torsdag 31. januar 2013

Et lite møte

Mens de fleste har gått for å vaske hender til lunsj, blir de to minste på avdelingen igjen. Vi hører latter og ser de stå på hver sin side av hylla. Der leker de borte - titt-tei :)



Fem minutter av en helt vanlig dag

Theodor, på ett og et halvt år, og jeg er plutselig alene inne på avdelingen. Sånne alenestunder må man benytte seg av. Jeg tar tak i de runde musemattene vi har i sort og rødt og legger de i en slags løype på gulvet. For å få oppmerksomheten hans trommer jeg litt på den ene mens jeg sier "se!" Theodor ser på de og smiler. Jeg lurer på hva han vil finne på. Han går bort, plukker opp to og slår de mot hverandre. Han stabber bort til bordet og legger de fra seg der. Så trommer han på den ene, ser seg i speilet og smiler stort. Han titter rundt i rommet, går bort til sirklene igjen og plukker opp to til. Også disse tar han med bort til bordet. Han legger de nesten oppå hverandre. Gjentar trommingen og smiler igjen til speilbildet. Ritualet gjentar seg et par ganger til før han går over til en annen lek. 


tirsdag 29. januar 2013

Slalomskole for førskolebarna

Vi begynner alltid dagens økt med en samling. Her er vi i gang med "ballong" leken, hvor vi blåser opp en stor ballong (ved å gå bakover), så finner vi frem gull nålen og sprekker den så vi faller bakover.

Så da må vi øve på reise oss opp igjen, noe som ikke nødvendigvis er så lett med tunge ski på beina.

Så trener vi på å stå i "spagetti" stilling og "pizza" stilling både med og uten ski før vi skal opp i bakken.

Her viser Aina og Morten hvordan vi skal ha kontroll nedover bakken i "pizza" stilling, og med hendene på knærne.

Her trener Lars og Morten seg på å svinge mellom figurene som er i bakken.



For de fleste av barna er det første gangs opplevelse å være i slalom bakken. Første økten var det nok for mange å vende seg til å ha på så "tunge" ski, og prøve å stå i "pizza" stilling ned bakken noen ganger.
Allerede andre gangen var vi gang med å trene på å svinge nedover, og de fleste av barna var så trygg at de ville prøve å hoppe ;) Er veldig imponert over progresjonen. Neste gang skal vi øve oss på t-kroken og stå i litt lengre bakke. Følg med ;)







Aktivitetsdag

Årsplanen vår sier at vi skal ha aktivitetsdag ute en gang i uka. Og nå er vi i gang! På disse aktivitetsdagene setter vi voksne i gang ulike aktiviteter som vi håper siden vil inspirere barna i deres lek. 

Årets første aktivitetsdag ble en våt en. Men det stopper oss ikke! Det var jo fantastisk deilig ute i dag!


Sirkler i en løype. Noen hoppet fra sirkel til sirkel, mens andre syntes det var mer enn nok å ta så lange steg at de kom seg fra den ene til den andre. 


En løype ble tegnet opp på hele uteplassen med blå maling. Denne løpa kunne barna følge, og de møtte på mange hindere underveis. Over stokker, under hengebrua, ned sklia, i sikk sakk... På de vanskeligste stedene ble det tegnet opp en alternativ løype i rosa. 

Med så kram snø som vi hadde i dag, er det umulig å ikke lage snømann! Denne fikk gulrotnese og brokkoliøyne. 


Sirkelkunst

I forbindelse med arbeidet med sirkler, rundinger og kuler ville vi lage et kunstverk der alle barna kunne delta. Vi hengte opp en stor svart ramme, og begynte på en kunstnerisk, rund ferd. Vi hadde mange runde farga ark som vi hadde kjøpt. Disse ble over flere uker malt på, limt fjær på og limt glitter på. For hver aktivitet ble bildet mer og mer innholdsrikt. Aluminiumfolieballene kom etter ei samlingsstund om aluminiumfolie, der vi først hørte på lyden det gav fra seg, så når vi krøllet den til baller kom det ikke noe lyd lengre. 

Vi observerer at når barna tegner eller ser sirkler rundt om i rommet eller ute i snøen, så sier de "Runding!" Men så var det dette med sirkel og runding da. Hva er en sirkel, og hva er en runding? Det meste er runding for barna. Vi voksne prøver å bruke begge ordene, men vi opplever at det er enklere for barna å forholde seg til noe som er rundt, og ikke noe som er sirkulært. 

Interessen for den geometriske formen sirkel har nå  ført oss på (lille) Gullfuglen videre i prosjektet, og vi har dratt inn både firkanter og trekanter. Vi har en spennende geometrisk tid i møte! 

fredag 25. januar 2013

Rød uke



Rød uke i barnehagen er vel gjennomført og vi  avsluttet med en fin PysjamasParty . 






onsdag 23. januar 2013

En kropp, et hode, to armer, en nese, en hatt og to øyne...

Barna lager snømenn. Jeg hadde på forhånd klippet ut kropp, hode, armer, nese og hatt. Tanken her er at barna skal få øve seg på å lime, og det er nok litt morsommere når bitene allerede er klippet opp. Jeg hadde også limt en ferdig snømann, sånn jeg synes den skal se ut. Den hang på veggen til inspirasjon. 

Barna gjorde resten av jobben selv, bare med veiledning i hvordan man skal få lim på biten, og hvordan feste den videre på arket. 


Det å lime er ikke så lett om man ikke har gjort det før. Even på snart 2 år visste helt klart hva han skulle gjøre med limstiften. Men så tok han lim på en bit, og tok så biten i hånda. Da ville ikke biten slippe taket! Han ristet og ristet på hånda forgjeves. Med litt hjelp fikk vi den på plass på arket. Og han ga seg ikke med den biten, men fortsatte med hver og en bit. 

Hvor bitene havner varierer veldig fra barn til barn. Noen gjør akkurat som inspirasjonen sier. Mens andre tar helt andre former. Men at det er snømenn er ingen tvil når øynene kommer på plass! Og alle barna plasserer øynene sammen. 

Dette er, etter min mening, verdens fineste snømenn! 


tirsdag 22. januar 2013

Islandsbyen tar form...

I går hadde vi som nevnt et islykt prosjekt i barnehagen og vi startet på å lage en islandsby. Her ser dere litt av resultatet og prosessen i dag. Lyslyktene ble ikke helt som på tv for vi fikk ikke kakket ut toppen på lyktene slik at vi kunne puttet lys oppi, men det gjorde ingenting for barna var like begeistret for det og vi satt lysene oppå i stedet :) 



Hvis dere vil se resultaten selv, er det bare ta en titt utenfor kjøkkenvinduet i barnehagen enten på vei til eller hjem fra barnehagen. 

mandag 21. januar 2013

Iseventyret har startet!

Etter å ha sett på God Morgen i dag og et innslag om en dame som lager lyslykter av is med alt fra lekefigurer til blomster oppi, ble vi voksne inspirert til å sette i gang vårt eget prosjekt denne uken sammen med barna. Vi har fylt ballonger med vann og vi har har puttet vann oppi kartongbeholdere for så å ha i kreppapir og ris for å lage våre egne lyslykter.



Vi har også satt i gang tanken med barna om å lage vår egen islandsby ute, og for å lage hus har vi brukt melkekartonger som barna har fylt med vann, maling, lego og glitter. Vi gleder oss alle mann til å komme i barnehagen imorgen og se hva som har skjedd over natten. 




For inspirasjon og tanker om hvordan dere kan gjøre dette med barna hjemme: www.moseplassen.no

fredag 18. januar 2013

Blå uke

Denne uken har vi hatt det kjempegøy med blå aktiviteter. Blå maling, blå perler, blå samlinger, maling ute med blått vann, blå ansiktmaling osv. Dette kan dere se på bildene nedenfor! De beskrive alt mye bedre en ord! 






mandag 14. januar 2013

Krympeark!

I dag har vi tegnet på krympeark på Gullfuglen. Jeg hadde på forhånd klippet ut rundinger i forskjellige størrelser. Barna fikk velge størrelse og tegnet på arket.
"Se! En runding" sier Ola og tegner mange små rundinger på arket sitt. 
Theodor tegner også rundinger på sitt ark, dypt konsentrert.


Etter de var tegnet på, la vi de på et stekebrett, og stekte de i ovnen. Barna tittet spent inni ovnen. Der fikk de snart se at rundingene krøllet seg og ble mindre og mindre, før de til slutt la seg ned igjen, og var blitt til en mye mindre runding. 


Noen av rundingene skal få henge i vinduene, mens vi skal bruke de minste til en uro over stellebordet. 

fredag 11. januar 2013

Etter forandringen

Dagen etter den store forvandlingen var det mange overraska og glade barn som oppdaget det nye rommet. De kom inn på avdelingen, noen gråtende etter at mor eller far dro, men gråten stilnet ganske så fort i det de fikk se rommet. Forundret så de seg omkring, før de gikk i gang med å utforske rommet. Noen kom inn og begynte å le, før de raskt var i gang med leken. Det å oppdage en boks med oppvaskkoster var spennende. Hva var dette? Hva kunne de brukes til? Ideene var mange, og i løpet av dagen fikk kostene være både tannbørste, trommestikke, instrument, kost, noe til å smake på, noe til å kjenne på, noe til å kaste rund, noe til å sortere og noe til å samle på. 

Vi opplever at leken er en helt annen nå etter forandringen. Barna har en utrolig fin lek, de finner på mange nye ting og oppdager stadig andre måter å bruke rommet på. Den lille kroken med underlag og puter er flittig brukt. Her foregår puslelek, gjemmelek, musikkstunder, baselek og bare kosestunder. Trekker vi stoffet for kan man sitte bak der og gjemme seg ordentlig bort. 

Bordet som før ikke ble særlig mye brukt, har etter å ha fått en fin plastduk på seg fått en ny renessanse. Den første dagen tok det lang tid før noen fant ut at det gikk an å leke under bordet, men da til slutt en av de yngste oppdaget dette har det foregått mye fin lek under bordet. Bordet blir også brukt til formingsaktiviteter, og et kunstverk er på vei til å komme fram på den store veggen vår. (Eget innlegg kommer.) 

Marihøna Marvin har også fått flyttet inn til oss. Den er god å kose på, ligge på, slenge seg ned på og snakke med. Noen ganger er det dumme-Marvin, andre ganger kose-Marvin. Den fikk seg en real vask her en ettermiddag da flere barn satt rundt den og vasket den med oppvaskkostene. Men han er for stor til å komme gjennom tunnelen, det har vi funnet ut. 

Sirkler og kuler opptar dagene på Gullfuglen, men også det andre rommet er i gang med en forvandling. Innlegg kommer snart! 

Aketur!


Årets første aketur bød på mye moro såvel som mange utfordringer for små kropper i klumpete parkdresser. Føret var hardt og glatt, noe som gjorde at vi fikk god fart i bakken. Det førte også til at det ble vanskelig å komme seg opp for egen motor, ikke minst om man skulle dra med seg en akematte i tillegg! Noen barn føk opp og ned bakken i ett sett, mens for andre var hver tur en stor utfordring. Noen kjørte sammen, noen kjørte aleine og noen ville helst sitte på med en trygg voksen. Noen tok helst i bruk buksebaken framfor akemattene. Det ble mye moro, men også knall og fall.
Det var derfor godt å ta seg en hvil i bakken før vi gikk inn og spiste varm lunch.




torsdag 10. januar 2013

"Nytt" rom


Tidligere denne uka planla og gjennomførte vi en tur til Ikea for å gjøre noe med det fysiske miljøet inne på det ene rommet på Gullfuglen. Med rundinger, kuler, sirkler og baller i tankene kom vi tilbake med diverse ting fra Ikea som vi dekorerte rommet med. Kuler i taket var med på å gjøre rommet lavere og mer intimt. Hyllene hadde vi fra før, men de fikk ny plass. Stoffet hadde vi også hengende i taket, men nå fikk det lov til å henge ned. Vi ville skape flere rom i rommet, siden barn liker å være i små rom. Og ved å flytte på hyllene og la stoffet henge ned, gjorde vi nettopp det.

Vi er jo en Reggio Emilia-inspirert barnehage, og rommet som den tredje pedagog er derfor viktig i vårt arbeid. Barns læring og danningsprosess skjer i samspillet mellom barnet, pedagogen og det pedagogiske rommet, slik det materialiseres i de fysiske omgivelsene, miljøet og arkitekturen som omgir barnet. Barna setter seg i relasjon til et sted, og rommet blir betraktet som en viktig medaktør i barns dannelsesprosesser, skriver Amundsen m. flere (2007) i en rapport om Barn og rom utgitt av Dronning Mauds Minne Høgskole for Førskolelærerutdanningen. Vi ville skape et sannelig rom som tar vare den kroppslige toddlerleken, samtidig gi rom for utforsking og muligheter til å gjemme seg litt bort.

Det var noen spente damer som kom på jobb dagen etter for å se hvordan barna opplevde rommet vi hadde skapt.


mandag 7. januar 2013

En rund tid

Vi går en rundt tid i møte inne på Gullfuglen. Litt etter litt vil vi føre inn fler og fler runde elementer, og se hvor de tar oss hen.

På fredag startet vi med å klippe ut noen rundinger i forskjellige farger. Små og store rundinger. Vi laminerte de, og så fikk barna gjøre hva de ville med de. Noen samlet. Andre la de på rekke. En tok de med bort til speilet, la en og en inntil speilet og fulgte nøye med på det han gjorde i speilbildet.