lørdag 31. august 2013

Lekeplassen med de minste

I dag var det igjen de minste som gikk på tur. Det ble ingen lang tur, så vi gikk til lekeplassen ved fotballbanen. Lengden på turen har ikke allverdens betydning. Det positive med turen er å komme seg ut, og få litt miljøforandring.

Nye lekestativer og omgivelser var veldig spennende. Kvitebjørn kom også til lekeplassen etterhvert, og for noen var det stas å få møte søsknene sine på tur. Rett ved lekeplassen var det også noen epletrær! Da måtte vi plukke ned noen epler for å smake litt.

Etter mye fin lek, tuslet vi tilbake til barnehagen igjen for å spise og sove.



fredag 30. august 2013

Krabbefiske på bygdøy




På tirsdag var mellombarna på tur til Bygdøy. Det var en deilig solskinnsdag og selv om bussturen var heller lang og noen tok seg en høneblund på veien, ble det en gerlig tur. Barna fikk vasse i det varme sjøvannet mens de så etter skjell og andre dyr som lever i fjæra. Vi hadde med oss litt innsamlingsutstyr og hyssing til krabbefangst. Vi fant bare et blåskjell, men dette gav oss fangst på første forsøk. Til sammen fanget vi fire fine krabber i forskjellige størrelser hvor noen av dem fikk et opphold i plastglass med forstørrelseslokk. Alle krabber slapp fra det med helsen i behold. Før vi skulle gå var det på sin plass å benytte seg av den morsomme fotdusjen ved stranden.



Kvitebjørn - prosjekt bursdagskalender


I forrige uke og denne uken har flere av barna vært med på samling hvor de har snakket om Kvitebjørn og hvor vi har fått avdelingsnavnet vårt fra. De har lest historien om Teskje-kjerringa og Kvitebjørn Kongvalemon og sett på bilder av isbjørner. Etterpå tegnet de isbjørner selv og startet med å lage en bursdagskalender som skal henges opp på avdelingen med bilde av alle barna som går på Kvitebjørn. 


Vulkan


I førskolegruppen denne uken har eksperiment stått i fokus og vi har lagd vår egen vulkan med flytende lava. Barna måtte samarbeide i grupper, og alle var delaktig i prosessen. 

For å utføre eksperimentet har vi lagd vår egen trolldeig, og brukt bakepulver, eddik og rød konditorfarge for å lage lava (http://nysgjerrigper.no/Artikler/2009/oktober/hjemmelagd_vulkan)


Her er en liten filmsnutt på hvordan et av vulkanutbruddene som fant sted under eksperimenteringen gikk til: 





onsdag 28. august 2013

En liten bit av sommer


I dag gikk turen til Bygdøy, og målet for turen var å se om vi fikk noen krabber på kroken. Vi hadde lite å bruke som agn, men vi spiste fisk og pasta til lunsj så vi puttet det på kroken. Det ble ingen levende krabber, men vi fant derimot to døde krabber og noen krabbeklør. 

Det var deilig vær ute på stranden i dag og når vi ikke prøvde oss som krabbefiskere benyttet vi anledningen til å vasse i vannet. Vi nyter de siste dagene av sommer til det fulle, og neste uke skal vi prøve å reise ut på en av øyene og utforske der. 


Tur med t-banen

I dag tok vi med oss en liten gruppe barn og dro til Sognsvann:-) Da måtte vi bruke T-banen! Før vi kom så langt møtte vi mange biler, noen busser og en stor lastebil. For å komme oss ned til T-banen måtte vi ta heis! Mange spennende opplevelser for barna, og da hadde vi ikke kommet oss på T-banen ennå. Når T-banen kom ble barna utrolig entusiastiske:-) "Toget, toget, toget", ropte de hele gjengen:-) Veldig morsomt og spennende å få ta T-banen.

Da vi kom frem til Sognsvann fant vi et bord, hvor vi kunne sette oss ned for en matbit. Etter maten gikk vi ned for og utforske vannet:-) Der var det mange ender! Vi måtte selvfølgelig mate endene. Barna fikk noen brødbiter som de kunne kaste ut i vannet, men de ville også smake litt selv:-)

Det ble en kjempefin tur. Sognsvann kunne også by på masse ulendt terreng, som er veldig god trening for barnas grovmotorikk:-)


tirsdag 27. august 2013

De minste på tur :)

Så var det dags for en ny tur for de minste barna på Gullfuglen, og i dag gikk turen bort til fotballbanen. Vi kom ikke langt utenfor porten før vi møtte både biler og lastebiler, og enda bedre, en gravemaskin! Det er utrolig gøy å se hvordan barna observerer og kommuniserer med hverandre mens de sitter i vogna. Mye kan sies uten ord. Det pekes og gestikuleres iherdig :)

Vel fremme på fotballbanen hoppet vi ut av vogna for å forske litt på hva som fantes i nærheten. Mye gress og nytt underlag på banen gjorde det både utfordrende og spennende å bevege seg rundt. Litt knall og fall, men barna reiser seg opp igjen og prøver på nytt med friskt mot :) Noen fargerike blader ble oppdaget i gresset. Det nærmer seg høst! Vi fant også noe som kunne brukes som klatrestativ, og barna øver seg på å gå både over og under. Først med litt hjelp fra en voksen, og så helt på egenhånd. Denne formen for frilek er en fantastisk måte å utvikle grovmotorikken på. Kjempegøy :)

Turene med de minste barna går som nevnt tidligere ikke så langt, og de varer nødvendigvis heller ikke så lenge. Men igjen, det er veien som er målet for turen, og vi ønsker at barna skal komme hjem fra tur med en positiv opplevelse som gjør at de har lyst til å dra på tur flere ganger :)


mandag 26. august 2013

Male mandag


I dag har flere av barna vært med på maleaktiviteter. Noen malte to og to sammen på staffeli, hvor de først måtte bli enig om hva de skulle male, så fikk de velge hvilke farger de ville bruke og så satt de i gang. Barna utviklet bildet sammen, og nye ideer dukket hele tiden opp. Dette er en fin øvelse for barna i å lære seg å ta hensyn til hverandres ønsker, samtidig som man samarbeider om å skape noe. 

Dagens andre malegruppe fikk fritt velge hva de ville male, eneste som var gitt på forhånd var at de skulle male med fingrene. Her dukket det opp både katter, hester og en mamma blant kunstverkene. 


Hva gjør ettåringen i barnehagen? Del 2

 
Ettåringen går på tur! Alle får minst en tur i uka (så sant vær og føre tillater det), og da utforsker vi nærmiljøet vårt. Vi går på beina, eller sitter i vogn. I starten blir det ikke så lange turer for de minste. Beina er korte, og bruker lang tid på å flytte seg fra et sted til et annet, dessuten er det jo så mye spennende å se på veien! Om barna sitter i vogn kan vi ikke gå så langt at de sovner på veien... Enda! Men etter hvert blir turene lengre og lengre. Da benytter vi oss også av t-banen og bussen for å finne nye spennende steder! Fokuset er å skape gode turopplevelser som frister til gjentagelse.

For de minste barna er det veien som er hele målet med turen. Det spiller ingen rolle hvor langt vi går, de er fornøyde bare med å komme seg utenfor porten.Vi plukker opp steiner og blomster, ser på busser og gravemaskiner, stopper og ser på elva og hører mange lyder vi må snakke litt om. Vi tar livet med ro!

 
----------------------------------------------------------------------------------------
 
På tur møter barna hverandre med nye rammer. Nye forutsetninger. På fredagens tur møttes Ella (1,2 år) og Halvor (1,2 år) plutselig under huska. De satt med en bøtte og to spader. Halvor tar den opp og gir den til Ella. Hun tar i mot, gir den tilbake og Halvor legger den i bøtta igjen. Så tar Ella den opp og gir den til Halvor. De fortsetter å gi hverandre spaden en lang stund, og hele tiden ser de på hverandre og er i en dyp konsentrasjon.

fredag 23. august 2013

Linjer som krysser hverandre


Ukens rim og regler var bokstaven B, og etter å ha lest dette fikk vi alle lyst på boller og kaker. To av gruppene ville også lese om bokstaven L og T også, så da snek vi til oss en liten titt på de bokstavene også. 


Forrige ukes lekse var å finne rette linjer hjemme, og ta med bilde tilbake til førskolegruppen. Barna hadde funnet linjer på stoler, i dvd-hyllen, på puter og mye mer som de frivillig fikk vise frem i gruppen. Jeg hadde også lovet barna at de skulle få pynte permene sine med klistermerker, så før vi løste dagens oppgave gjorde vi det. 


Ukens oppgave som barna løste gikk ut på å tegne rette linjer som krysser hverandre. For noen av barna som ikke er vant til å tegne så mye, er dette en utfordring og en fin måte å trene opp blyantgrepet på. Barna har en bratt mestringskurve i disse aktivitetene, og ved bare litt motivasjon og støtte fra en voksen går barna fra å si: "Jeg klarer ikke" til å si "Se, hva jeg får til!". 

onsdag 21. august 2013

Det spirer og gror


I dag har vi igjen vært i skolehagen på Sagene, denne gang med onsdagsgruppen av førskolebarn. Vi konsentrerte oss mest om å spise epler og se på alle de spennende grønnsakene vi fant på parsellene rundt omkring. Vi fant meterlange solsikker og barna fikk høre om hvordan humlene frakter blomsterstøv videre fra plante til plante. Vi fant et lite epletre som omtrent akkurat hadde blitt plantet som skal gi oss nye deilige epler, og vi fant epler med ulik form. 


Det er ikke alle grønnsakene vi vet hva er, men vi har tatt bilder så vi kan finne ut av det i barnehagen. Barna synes noen lignet på salat og agurk, eller kanskje squash. 


På vei ut av hagen fant vi den største solsikkenblomsten vi noen gang har sett, som kun var en halv meter høy og den måtte vi bort å kjenne på.

Tur ved Akerselva!

I dag var vi en liten gjeng fra Gullfuglen på tur ved Akerselva. Vi gikk (trillet vogn) helt opp til demningen, hvor det også lå en foss! Fossen var så spennende at vi måtte gå ut av vogna å ta en nærmere titt.

Etter å ha studert fossen gikk vi litt lenger opp, hvor vi kom til enn sti inn mot skogen. Der skulle det visstnok ligge en liten dam med rumpetroll! Vi måtte sjekke den ut. Kanskje var det frosker der nå! Da vi kom opp til dammen fant vi bare rumpetroll, men de var også veldig spennende. Da vi kastet stein i vannet, fikk vi se rumpetrollene svømme rundt!

Til slutt tok vi oss en matbit i det herlige sensommerværet, før vi tuslet ned til barnehagen igjen.

Hva gjør ettåringen i barnehagen?

I juni hadde vi foreldremøte for nye foreldre. Der var det en far som stilte meg spørsmålet: "Hva gjør egentlig ettåringen i barnehagen?"
Jeg fikk ikke svart så godt på spørsmålet der og da, for det har jo så uendelig mange svar. Men spørsmålet har kvernet rundt i hodet i hele sommer, og inspirerte meg til å gi dere et innblikk i nettopp dette. Så dette er første innlegg i følgetongen: "Hva gjør ettåringen i barnehagen?" 

Som tidligere beskrevet er vi nå midt oppi tilvenning på Gullfuglen. Mange nye små har ankommet og tatt del i en ny hverdag. Det viktigste vi som voksne kan gjøre nå, er å være der for barna. Trygge omsorgspersoner, som barna blir kjent med og etter hvert er sikre på at er der for dem uansett hva.

I starten er ettåringen avhengig av de voksne for å ha en god hverdag. Noen mer enn andre. De trenger et fang, en hånd å holde i, en som hjelper barnet å se alt hva barnehagen har å tilby. Alle trenger en voksen som lytter og ser barnet. Så det har de tre første ukene av barnehageåret gått med til, og litt etter litt blir barna nå tryggere og gladere i barnehagen.

tirsdag 20. august 2013

Fra eple til syltetøy


I går var som sagt noen av førskolebarna på lovlig epleslang i skolehagen på Sagene. I dag har flere av barna vært med på å lage syltetøy av alle eplene vi plukket der. Barna har skrellet, skjært, hatt i sukker og rørt til vi fikk deilig eplesyltetøy som vi hadde på brødskivene når vi spiste ettermiddagsmat. 


Tur til Solemskogen

I dag har mellombarna vært på tur i Solemskogen, her møtte vi også to andre barnehager som var å besøkte skogen. Når maten (som var fiskepinne- wraps) var inntatt ble vi kjent med skogen og dro på "sopp oppdagelsesferd!" Vi fant mange ulike sopper og nysgjerrige som vi var fant vi ut, at vi måtte ta bilder av de! Slik at vi kunne finne ut av hva alle disse soppene egentlig het og om de var spiselige eller ikke. Dette skal vi jobbe videre med ved å se i noen bøker og på nett. Denne jakten holdt på i lang tid, fram til vi fant en diger maurtue! Den rakk de fleste barna til skuldrene og den krydde av maur! "Tenk at det kan bo så mange på et sted" var det en som sa. Da måtte jeg le litt inni meg- det er jo sant! Kanskje vi kan finne litt mer ut om mauren også, hvordan de klarer å leve så mange på et sted ;) Av andre kryp og insekter vi fant var blant annet øyenstikkeren og larven, det var larven som falt mest i smak blant barna. Den kronglet seg bortover å prøvde og grave seg ned i jorden samtidig som den gjerne ville over til gresset. Vi passet på slik at han kom seg over til gresset og ikke ble tråkket på. Insekter og merkelige sopper ser man har vært tema i dag, det er viktig at barna blir kjent med naturen på en god og trygg måte. Så dette tenker jeg vi skal prøve å fortsette med fremover, naturen kan jo by på så mangt!


mandag 19. august 2013

Epleslang


I dag har mandagsgruppen av førskolebarn pluss noen fra onsdagsgruppen vært på tur til skolehagen på Sagene. Jordlappen vår har grodd godt igjen i sommer, og vi fikk ikke luket idag, men vi har vært på lovlig epleslang. Resultatet ble  to poser med epler som vi skal bruke til å lage enten syltetøy eller saft av. Vi unnet oss også flere smakbiter av eplene vi fant, samt vi smakte på litt rabarbara. Vi fikk også lov ta med oss rarbarbara tilbake igjen til barnehagen.


I skolehagen er det mye spennende å se, og til og med en gren å henge på. Vi fant pærer og flotte blomster i alle slags farger. Og blir posen for tung, er det godt å være to så man har noen å bære med. 


fredag 16. august 2013

Bær blir til syltetøy




Tidligere i uken var begge førskolegruppene på bærtur i skogen. Resultatet ble lite bær, men vi fortvilte ikke for vi ville lage syltetøy uansett. 

I dag ble fem av førskolebarna med på å lage syltetøy og før vi startet spurte jeg barna om de visste hvordan vi lager syltetøy. De brøt ut i kor: "Vi må mose bærene og ha sukker på"! "Ja, også må vi koke de litt også", svarte jeg. Barna mente at det måtte man ikke, så da lot vi det være og gikk rett i gang med å rense bærene. Når de dårlige bærene var tatt bort moste vi bærene, tok i litt sukker og rørt alt god sammen til vi hadde blåbærsyltetøy. Til slutt smaktestet vi og spiste opp alt sammen - for det ble jo så godt :)


Rette linjer



I førskolegruppene denne uken har vi begynt med å lese en rim eller regler før vi begynner med å løse oppgaver. Ukens bokstav var A, og fremover vil vi ta for oss alle bokstavene i alfabetet. 


Oppgavene barna har jobbet med denne uken gikk ut på å finne og tegne rette linjer. Først så vi oss rundt omkring i rommet for å se etter om vi kunne finne rette linjer, og vi fant de både i taket, på golvet og i vinduet. En av barna sa: "Vet du hva, jeg har også striper hjemme. Golvet vårt er akkurat som golvet her i barnehagen".  Etterpå løste barna to oppgaver hvor de skulle tegne på de svake linjene på slange og tigeren, sånn at de ble stripete. 

I fellessamling i dag fikk også alle førskolebarna utdelt hver sin førskoleperm, og det var stor oppstandelse. Barna var veldig glad for å endelig få en perm de kunne sette oppgavene sine i, og de fleste av barna løp rett til tegnebordet for å lage en tegning de kunne sette inn i den nye permen sin. 

  




torsdag 15. august 2013

Opplevelsestur i Solemskogen


I dag har minstebarna vært på tur i Solemskogen. Her fant vi blant annet sopp og noen få blåbær, og vi fant også et stort hull i bakken med mange pinner i. Vi undret oss litt over hvem som kunne ha lagd dette store hullet, og det var alt fra bjørn til ulv og til at det var sengen til en av barna. 

Før vi skulle spise mat hadde vi en liten lesestund hvor barna fikk høre historien om "Gruffalo". Så spiste vi oss mette på kjøtt- og grønnsaksuppe med spagetti og brød til. Etterpå lekte barna forskjellige rollelek ute i skogen, noen tente bål, mens andre spilte trommer og sang. Før vi reiste hjem, hang alle og slang :) 

onsdag 14. august 2013

Bærtur i Solemskogen

 Vi har igjen dristet oss på bærtur, men denne gangen reiste vi til Solemskogen for å se om den hadde mer blåbær og bringebær å by enn området rundt Frognerseteren. Denne gangen ble fangsten enda mindre, men vi fortviler ikke for det for vi har spist mye blåbær på veien. 

Vi fant også mange forskjellig sopp i skogen, noen flate brune, andre brune runde og en stor brun som så ut som et blad. Hva slags type sopp det er har vi ikke funnet ut av enda, men vi har tatt de med tilbake så vi kan prøve å finne ut det. 
 Barna fant også flere skattekart i skogen og dermed var jakten i gang. Vi diktet opp historier om hva som stod på kartene og barna løp ut i skogen for å lete. Øverst til høyre var en av skattene som ble beskrevet slik: "det er noe man finner under et tre, det glitrer i grønt når vi ser det!". Vi har også fått øvd balansen vår litt på trær som var falt ned, og vi så et tre som vokste både oppover og bortover som lignet på et ansikt med lange tenner (bilde over, nederst til høyre).
Sammen med en av oss voksne fant barna på at de skulle lage en bro. Alle hjalp til med å finne pinner i skogen og til slutt testet vi alle sammen broen, både små og store.  

tirsdag 13. august 2013

For et vær!!

Det var et fantastisk flott show fra "værgudene" på mandag. Barn og voksne ble fasinert, skremt, nysgjerrig og ikke minst veldig opptatt av været. Det ble et fantastisk show med seter på 1.rad!
 
 
 
 


mandag 12. august 2013

Jungelfeber


Tidligere blogginnlegg viser at det har skjedd mye i barnehagen i sommer, men vi er ikke ferdig der. I helgen har vi gjort om det ene rommet inne på Kvitebjørn til et jungelrom. Rommet er fortsatt under konstruksjon, men inspirert av det vi voksne har gjort skal barna få lov til å være med på og utforme rommet videre. I dag har blant annet barna laget sommerfugler som har blitt hengt opp i stoffet som henger i taket. Vi har også sett mye fin rollelek utfolde seg blant barna i det nye rommet. Det er ikke noe som gleder oss mer enn å kunne inspirere barna i deres lek, og det håper vi at dette rommet vil fortsette å gjøre etterhvert som nye elementer kommer inn. 






Bærtur ved Frognerseteren

 I dag tok førskolebarna beina fatt ut i skogen ved Frognerseteren for å finne blåbær og bringebær. Vi har nemlig lyst til å prøve oss på å lage bringebærsyltetøy og blåbærsaft. Noen var ivrige bærplukker, mens andre var ivrige bærspisere :)
Vi har stort fokus på sunn mat i barnehagen, og det samme gjelder når vi er på tur. 
Dagens lunsj bestod av laks, grønnsaker og poteter i saus med basilikum og koriander.  
Over til høyre kan dere se dagens bærfangst, og imorgen skal vi prøve å se om vi klarer lage noe saft eller syltetøy 

Tur til Geitmyra

Torsdag 8. August var vi på en regnfull tur med de minste barna på Kvitebjørn.
Etter en lang sommerferie var det på tide å ta seg en tur ned på Geitmyra for å se hvordan det gikk med parsellen vår og hønene. For noen av barna var det første tur til Geitmyra og det var da svært stas å studere de frittgående hønene og de to hanene som sprader omkring hønsehuset. Vi hadde med oss ferdiglaget mat fra kjøkkenet i barnehagen, så det ble ingen matlaging denne gangen, men vi plukket rabarbra til dessert som vi spiste med sukker. Det ble litt i sureste lage for noen av barna og det ble mye dobbel-dipping. Parsellen vår har desverre ikke fått den omsorgen den fortjener i løpet av sommerferien så den var temmelig igjengrodd. Dette hindret ikke barna i å skride iherdig til verks med oppgaven i å få vekk ugresset. Dagens fangst var en gigantisk reddiker og en av dem var rett og slett gigantisk, til tross for ugress som konkurrerer om verdifull næring. Vi var forsynte oss også av eplene i de mange epletrærne på Geitmyra. Her var det og en del surt, men noen av dem var riktig gode.







fredag 9. august 2013

Førskolegrupper - årets første



Årets første førskolegrupper er gjennomført. Vi startet gruppene med å snakke sammen om hva vi har lyst til å gjøre i førskolegruppen dette året. Aktiviteter barna har kommet med som forslag er blant annet bake, lese bøker, ha teater, lage colavulkan og gjøre egg om til sprettball, lage pannekaker og gjøre lekser. 

Før barna fikk oppgavene de skulle løse leste vi alfabetet høyt sammen for å bli kjent med rekkefølgen på bokstavene og for å få øvd oss på bokstavlydene. Første oppgave barna fikk var et bilde av fem figurer, hvor de skulle finne ut hvilke som hadde bokstaven a i seg. Etterpå skulle de plassere de fem første bokstavene i alfabetet i riktig rekkefølge ved å sette tall fra 1-5 under bokstavene. Noen valgte også å skrive bokstavene i riktig rekkefølge. Andre oppgaven barna fikk var å finne to like figurer på samme rad (bilde nederst til venstre). Så skulle man gjøre det samme med å finne to like bokstaver. 


torsdag 8. august 2013

Ny hverdag

Nå begynner barnehagehverdagen å ta form, og nye og gamle, både store og små, benytter tiden til å bli kjent med hverandre. Nye omgivelser forskes på. Nye rom, nye leker, nytt uteområde og nye mennesker. Det observeres og undres. Mens noen hopper rett inn i lek, trenger andre litt mer tid på å bli kjent. Det er gøy å se hvordan barna sakte men sikkert blir tryggere og tryggere for hver dag som går. Små fremskritt, som det å gå fra å sitte på et fang og observere, til å forsiktig våge seg ut i leken med de andre barna er fantastisk for oss som voksne å observere. Kjempegøy! :) Vi gleder oss veldig til å bli bedre kjent med alle sammen! :)