torsdag 20. desember 2012

Førskoleovernatting i barnehagen!


For en uke siden var det duket for den store (og etterlengtede) overnattingen i barnehagen! Det første vi gjorde var å dra i butikken og handle inn masse godt, samt grønnsaker til suppen vi skulle ha med oss i skogen. Deretter lagde vi klar suppen og pakket sekken, før vi begynte å kle på oss og gjøre oss i stand til tur. Turen gikk til Voksenkollen hvor vi hadde fått låne lavvoen de har der oppe. Det var masse masse snø, så gjett om vi hadde det gøy med aking og basing i snøen! :)


Vi ble veldig slitne av så mye basing i snøen, så vi koste oss med kjeks, sjokolade og rosiner mens vi ventet på at grønnsakssuppa skulle bli ferdig. Den falt godt i smak hos både store og små!
Vi var her til det ble mørkt, og på vei tilbake til t-banen hadde vi refleksorientering!

Da vi kom tilbake til barnehagen gikk vi i butikken og handlet inn til taco. Det var imidlertid ikke maten som var det mest spennende, men det at vi faktisk skulle sove i barnehagen. "Kan vi legge oss nå daaa!?" var et spørsmål som stadig ble gjentatt! Endelig var det tid for å rulle ut soveposen og finne ut hvor og ved siden av hvem man skulle sove. Dette var veldig spennende, og etter langt om lenge hadde omsider alle funnet plassene sine. Deretter ble lysene slukket, og det ble lest to god-natt historier. Det var tydelig at alle timene i frisk luft og alle spenningen hadde tatt på, for nesten alle barna sov før klokken hadde slått 22.00! Ny rekord :)

O` jul med din glede


I dag har vi hatt fokus på givergleden ved julen og i den forbindelse lagde vi plakater hvor det stod god jul på ulike språk som barna selv har vært med å lage. Etterpå tok vi beina fatt og gikk til Storosenteret for å gi bort gratis pepperkaker og varm saft, og kanskje synge en trall.
 
Vi fikk lov av den snille damen i resepsjonen på senteret til å stå inne og her spurte vi de som gikk forbi om de ville ha pepperkake og saft, og ønsket de en god jul. Vi sang også "På låven sitter nissen", og vi fikk hilst på mange hyggelig mennesker som ville ta en liten prat med oss.



 
Med dette ønsker vi også alle en riktig god jul, stor som små og håper at julen blir en magisk tid for hele familien.

fredag 14. desember 2012

Nasjonalgalleriet

På tirsdag tok vi en tur til Nasjonalgalleriet for å se på kjente malerier og malerier fra eventyrenes verden. Vi gikk rundt i galleriet og så blant annet på "Brudeferd i Hardanger", "Vinternatt i Rondane" og vi så på bildene fra historien om Åsmund som skulle redde prinsessen fra Trollkjerringa. Barna reflektere over hva de så på bildene sammen med en fra museet som viste oss rundt, Anders svarte blant annet at på bildet "Bruderferd i Hardanger" at han synes det lignet på et piratskip og at de hadde tatt en prinsessen til fange som satt bakerst i båten. Når Ninni så på bildet "Vinternatt i Rondane", sa hun at det bodde mange troll i fjellene der og at i Trollvann hvor hun hadde vært før, der bor det også et troll. Når barna fikk vite at han som malte "Vinternatt i Rondane" hadde prøvd og male bildet ute på vinteren, synes de det var rart og at det var ikke så lurt male uten votter for da blir hendene så kalde. Og de hadde rett for kunstnere ble veldig kald på hendene, fortalte hun som visste oss rundt.

 
Bildene er hentet fra Nasjonalgalleriets hjemmeside:
 
 
 
Etter at barna hadde fått omvisning i galleriet gikk vi ned til ateliet og fikk male/tegne våre egne bilder.

 
 


Det ble is!

I går hadde vi på Gullfuglen og Askeladden et lite vannprosjekt ute. I dag måtte vi sjekke hvordan det hadde gått. Og jaggu hadde vannet blitt til is! Vi tok av plastkoppene, engangshanskene og melkekartongene for å se hvordan det hadde blitt. Fjærene og kreppapiret lå inni isen!


Iver måtte smake litt på isen for å kjenne om den var god, og det var den! Etter å ha lekt litt med de hengte vi de opp for å pynte opp litt ute. Fint ble det.

torsdag 13. desember 2012

Hva skjer med vannet nå da?

I dag tok vi på Gullfuglen og Askeladden med oss melkekartonger, kreppapir, plastkopper, engangshansker, hyssing og vann ut! Barna la kreppapir og fjær i koppene og melkekartongene, så la vi en hyssing oppi og helte i vann og satte de på utsiden av gjerdet, så ingen skulle komme å velte de. Nå venter vi i spenning på hva som venter oss i morgen, eller kanskje allerede litt senere idag.


Det var morsomt å kjenne på hansken etter at vi hadde fylt i vannet. Ove og Even voktet over prosjektet slik at ingen katter eller andre barn skulle ødelegge.

onsdag 12. desember 2012

Julekuler og blanding av farger

Vi har begynt å lage julekuler på Askeladden og Gullfuglen. Det er helt enkelt en vattkule som barna maler på. Etterpå pynter mange den med glitter. Vi fester en pinne og tråd i den. Nå henger de i julekvistene våre på kjøkkenet, for så å bli med hjem nærmere jul - de blir superfine i juletreet!


Jesper sitter og maler julekula si med rødt. Han tar den hvite malinga og heller litt av den oppi den røde. Så tar han penselen og blander fargene sammen, før han maler videre med den nye fargen.
Oliver sitter rett ovenfor Jesper. Jeg la ikke merke til at han fuglte med på hva Jesper gjorde, men etter litt tar han den hvite malingen sin og heller oppi den blå. Han blander den og fortsetter å male.
Barn lærer minst like mye av hverandre som av oss voksne!

tirsdag 11. desember 2012

Julegrantenning og juleverksted

Mandag 3. desember var det nok en gang klart for Eventyrstuas
julegrantenning og juleverksted. Dette er en tradisjon vi har hatt siden oppstart, og dermed var det sjette gangen det ble gjennomført. Det var minst like hyggelig i år, som de foregående!

 Foreldrene blir invitert til barnehagen 16.30. Da kler vi oss og går ut for å se lysene på julegrana bli tent, synge litt julesanger og selvfølgelig drikke gløgg og spise pepperkaker. I år var det riktignok så kaldt at en del feiget ut og holdt seg inne, og beskuet det hele fra vinduene :)

Når grana er tent, går vi inn. Her har vi gjort klart en aktivitet på hver avdeling. I år hadde Kvitebjørn julekortlaging, med alt det glitteret som hører til! På Askeladden var det diverse utstyr som var nødvendig for å lage nisser på ski, snømenn eller helt andre figurer som barna synes julen trenger. Gullfuglen bød på pepperkakebaking- og smaking! Mens på Tommeliten var det mange små hus som var klare for å bli malt på. Kjøkkenet serverte risgrøt og saft.




Barn og foreldre går mellom avdelingene og gjør det de har lyst til. Foreldrene koser seg minst like mye som barna med å få leke med lim og glitter - noen ganger blir barna stående og vente på at foreldrene skal bli ferdige, så de kan gå videre... :) 



For oss i personalet er det veldig hyggelig å bli enda bedre kjent med foreldrene og ha tid til å prate lenge med alle sammen :)

Men det aller mest hyggelige med denne dagen, er å se gleden til barna! Det lyser i øynene deres, det er helt tydelig veldig stas å ha med mamma og pappa inn i barnehagen, og ikke minst at de er med å lager ting!



fredag 7. desember 2012

Turglede!

Hva er turglede?

Barna svarer:

Morten:"Jeg tenker at vi skal ha det gøy"... "også er det gøy å gjøre rampestreker" Som hva da?"Å stjele pannekakerøre.. og lure andre".
Ludvik:"Klatre i trærne og leke i trærne". Da sier Morten igjen:" ja, og hoppe ned fra trærne".
Morten tenker litt mer.. "det er gøy å se på dyrene i skogen" Som hva da? "Pinnsvin og reinsdyr". Har du sett de før? "Nei"
"Gøy å se på spor" sier Ludvik igjen. Lennart bryter inn og sier:"det er gøy å spille fotball". Tenker litt til.."å tøyse og tulle og danse i skogen".. "og spise mat".
"Å finne planker" sier Morten. "Finne planker og lage telt" sier Ludvik.

Renate:"Å, ta på isen og kjenne hvordan den føles". "Å, finne morsomme kvister, en gang fant jeg en som så ut som knerten, og en annen gang gang en som så ut som en elg" sier Veronica.
Annika bryter inn:"å, finne magiske steiner". "Ja, og rare steiner som man kan lage steinsamling av" sier Renate igjen.
Frida: "Jeg liker å finne kongler, så man sitter på sånne rognebær og lage mennesker".
Renate:"Det er så gøy på tur at jeg vil være der veldig lenge".
Annika:"Det er så gøy å tenne bål".. og det sier alle de andre barna seg enig i.

Det er koselig med bål enten det er på tur eller i barnehagen..



Har man turglede når man ofter leker at man skal på tur?

Barn synes det er stas å ha sin egen sekk på tur. For små barne rygger som har et langt liv foran seg er det viktig med en sekk som sitter godt på ryggen og er med stropper.  På kalde vinterdager er også godt å ha et sitteunderlag som varmer i rompen, det gir det å spise mat på tur en god opplevelse.       Så et bra julegave tips er ull/tovet sitteunderlag. Et godt tips er også at barna har med et par pakker med hånd/fotvarmere med seg i sekken. Disse er ikke dyrer og man får kjøpt de i alle sportsbutikker og på Clas Ohlson.

Å forberede seg til tur er viktig for fremme turgleden. Kle seg riktig er avgjørende.
Uansett om det er vått eller tørt, i kulda er det kun én regel som gjelder innerst mot kroppen. Ull. Om du er barn eller voksen, ull isolerer like godt i fuktig tilstand som i tørr. Ull passer derfor perfekt under dressen på våte og slapsete dager. Velg et ullundertøy som er tettsittende mot kroppen. Hvis barnet ikke tåler å ha ull rett inn mot huden, så finnes det syntetiske alternativer.


På våte og ikke fullt så kalde vinterdager holder det med to lag klær. Det er svært viktig at det ytterste laget både er vind- og vanntett. På kalde dager bør barnet ha flere lag med klær på seg. Kle barnet i et nytt lag med ull, eller et lag med fleece. Vær oppmerksom på hva fleecen er laget av. Ullfleece eller fleece blandet med polyester er det beste. Disse veier lite, tørker fort og holder godt på varmen. Styr unna bomull og dongeribukse.

Det ytterste klesplagget må være vind- og vanntett for å stenge kulden ute. Det er også viktig at dressen puster for å forhindre at fukten stenges inne. Ikke pakk barna inn så mye at det hemmer bevegelsesfriheten.
Vi mister mer varme fra hodet enn fra noe annet sted på kroppen. Derfor er en god lue ekstra viktig. På kalde vinterdager bør du ha to lag på hodet til barnet. Innerst er en balaklava-lue i ull eller syntetisk fleece en sikker vinner. Et vann- og vindtett lag ytterst er ekstra viktig på dager med mye vind. Bruk gjerne en lue med øreklaffer som dekker bedre.

Barn blir fort kalde på hendene og føttene. Vottene bør være i to lag med ull eller syntetisk fleece innerst, og med et vann- og vindtett ytterlag, eller ull/polvotter.
Hvilket skotøy du skal velge til barnet avhenger av føre og temperatur. Er det slapsete og relativt mildt, er en vind- og vanntett støvel det beste. I kaldt og tørt vær er en sko med fôr og et tex-membran å foretrekke. Skoene bør være såpass store at du får plass til ullsokker i, er de skoene store nok kan det være lurt å ha en ekstra fotsåle av ull oppi, men pass på at tærne ikke har det for trangt,for da hjelper det lite med ekstra lag og de blir kalde igjen.                                                 Spesielt på turdager er det lurt at barna har ulllongs på, for hvis de er våt på beina så trenger man evt. bare å skifte ullsokkene og ikke kle av alt hvis de har strømpebukse på.

Et annet tips er å smøre barna med kulde krem før de kommer i barnehagen.


På enhver tur skjer det nye opplevelser.. plutselig finner vi tønna til Kaptein Sabeltann, vi møter masse hyggelige mennesker.. selv politiet tar seg tid til en prat med oss..
Hva skjer på neste oppdagelses ferd???

torsdag 6. desember 2012

Egg-eksperiment: Resultat!

Vi var alle superspente da vi kom i barnehagen etter helga! Hvordan hadde det gått med egget i sirupen og i vannet?? Egget som hadde ligget i vann hadde blitt enda større! Og egget som hadde ligget i sirup hadde blitt mindre! Merkelig.. Da vi klemte på de var begge eggene myke, men det minste var litt hardere enn det store. Eggeplommene hadde blitt som to klumper. Da vi klemte så mye på dem at de åpnet seg, kom eggehviten ut, og det luktet skikkelig æsj! Men artig var det.
 
Vi må nok prøve oss på flere eggeksperimenter snart.

Oldemors hatter

Ei jente på Kvitebjørn kom en dag i barnehagen med en sekk gamle hatter fra hennes oldemors loft. Vi på Gullfuglen lånte disse litt, i tillegg til noen fine sko vi hadde fått av en mor og en ansatt her i Eventyrstua. Dette resulterte i mange fine damer!

Vi ser at det å bruke hatter i lek i barnhagen er et mer inkluderende materiale, enn bare å bruke sko, da hatter er enklere for alle barn å bruke, enn bare skoene, som krever litt mer. Hattene ble også brukt til konstruksjon da de ble stablet oppå hverandre.

Vi så også at barna så smått begynte med rollelek. De bygde seg et "hus" som de bodde i, og hentet andre gjenstander inn i huset sitt. De tok på seg hatten og gikk på tur rundt på avdelingen.










inn forskjellige elementer til huset sitt. Tok de på hatt og veske skulle de gå på tur.