torsdag 30. mai 2013

En spontan tur

Noen ganger er det veldig trist for de minste å se at noen andre går på tur uten at de selv får bli med. Det er ikke så lett å forstå at det ikke var deres tur i dag. I dag ble to små stående med øyne fulle av tårer i det de andre gikk ut porten. 

Jeg gikk bort for å hjelpe de over på andre tanker, men uten hell. Da bestemt jeg meg for at vi skulle ta en egen tur rundt i nabolaget. De to gutta strålte opp og fortet seg ut porten. Selv om de utforsker området sammen med foreldrene på fritiden er det noe spesielt med å få gjøre det med andre barn i barnehagen. Så ble det en fin dag likevel :)


Sognsvann


Vi tok turen til Sognsvann og koste oss masse med både skog og vann.



Det å kaste noe ut i vannet og så se hvordan vannet fører det til et annet sted er veldig morsomt, som feks. kaste blader fra den ene siden av broen og så løpe over til den andre siden for å se vannet føre det under broen :)



"Andemamma og babyer!!"


 Vi pleier å være eksemplariske på t-banen( sitte ordentlig, ikke rope, ikke bein i setet etc), men på denne turen hjem var noen helt utslitt... mens andre ville se mer :).. De gjorde som de følte for.

Vi kan tromme!

På tirsdag satte to barn spontant i gang å tromme på noen av lekekassene som stod opp ned. Jeg foreslo at vi kunne tromme alle sammen, og sette oss i en ring. Sammen fant vi mange kasser, tømte de for leker og snudde de opp ned. Vi satte oss i en ring, de med små kasser trommet alene, mens de som hadde store kasser delte to og to. 

Så kunne vi tromme! Vi trommet først  kjemefort og hard, så det ble masse lyd. Så trommet vi veldig svakt, så vi nesten ikke hørte noen ting. Vi dro også fingrene frem og tilbake over kassen, så det lagde en helt annerledes lyd. 

Før vi trommet hadde vi laget lyd sammen. Jeg begynte med å synge en veldig mørk "o". Flere av barna hermet og sammen ble det veldig fine harmonier. Jeg skiftet vokal fra o til å til æ til i til y til e... Barna så på munnen min og hermet. Det virket som om de var like fascinert av den fine effekten som jeg var! :)

Mens vi trommet gjentok vi denne leken med lyd og vokal. Tøft!


onsdag 22. mai 2013

Luke en, luke to, luke tre - Geitmyra gartnerskole




I dag gikk turen tilbake igjen til Geitmyra for å se hvordan ting hadde utviklet seg på jordlappen vår siden sist. Før vi omtrent var ute av barnehagen kom vi nesten ikke videre, da vi fant meitemarker overalt hvor vi gikk og barna var fra seg av begeistring. "Se, en meitemark". "En til". Vi gikk kun noen cm av gangen før vi oppdaget meitemarker både her og der, og i alle forskjellige størrelser. En av barna kommenterte også at en av meitemarkene så ut som et sekstall og bilde over dokumenterer fakta. Mange av meitemarkene hadde blitt tråkket på og var døde, men vi fant en mark som vi reddet og la i gresset så den ikke skulle bli skadet. Vi fant også en liten steinvegg inne på Geitmyra som var full av snegler. 


Noen av barna var med på Geitmyra sist og fikk i oppgave og vise de andre barna som ikke hadde vært med før hvor jordlappen vår la og det husket de så lett som bare det. Sist gang vi var her kunne vi bare se jord, men nå hadde det kommet masse grønne små blader opp av jorda og litt ugress. Vår oppgave i dag var å luke vekk alt ugresset Først måtte vi få tak i redskaper og når vi hadde fått tak i det gikk vi i gang med arbeidet. Hver og en av barna fikk prøve seg, og noen ville prøve flere ganger. 


Etter hardt arbeid og en deilig lunsj bestående av pølser, bulgur, grønnsaker og tomatsaus gikk vi på jakt etter den store blå myggen. Barna løp i vei og til slutt fant vi den stående i enden av hagen. På vår vei tilbake luktet vi på epleblomster og tulipaner, og vi prøvde å telle åringer for å finne ut hvor gammelt epletreet var. Vi kom til tolv, men vi har en mistanke om at treet kanskje er eldre enn det for det var litt vanskelig se alle ringene. 


I det ene treet vi fant vi en rar skapning. Barna ropte ut: "Kikki, kom å se her!! Hva slags dyr er dette?" Bilde er litt utydelig, men hvis det er noen foreldre som vet hva dette er gi oss gjerne beskjed for det var en spennene skapning som barna flokket seg rundt. 

Sofienbergparken



15.mai tok vi turen til Sofienbergparken, hvor vi aldri har vært før for å utfordre grovmotorikken. 
Å reise på turer sammen og overkomme motoriske hinder i felleskap har både betydning for utviklingen av sosial kompetanse og egen selvfølelse. Mens vi holdt på i det store klatreslottet var det flere av barna som utfordret seg selv på hva de turte, alene eller sammen med en venn/venner. Noen lånte bort en hånd til en som synes det var litt skummelt å gå over en taustige alene og en annen trengte et fang og sitte på for å skli ned en sklie som var formet som et rør.  Fra å gå fra å ikke ville prøve, til å prøve og til å få hjelp av andre til så å ville gjøre det alene gjentatte ganger gikk fra 0-100 på få sekunder.  

Ved å benytte oss av lekeplasser som dette som ligger rundt omkring i byen har vi også muligheten til å kunne inspirere barna til å søke fysiske utfordringer og prøve ut sine kroppslige muligheter på en annen måte enn i barnehagen (Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver). Ikke minst gir det også barna nye lekemuligheter og inntrykk. 






Zoologisk museum

 
På vei til Zoologisk museum var det mye nydelig å både se og lukte på. Det var skjedd stor forandring på bare en uke- fra grønt til farger og lukt :)
 
 
 
 
 
 
 
Inne på Zoologisk museum var barna sist opptatt av å se alt så de fikk ikke med seg at man også kan lytte til det meste. De tok seg tid til å trykke på knappene som både lyser opp forskjellige arter og gir lyd.
 


Denne gangen tok vi for oss den siste avdelingen som vi ikke fikk tid til sist- hva havet har å by på! Her ser dere hvordan de ser seg om og det virker til tider som de gjør oppdagelsen av arten selv - roper ut til alle "se her" ( som i se hva jeg fant!!!) Og det er mange forskjellige arter der, noen kjente og noen helt ukjente for oss- så da leser vi og studerer litt for å så gå videre til neste "rare sak".



 


torsdag 16. mai 2013

Zoologisk museum

Det var meldt øs pøs regn så vi tok turen til zoologisk museum :)
 
 
På veien var det noen malerier som var satt ut ved noen busker. Vi studerte de nøye og alle bestemte seg for at de selv hadde malt de. Men det var mer å se på veien så vi gikk videre.
Om man ser nøye på bildet nederst til høyre er det morten som har funnet en plastikkpose som fløy over gresset (ukjent person som har søplet til parken), og når morten var ferdig med posen kastet han den i søppelkassen på eget iniativ (flink!)
 
Det er SÅ mye å se/kjenne på/oppleve inne på zoologisk museum! Det ble trangt om plassen på de minste vinduene.


 
 "Selen har falt ned i vannet! Den klarer ikke å komme opp. Den trenger hjelp"

Tenk at nå er dagen her...

...som jeg har lengtet etter! Jeg skal gå i toget og jeg er så glad!

Vi feirer 17. mai i barnehagen i dag! Dagen startet tidlig med tog rundt i området på morgenen. Deretter sa vi ha det til alle mammaer og pappaer før feiringa virkelig satte i gang!

Det var potetløp, sekkeløp, kaste ball på bokser, balansere, kaste erteposer i bøtte og sist men ikke minst: Kaste vannballonger på sjefen sjøl!
Etter aktivitetene var det pølser på menyen.



onsdag 15. mai 2013

Filt-flagg

I morgen skal vi feire 17. mai i barnehagen, så det høres mye "hurra" og sees mye rødt, hvitt og blått i barnehagen om dagen.

Jeg tok med noen av barna fra Gullfuglen inn for å lime norske flagg. Det var tomt for silkepapir, så bi måtte finne på noe annet. I hylla lå det store stabler med filt, så jeg klippet rød, hvit og blå filt opp i små biter og barna begynte å lime. Det ble veldig fine flagg! Resultatet henger rundt tavlene på avdelingen.



Jeg hang opp flagget, så de kunne se på det mens de limte. Julianne reiste seg opp og gikk bort for å vise hvilke farger det var.
"Her er det rødt, og i mellom er det blått" sa hun og pekte.

Vi fant ut at det var mest rødt i flagget. Og blått og hvitt :)

tirsdag 14. mai 2013

Brev fra Slottet





For en tid tilbake når vi var på tur og kjørte forbi Slottet spurte barna meg om vi kunne dra på besøk til Kongen og Dronningen for å se hvordan de hadde det inne i huset sitt. Jeg var litt usikker på om det var lov, men på bakgrunn av at barna hadde lyst skrev vi et brev til Kongen og Dronningen som barna utformet selv. Her om dagen fikk vi brev tilbake hvor det stod at det desverre ikke er mulig, men det var litt gøy å få brev og bilde tilbake selv om det ikke blir noe besøk. 





















Barnas restaurant

Inspirert av TV-serien på NRK med samme navn hadde vi i dag barnas restaurant i barnehagen. Barna fikk bestemme hva vi skulle lage, og dro på butikken og handlet det de trengte. Med litt voksenveiledning klarte de å diske opp med både sushi, taco og hjemmelagde kjøttkaker med potetmos og grønnsaker, og de fikk servere maten både til voksne og barn. Det var stor stas, og både voksne og barn syntes maten ble kjempegod, og det ble fort utsolgt :-)



Dette er noe vi kommer til å fortsette med så flere får prøve seg i hvordan drive sin egen restaurant. 


mandag 13. mai 2013

Tur til Geitmyra


I dag har vi vært på tur til Geitemyra for å se om det har skjedd noen med det som ble sådd av førskolebarna i forrige uke. Vi hadde fått en tegning av kokken over hvor jordlapp var, så for å finne den måtte vi gå litt på skattejakt først. Da vi fant den kunne vi så vidt skimte noen små grønne blader som hadde kommet seg opp gjennom jorda, og en av barna fant to poteter som lå ved siden av som han ville ta med hjem og koke til middag. 


Vi måtte også noen høner og to haner som gikk rundt på tunet, som barna synes var spennende og som vi stod en stund å titte på og snakket om. Vi fant også et drivhus hvor vi kunne se en dame som stod å plantet ulike blomster og barna lurte på hvorfor plantene noen ganger må plantes i et drivhus og hva slags planter som var der inne.