna også. Vi lette på bakken. Noen av eplene hadde noen hull i seg, så disse fant vi ut at vi ikke ville smake på. Men noen av eplene var også hele og fine, og vi ble enige om at disse var det trygt å smake på. Vi fant ingen kniv i sekken, så for å dele eplene måtte vi bruke en pinne. Det ble litt grisete, men eplene ble delt, og alle fikk smake. "Mmmm. Mer?" De falt i smak :)


På lekeplassen var det en sandkasse med en gravemaskin oppi. Denne måtte prøves. Vi fant også ut at det gikk an å tegne i sanda. Vi tegnet rundt skoene til hverandre, og vi tegnet rundt noen av barna som la seg ned i sanden :)


På vei tilbake til barnehagen plukket vi med oss mange fine blader med forskjellige farger på. Barna var ivrige på å samle blader, så posen ble helt full. Vi tok den med oss tilbake til barnehagen. Lurer på hva vi skal bruke bladene til!?
Vi måtte også stoppe og hilse på trollet som bor i kumlokket. "Jeg er så sulten" sa trollet. Barna puttet masse blader oppi kumlokket så trollet skulle få mat."Tusen takk for maten", sa trollet da det var mett :)

En kjempefin tur i herlig høstvær. Man trenger ikke dra så langt for å gjøre nye og spennende oppdagelser :)

torsdag 24. oktober 2013

Jordal



Denne uken har førskolebarna vært på tur til Jordal. Her har vi blant annet utfordret motorikken og lagd snømenn. Noen av jentene samlet også søppel og lagde en utstilling mens de snakket om forskjellen på det å miste og kaste. Noe av søppelet ble også tatt med tilbake for at de skal lage en kunstinstallasjon i barnehagen. Vi var også innom skateparken som bydde på litt annerledes utfordringer enn vi tidligere har møtt. Her var barna ivrig på å hjelpe hverandre opp på rampene og mye fint samarbeid var å skimte. De dytte og dro hverandre opp og heiet på hverandre for å motivere hverandre slik at de skulle overkomme de hindre de stod ovenfor. 




FORUT Barneaksjon

Denne uka har vi hatt internasjonal uke i Eventyrstua for å markere FN-dagen som er i morgen, torsdag 24.oktober. Det har vært ulikt hvordan de ulike avdelingene har jobbet med temaet. Kokken har ordnet internasjonal mat, blant annet asiatisk wok og marokkansk suppe.
Idag skal vi ha lotteri med alle foreldrene i barnehagen, hvor alle inntektene går til FORUT Barneaksjoner. Les mer om barneaksjonens arbeid på: http://www.forut.no/kampanjer/barn/barneaksjonen_fra_malawi/ .
FORUT har sendt oss masse flott materiale, som enten har vært brukt på avdelingene eller som skal være premier i dagens lotteri.

Inne på Tommeliten har vi brukt mye av det materialet vi har fått tilsendt, blant annet har vi hengt opp en del plakater med bilder fra Afrika og med afrikanske dyr på. I tillegg har vi introdusert en ny venn på avdelingen som heter Monki! Han kommer fra barneaksjonen, og han har vært rundt i Afrika og sett veldig mye. Monki er til og med avbildet på plakatene våre sammen med elefanter og krokodiller! :) Monki har vært med oss i samlingsstund hver dag denne uka, og han får lov til å sitte på fanget til barna når vi leser bok og lignende. Barna syns det er ekstra stas med Monki, og spesielt gøy at han er med på alle plakatene.




Lys show

Det blir mørkere for hver dag som går, og da blir det ekstra morro å ta frem lommelykter! For å virkelig se lysets virkning bør man ha et helt mørkt sted, og det har vi på språklabben. Vi delte på de lommelyktene vi hadde og lyste opp forskjellige steder. Vi har jo en ganske spennende vegg inne på språklabben, med diverse eventyrfigurer, så det ble til eventyr om litt av hvert. Etter litt så begynte de også å lyse på hverandre og på seg selv.
Det å ha lommelykten gir makt til å gjøre det mørkt ved å skru av lommelykten, og mørket kan være skummelt, så her måtte man kjenne på spenningen og si ifra når det ble for mye...og ha tillit til at den med lommelykt hørte etter.
De lyttet til hverandre gjennom hele aktiviteten.
"Hånden min er rød!",
"det er en sol!",
"det er bestemor skogmus!"

onsdag 23. oktober 2013

Har du hørt historien om de tre små fisk...?

I en periode nå har vi jobbet med havet som tema på Gullfuglen. Spesielt opptatt er de av fisk. Vi synger sanger om havet, som "har du hørt historien om de tre små fisk" og "ro, ro, ro din båt". 

Barna fikk lage et maleri på vinduet sammen, det var et prosjekt som varte over mange dager. Noen malte havet, noen malte sjøgress, og noen malte små fisker. Det er gøy å male på noe annet enn papir!


Vi tegnet også på fisker som de voksne hadde klippet ut. Noen tegnet med vanlige fargeblyanter, og noen brukte fettstifter. Da barna syntes fisken var ferdig laminerte vi den. Noen ville ha med seg fiskene hjem, og mange fisker henger i fiskenettet over båten på avdelingen. 


Vi har også malt på fisker og limt de på et ark som vi allerede hadde malt som havet. 

Deilig griseri!

Her om dagen fikk mange av barna på Storegull prøve seg på foam clay. Det er ordentlig klissete og veldig gøy! De utforsket materialet med hendene og lagde forskjellige figurer. De fikk også ulike øyne de kunne feste på figurene. På den måten ble det med ett liv i figuren. Maja på to år satt og lagde mange figurer, og etterhvert ble det middag, pølse og fisk.


mandag 21. oktober 2013

Tur til Maridalen

På torsdag 17.10 var minstebarna på Kvitebjørn med på skogstur i Maridalen. Dette var sesongens første ordentlige skogsturen så det knyttet seg litt spenning til gjennomføringen. Etter en liten busstur var vi fremme på parkeringsplassen hvor turen vår begynte for alvor. Her fikk barna først anledning til å boltre seg litt på en haug med tømmerstokker som var ypperlige å klatre på. Deretter gikk vi forbi en bom, inn på en sti som tok oss inn i skogen. Først stoppet vi for å se på skiltet hvor det blant annet står at det er forbudt å bade i drikkevannet. For å komme inn på skogsstien vår måtte vi over en liten bekk som går gjennom et rør. Dette bød både på en motorisk utfordring og en liten dose spenning for mange av barna. Etter det var vi for alvor inne i skogen og barna fikk bryne seg på variert terreng med store røtter, steiner, glatt mose og pinner. En av pinnene ble tatt i bruk av barna for å hjelpe hverandre opp et bratt stykke sti. Da vi kom frem til leirplassen vår ble det bål og pølser. Avdelingens lille apekatt, Kolaba, fikk også være med på denne turen, noe som reddet dagen for en av barna som ikke hadde så lyst å være med på tur denne dagen. Etter maten utforsket vi et mosegrodd landskap med masse sopper og andre ting. Turen var vellykket og vi ser frem til neste skogstur!



fredag 18. oktober 2013

Arkimedes lov


I førskolegruppene denne uken har vi hatt fokus på forsøk og Arkimedes lov. For å introdusere dette begrepet har vi snakket hva som flyter og synker, og snakket om hva det er som gjør at ting flyter eller synker. Vi har snakket om hva oppdrift er, og testet det ut ved å presse en oppblåst ballong ned i vannet slik at barna kunne kjenne at vannet gjør motstand. Barna fikk introdusert ulike gjenstander som vi i fellesskap skulle gjette om ville flyte eller synke, og deretter slapp de gjenstanden ned i vannet. Etterpå fikk barna gå å finne leker rundt omkring i barnehagen som vi testet på samme måte. 


Her og nå

Bygger tårn, hopper opp og ned, leker klatremus og Mikkel rev, kler oss ut, spiller på piano...Vi har en fantastisk Fredagsmorgen!

onsdag 16. oktober 2013

Gåtur oppover Akerselva


 I dag har vi gått en liten tur oppover Akerselva. Her har vi kost oss med en deilig lunsj bestående av pasta og blekksprutringer. Noen har fisket blader og målt hvor dypt vannet var, mens andre har utforsket skogen rundt og fant en gammel hjulfelg. Barna prøvde på tur å slå felgen fremover med en pinne og løp etter den for å se hvor langt de klarte å få den til å rulle. På slutten av turen var vi nok en gang på rosinjakt og vi lekte tampen brenner for å finne rosinene. 


tirsdag 15. oktober 2013

Tur til demningen

 I dag gikk turen for vanndråpene (mellombarna) til demningen. Når vi kom frem spiste vi lunsj av laks pasta og sukkererter! Når vi var gode å mette måtte vi nesten gå for å se på fossen som falt nedover den bratte veggen, her kastet vi uti noen blader for å se om de ble med i fallet, og det gjorde det pga strømmen i vannet. Senere fant vi en bakke full av blader, her løp vi opp på toppen og rullet helt ned til grusveien. Dette var veldig morsomt og gikk kjempe fort! :D
 Når alle hadde rullet ferdig fant vi en råtten trestubbe med passe bark, da bestemte vi oss for å sende barkebåten nedover elven. Vi gikk pent ned på plattformen langs vannkanten og sendte båtene av sted, alle føyt og vi stod lenge å så etter de flyte nedover mot fossen.
I denne trestubben fant vi noe interessant, et bittelite tusenbein! Han var liten og hadde så mange ben at ingen av oss klarte å telle de, men han hadde jo følehorn. Det hadde den 2 stykker av ;) Etter en lang titt og undring rundt dette fascinerende krypdyret gikk turen hjemover igjen til barnehagen :)

mandag 14. oktober 2013

Gåtur til Frysja


 I dag har vi gått opp og ned til Frysja, og når vi kom frem dit inntok vi en velfortjent lunsj - pastasalat.  Etterpå lekte noen av barna at de var fiskere, mens andre lekte sisten og matet ender. På vei ned igjen fant barna et lite berg som de brukte som sklie, og sammen holdt de hverandre i hendene og satte utfor - gang på gang på gang. 



lørdag 12. oktober 2013

Klatreavslutning i Skådalen

 I løpet av de siste ukene har førskolegruppene vært delt på klatreturer og nå fikk alle muligheten til å reise sammen. De som ville kunne klatre, mens andre valgte å utforske i skogen. Det var gøy å se at barna som har prøvd å klatre tidligere mestret mer i klatreveggen enn de har gjort før, og at noen som trengte hjelp til å komme ned hev seg utpå igjen og klatre både opp og ned igjen på slutten av dagen. Barn som også ikke hadde turt prøve før, ville nå prøve og ble motivert av de andre barna som satt nede på bakken og heiet på de mens de klatret oppover. Til lunsj koste vi oss med laks og poteter rundt bålet. 


fredag 11. oktober 2013

Gode vinnere

I dag spilte vi dyre-lotto med en gruppe på tre treåringer og en fireåring. Lottospillet er nyinnkjøpt så det var første gangen de fikk prøve det. Barna viste lite konkurranseinstinkt, men stor samarbeidsevne og kameratskap. Barna hjalp hverandre med å skille inn i kategorier etter farge og dyr. Her var noen litt vanskelige som skillet mellom blå og mørkeblå samt grønn og lysegrønn. Det var god skikk og bruk og legge en brikke slik til at det var lett for nestemann å finne den. Etter hvert som spillet tok slutt konkluderte guttene med at alle vant, bare i litt forskjellig rekkefølge. Ingen såre tapere eller dårlige vinnere altså. Vi prøvde oss på en runde to, men denne måtte avsluttes siden konsentrasjonen ble vel vanskelig å opprettholde. Dvs; en av guttene insisterte på å spille også denne runden helt til slutten og hadde ingenting imot å gjøre dette med pedagogen istedenfor barna.
Vi har fått flere nye spill og puslespill på avdelingen så se opp for flere spill-innlegg fremover.




Tur til grillhytta i Maridalen

På onsdag ble to av barna med meg på butikken for å handle inn engangsgrill og pølser til turen vår på torsdag. Da torsdagen endelig kom, var det skikkelig ruskevær, iskald vind og regn. Ikke helt grillvær, altså. Men heldigvis fikk vi lov til å låne en kjempefin grillhytte i nærheten av Maridalen skole, så da kledde vi på oss og hoppet på 51-bussen opp til Maridalen.
Der møtte vi en annen barnehage som også skulle låne grillhytta, men det var plass nok til alle. De voksne fra den andre barnehagen hadde med ved, så vi fikk grilla pølsene våre på et ordentlig bål! Det var spennende å følge med på prosessen med å tenne opp bålet, spesielt siden det var en fremmed voksen som gjorde det. Mens vi ventet på at bålet skulle bli klart til grilling, fortalte den voksne fra den andre barnehagen et kjempespennende eventyr, så alle barna satt helt musestille og fulgte godt med. 



Når vi hadde spist oss kjempemette på pølser, hadde det slutta å regne så da kunne vi leke litt utenfor hytta. Den lå like ved et skogholt, så vi gikk litt innover i skogen og lekte der. På vei mot bussen måtte vi gå oppover en ganske lang bakke som hadde litt ulendt terreng, så der fikk mange av barna utfordret motorikken sin. 
På toppen av bakken lå det en kjempestor sklie som barna ville prøve. Da de satte seg på toppen, var det en del barn som ikke turte likevel, for sklia var veldig lang. Ett av barna prøvde seg utfor, men kombinasjonen våt sklie og regntøy gjorde at det gikk ganske mye fortere enn man hadde lyst til. Så derfor ble vi andre som ikke hadde prøvd enige om å heller prøve sklia en annen gang når det ikke hadde regnet :)


På vei tilbake til bussen fikk noen av barna øye på en meitemark på bakken som vi sto lenge og så på, helt til vi måtte gå for å rekke bussen tilbake til barnehagen. På vei opp til barnehagen hadde det dannet seg en kjempestor søledam, som vi plasket og hoppet i lenge før vi gikk inn til barnehagen igjen. 


Alle var enige om at det hadde vært en kjempefin tur :)


Fargerike blad

Vi var på tur på voldsløkka forrige uke og la merke til alle de fantastiske høstfargene på trærene. Vi måtte plukke med oss noen! Vi presset bladene når vi kom til barnehagen, og når de var tørre tok vi de frem. Vi så på de og Alex kom med et fantastisk forslag;han ville male på bladene. Vi malte på bladene og brukte de som sjablonger.

torsdag 10. oktober 2013

Ukas oppskrift - rask bacalao m/ pasta

Her er en oppskrift som passer bra nå i høstkulda. Den er rask og enkel, og veldig populær blant barna i barnehagen. :-) Oppskriften er til 4 personer

Kutt opp 400 gram gryteklar klippfisk (om du ikke får tak i det, kan man vanne ut selv etter instrukser på den pakka man kjøper)

Kjør følgende ingredienser med en stavmikser;

1 boks hermetisk paprika (sil av laken i boksen)
2 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
Saften av 1 sitron
En klype salt (ikke for mye, husk at fisken er naturlig salt)
En klype malt pepper
1 dl hvitvin (kan sløyfes)

Bland sausen med fisken og stek i form i ovnen med folie over i 30 min på 200 grader.

Kok 400 gram pasta etter anvisning på pakken. Sil av og bland med fisken. Strø gjerne litt finhakket persille over til slutt. Hvitløksbaguetter er også godt til. God middag!


Sognsvann og soving:-)

Onsdag 09.10 tok vi oss en tur til Sognsvann med en gruppe barn fra Storegull. Vi på Gullfuglen er blitt veldig ambisiøs når vi skal på tur. Nå er det helt vanlig for oss å sove på turen. Denne turen var intet unntak, så vi pakket med oss ullpledd, soveposer og skinn. T-baneturen var som alltid veldig spennende. Barna er etterhvert blitt bortskjemt med bruk av byens kollektivtilbuder:-) På veien stoppet vi og kjøpte pølser, lomper og en engangsgrill:-)

Vel fremme fant vi oss en fin sitteplass og fyrte opp grillen. Mens vi ventet på at pølsene skulle bli ferdig, gikk vi ned til vannet for å se på endene, og plaske litt i vannkanten:-) Da vi satt og spiste fikk vi besøk av veldig mange hunder. De hadde nok fått ferten i pølselukta:-)

Etterhvert ble det tid for soving. Vi er blitt flinke på å sove under åpen himmel nå. Det virker som barna nyter den friske luften når de ligger i det fri og sover. Kanskje er det litt spennende også? Det at vi har muligheten til å sove på tur gjør turen mye mer behagelig. Da slipper vi å tenke på at vi må rekke den og den bussen eller t-banen for å komme oss hjem i riktig tid:-)

Høstkunst


I ukens førskolegrupper har vi hatt forming. Vi har vært ute å plukket blader som vi har tatt med oss inn for å lage høstmalerier. Barna har fått svart maling blandet med litt vann som de har helt på et ark og så har de blåst malingen utover med sugerør for å lage forskjellige figurer/mønstre. Etterpå har de limt på blader og øyne for å lage resultatet har vært både dyr, mennesker og skumle monstre. Bildene kan dere se på veggen på kjøkkenet, hvor de vil bli stilt ut. 


Sognsvann

 På onsdag var vi på Sognsvann. Noen av barna fant kull fra et gammelt bål de tegnet med på bergene og vi lagde en løpebane hvor vi løp på tur og prøvde slå våre egne rundetider. Jentene lagde også en lite stafett hvor de skulle løpe frem til noen steiner, løpe en runde rundt steinen og tilbake og skifte med neste lagkamerat. 

Guttene hadde funnet seg et berg som de lekte var en stor båt og de fant også noen fugleskjelett de samlet på og lagde bål. De lusket seg også rundt i skogen og spionerte på jentene.




Selvportrett

I forrige ukes førskolegrupper jobbet vi med to bilder i henhold til sosial kompetanse. Barna reflekterte rundt hva de så på bildene, vi snakket om det å være venner og hva vi kan gjøre hvis vi er uenig med hverandre. Barna kom med mange forslag og snakket om opplevelser de har hatt hvor de har vært uenig med sine bestevenner og hva de gjorde for å løse konflikten. 

Oppgavene barna fikk i førskolegruppen var å tegne selvportrett ved hjelp av å bruke speil som de kunne studere seg selv i mens de tegnet.