fredag 23. november 2012

Tur til Akerselva

Torsdag forrige uke var en turgruppe fra Gullfuglen på tur langs Akerselva. Det var kaldt og litt glatt på veien, men det hindret ikke oss. På veien så vi på elva, og der var det «Masse vann!» Vi gikk helt til lekeplassen med det store klatrestativet og den morsomme "karusellen". Mange ville prøve, mens andre syntes det var best å bare se på.


Klatrestativet ba på mange utfordringer, og noen klatret ganske høyt opp i stigene. Vi spiste brødskive og drakk masse vann, før vi gav brødrestene til endene. Det var stor stas, og mange ender kom for å få mat. Vi kunne sikkert tatt med oss ti brød!

På veien hjem var de fleste tomme for batteri og sovnet fort i vognene sine, men alle var enige om at det hadde vært en fin tur, med fantastisk vær! Vi må nok besøke endene igjen en annen dag.

Egg og sirup!

Vi synes fortsatt det er gøy med egg! Vi sa jo at vi ville prøve med et brunt egg. Først kunne vi ikke finne brunt egg i butikken, men en mamma i barnehagen kom plutselig med et til oss! Takk! :)
 
Det er alltid mange som samler seg når jeg spør om de vil komme og se på eggene. De sitter som tente lys og følger spent med. Og alle vil kjenne på egget, og da får vi øvet oss godt på å vente på tur!
 
Det skjedde ikke noe mer med det brune egget enn det hvite. Men denne gangen ville barna lukte på eddikken, og det fikk de da selvfølgelig. De syntes det luktet litt rart. Noen skvatt unna, mens andre fikk latterkrampe. Flere foreldre måtte vi også lure til å lukte på det når de hentet - det skapte stor latter hos barna når foreldrene skvatt!
 
 
En annen foreldre tipset oss om å legge to egg i eddik. Når skallet var forsvunnet skulle vi legge ett i sirup og ett i vann. Så må vi vente noen dager, følge med og se hva som skjer!
 
Her ble det ene egget ganske hvitt etter eddikken, mens det andre ble mye gulere... Igjen måtte vi kjenne på egget, og denne gangen glapp det ut av to små barnehender! Men egget knuste ikke... Det var rart! Det spratt bortover som en ball!  

Barna fikk smake på sirupen vi hadde over egget. De smakte også på vannet.
Siden vi hadde hatt egget i eddik først, fikk barna stikke en fingertupp nedi eddikken og smake... Smaken var veldig delt, for å si det sånn!
 
Vi fortsetter å undersøke eggene, og kommer tilbake med mer neste uke! :)
 
(se tilbake på tidligere eggprosjekt her og her)

torsdag 22. november 2012

Sopper som popper :)

Her om dagen hadde vi med oss grupper inn på kjøkkenet for å perle med sopper. Øvelse gjør mester. Flere og flere klarer å få soppene festet ned i brettet, og på denne måten øvelse i øye-hånd kordinasjonen.


Skomania

Inne på tommeliten er fortsatt interessen for sko veldig stor. Barna elsker å vandre inn i garderoben å plukke med seg de skoene som står tilgjengelig.

 
Vi samler ofte de største fanatikerne sammen og har en samling om sko. Her snakker vi gjerne om hvilke skotype det er, hvilke farger de har, og størrelser.


Musikk og glede...

 
 
Det å ha mulighet til å uttrykke seg igjennom musikk er alltid moro. Å finne rytmen er ikke alltid så lett, men det å høre lyden som blir laget er veldig gøy.
 
Inne på puterommet har vi diverse instrumenter som barna kan "leke" seg med. Denne gangen var det et mini-piano og trommer som var interessante.

Ut å se på verden....



Det å utforske nærmiljøet er en viktig del av det å bli større. På tommeliten har vi stadig vekk spontane turer i nærområdet. På vei til fotballbanen er det alltid noe spennende å se på veien. Denne gangen var det en stor lastebil som fanget oppmerksomheten. Når vi så kom fram var det å løpe i bakken noe som barna syntes var veldig gøy :)

onsdag 21. november 2012

Vi forsker mer!

Ettersom vi var så godt i gang fant vi ut at vi hadde lyst å se hva som skjedde dersom vi tok en skål med vann, tilsatte pepper for så å slippe et såpestykke oppi. Vi fant fram det vi trengte å satte igang...


Hva skjedde når man bare tok fingeren oppi? Jo. pepperet kom bare nærmere fingeren og brydde seg ikke i det hele tatt! Men se hva som skjedde da vi tok et såpestykke oppi...

tirsdag 20. november 2012

Det bor en forsker i oss alle!

En gammel myte sier at i hver 12 pakning med egg finnes det et magisk egg. Dette egget kan flyte på vannet uten hjelp fra annet enn salt som man heller oppi glasset. Hvorvidt dette stemmer måtte selvfølgelig de små forskerne på Kvitebjørn finne ut av...


Det egget vi valgte først fløt ikke i det hele tatt, så vi slo raskt fast at dette overhodet ikke var noe magisk egg.


Deretter fant vi fram saltboksen og helt salt i glasset. Masse, MASSE salt. Flere ville også teste ut hvordan saltet smakte, og de kunne slå fast at det smakte helt fortreffelig..


Deretter fant vi et nytt egg i esken og la det oppi. Spenningen var på topp, og mange trodde at egget kom til å flyte denne gangen. Og jammen gjorde det det! Myten kan dermed anses som bekreftet :)

Hvordan ser det egentlig ut inni tanna til Jens? - Del 1

Inne på Gjenbruksstasjonen står det en del hvitmalte pappesker som barna på Gullfuglen og Askeladden har laget med tanke på at de skal være tennene i munnen til Jens. Veronika ser på dem og spør hva det er, og jeg svarer at det skal være huset til Karius og Baktus. "Men hvordan ser egentlig huset til Karius og Baktus ut inni?" spør hun videre.
Vi setter oss ned rundt bordet. "Jeg tror de har en seng de kan sove i der inne", sier Annika. "En KØYESENG!" fortsetter hun. Det kommer mange forslag på hva Karius og Baktus har i huset sitt; et kjøleskap, en seng, et badekar, en dusj, en vask og en diger gulltann til å speile seg i.
"Men først må vi lage huset!" sier Norlean.


Barna blir enige om at veggene i huset til de to tanntrollene er hvite ettersom tanna er hvit, men at taket og gulvet er rosa siden tunga og ganen jo er rosa. Det er litt vanskelig å finne den rette rosafargen, men ved å blande ulike mengder rød og rosa fant vi tilslutt en perfekt blanding.

onsdag 14. november 2012

Lapper og snø

I forrige uke var to av turgruppene på Gullfuglen og Askeladden så heldige å ha snø på turdagene sine! Da pakka vi sekken med lapperøre og stekepanne og dro ut. En gruppe var i en park på St. Hanshaugen, mens den andre gruppa dro bort til akebakken like ved barnehagen.


Vi lekte i snøen til den omtrent var borte og varma kalde hender på nystekte lapper. Mmmm.

tirsdag 13. november 2012

Skyggeteater


En overhead kan brukes til så mangt, og skyggeteater er en av de. Her om dagen tok en av de voksne frem overheaden og lagde et lite skyggeteater for barna. Barna synes dette var spennende og fulgte nøye med, og de spurte den voksne hvordan de kunne komme skygge på veggen. Den voksne forklarte og det kom flere spørsmål om alt som finnes har en skygge, om man kan kjenne på skyggen sin og om den har farger. Barna ville prøve lage skygge selv for å se om de hadde skygge, og de lagde ulike former med hendene sine. Til slutt lagde de sitt eget skyggeteater med hjelp av ulike plastikk dyr vi har på avdelingen og alle barna fikk hver sin rolle.

Petter Pinnsvin - del 3



Barna har fortsatt på prosjektet Peter Piggsvin og malt pinnene de fant i Solemskogen i forskjellige farger. Før de skulle montere de sammen, tittet de i Hakkebakkeskogenboka og så hvordan piggsvinet så ut. Så snakket de om piggsvin, om hva de spiste og hvor de bodde og de var alle enig om at hvis vi ser et ute i skogen må vi være forsiktige for de har veldig skarpe pigger på ryggen sin.

Barna fikk hjelp til å tegne omrisset av piggsvinet på en plakat, og etter på limte barna på pinnene og en - to - tre, så var Peter Piggsvin skapt.


mandag 12. november 2012

Perle-uro 2

Vi perler og vi perler og det blir så fint og flott! Vi fant noen treperler som vi ville perle med denne gangen. Barna som til nå har vært med å perle, viser stolt frem perle-uroen til foreldre og andre som vil se. Siden barna har laget denne sammen, er det lettere for de å samles om opplevelsen. De står sammen og snakker om de forskjellige perlene.


Se! Er den ikke fin? :)

Ut på tur.. Nei, opp på tur!

Vi fant en trehytte oppi treet, og vi stilte oss en og en for å klatre oppover. Vi koste oss med de siste eplene som var i epletreet og nøt solen som skinte så vakkert på alt rundt.




Det å klatre oppover en stige som har ujevne trinn og står litt på skrått er en bra øvelse for grovmotorikken og balansen..Og så herlig mestringsfølelse når man kommer til toppen uten noe hjelp!Og det er jo så koselig når man kan være liten og være over alle andre alikevel.

Balansetrening er morsomt. Vi fant en planke ute på turen og moret oss litt med den. Og barna tok opp leken igjen når vi kom tilbake. Ofte en fot på og en utenfor, men øvelse gjør mester ;)

torsdag 8. november 2012

Tennene til Jens

I forbindelse med karius og baktus tema har vi bestemt oss for å lage tennene til Jens. I første omgang fant vi noen pappkasser som barna fikk male hvite. Det var ikke så lett å få brune kasser til å bli hvite, men siden vi hadde rikelig med hvitmaling var der bare å male lage på lage, vått i vått, til boksen ble hvit og fin. Barna malte tenner med stor iver, men vi har fortsatt en del kasser igjen som trenger å hvitmales. Planen er å lage en underkjeve med papptenner :-)


Perle-uro

En av de voksne hadde vært på besøk i en annen barnehage, og sett en kjempefin uro av perler! Hun tok med ideen tilbake, og fant frem et gammelt sykkelhjul vi hadde liggende på gjennbruksstasjonen. Hun fortalte barna at de først skulle perle på en snor, så skulle perlesnoren henges på hjulet. Perlinga satte i gang, men det var ikke lett! Tungene kom fort ut av munnen og konsentrasjonen var på topp!
 
Barna fikk virkelig trent på finmotorikken sin med å få tråden inni perla. Samtidig er tanken at barna nå utover de neste ukene skal få oppleve gleden ved å skape noe sammen, som igjen vil gi en god fellesskapsfølelse.
 

De tre bukkene bruse...

En del av hverdagen vår går på å bli kjent med norske folke-eventyr. De tre bukkene bruse er for tiden veldig populært inne på Tommeliten, og det brukes nå i samlingsstunder inne på avdelingen. Her er det først den voksne som forteller og "dramatiserer" med figurene. Etterpå får barna lov til å prøve litt.

Operasjon sko, del to (+en)

Interessen for sko avtar definitivt ikke. Det har gått sport i å prøve alle sko man kommer over, spesielt de voksne sine.

Sammen utforsker de skoene, og prøver de. Dette kan på mange måter sees på som en begynnende form for paralell-lek, hvor barna har et felles leketema i skoene - som de jo alle har et forhold til. Når de leker er alles fokus på skoene, og det skaper et godt utgangspunkt for å øve seg på samspillet seg i mellom. Her kan det skapes gode relasjoner som følger barna inn i videre lek.

søndag 4. november 2012

Jakten på det røde

På fredag var noen av barna med på gjenbruksstasjonen og bladde igjen om gamle ukeblad på jakten etter fargen rød. Vi klippet ut alt vi fant og laget en collagè sammen etterpå. Vi snakket også om hva vi tenkte på når vi hørte ordet rød, hvor noen tenkte på lepper, mens andre tenkte på julenissen. Barna fortalte også om rød ting de hadde hjemme i huset sitt og rimet med ordet rød:

Rødt - sprøtt - dødt
Rød - blø - sprø
Rød - spø - mø
 
 

 

fredag 2. november 2012

En helt uvanlig tur

 
På torsdag var førskolebarna på tur til Frognerparken, og det som visste seg å være en helt vanlig tur ble en ganske ekstraordinær tur da to politimenn dukket opp i parken. Politiet tok seg tid til å snakke med barna og svare på spørsmål, og de fikk på se håndjern og se på hva politiet hadde med seg av utstyr. Politimennen ga også en demonstrasjon av sirenene, men de kunne ikke sett på så høyt som de pleier for da ville folk tro at noe hadde skjedd. Da sa en av barna: "Ja, du kan jo ikke sette på sirene så høyt, for da vet tyven hvor du er og da rekker de å rømme før du tar dem".
 
 
 
 

Nå er det jul igjen, og nå er det jul igjen...

Vi skriver november, julebrusen, pepperkakene og klementinene har vært på plass i butikken i mange uker allerede. Så nå var det på tide at vi satte i gang med julesang!

Vi hadde en musikksamling og jeg ville lære barna noen sangleker. Og da var det jo perfekt å begynne med "Jeg gikk meg over sjø og land"! Barna holdt hverandre i hendene og alle som ville fikk være med. Etter de kjente versene lagde vi egne værs. Barna foreslo at vi skulle til "busse-land", "bile-land", "fiske-land" og en masse andre land.


Når vi var så godt i gang, sang vi like så greit "O jul med din glede" også. Her ble det plutselig hysterisk morsomt å gå i ring, for barna hadde fullstendig latterkrampe hele veien frem til refrenget.
Vi sang også "Hente, brenne, knuse, kaffien" som er en folketone. Denne ble litt vanskelig, med mye klapping, snurring og tramping. Så vi må nok øve mer på denne.