onsdag 31. oktober 2012

Halloween

Mange av barna har vært opptatt av at det er Halloween i dag og fortalt at de skal gå "knask eller knep" etter barnehagen. Vi tok tak i dette og snakket om Halloween og hva vi forbinder denne dagen med og resultatet kan dere se under.



tirsdag 30. oktober 2012

Hvordan leker man når vinteren er på plass?

Endelig har vinteren kommet! I alle fall for en liten stund. Da blir det ekstra spennende å gå ut! Men hvordan skal man egentlig leke ute nå når det er masse is og snø på bakken? For de små som ikke husker sin forrige vinter er det mye å bli kjent med.  
 
 Vi fant isklumper på bakken. Jeg sa at vi kunne kjenne på de opp mot kinnet sitt.
"Det er kaldt!" sier Janita og ler godt. Like etter tar hun isklumpen opp mot ansiktet igjen for å kjenne igjen. Fortsatt er den så iskald at hun må flire igjen.
"Åh! Kald!" sier Edvard med en alvorlig mine, hver gang han tar isklumpen inntil kinnet.
Barna måtte også smake litt på isklumpen, alle sansene må jo tas i bruk når man skal bli kjent med noe nytt.
 
Vi fant også masse små isklumper liggende på bakken. Disse knuste og ble mange enda mindre biter når vi tråkket på de. Jeg foreslo at vi kunne lage et isslott med de. Barna hentet spader og gikk i gang med stor iver!

Tov hadde funnet en lang pinne som han kom gående med. Jeg spurte om han kunne tegne med den i snøen. Han viste meg at det gikk veldig fint! Flere andre barn ville også tegne. Tov delte gjerne opp pinnen i fler biter sånn at alle fikke en bit hver til å tegne med.
"Se en fisk!" sa Pelle og pekte på det han hadde tegnet.

Kinofredag

 
På fredag hadde vi fellessamling for alle på Kvitebjørn hvor jeg foreslo for barna at vi skulle ha kosefredag og lage kino i barnehagen. Barna ropte høyt i kor at det ville de, og  vi gikk igjennom hva vi trengte. Barna fikk ulike oppdrag: turgruppen skulle dra på biblioteket å "leie" film, en annen gruppe ville lage billetter og kinoplakater, en gruppe fikk være med å lage kinosal mens den siste gruppen fikk i oppdrag å poppe popcorn.
 
 
 
Her er gruppen som skulle lage kinosalen i gang. Vi hang opp stoff og puslespillbrikker foran vinduene for å stenge lyset ute og noen av barna ville lage en sofa man kunne sitte i, slik at man satt godt når man skulle se på film senere.
 

 
Ariel utbryter mens vi lager billetter: "Vi trenger jo rød løper, Kikki, det har de på kino". "Ja, det hadde jeg ikke tenkt på, men jeg har ikke rød så jeg håper det går greit med rosa". "Det går bra, svarer Ariel".
 
På vei inn i kinosalen måtte alle barna stå i popcorn og billettkø, og barna som hadde laget billettene var ansvarlig for å dele ut billetter til alle før de gikk inn i kinosalen.
Filmene som ble vist var "Lotta fra Bråkmakergata" og "Nysgjerrige Nils".

Veggteppe/ Karius og Baktus lek

 
 Barna har tegnet på stoff og så har det blitt sydd sammen til et stort teppe. Det skal bli et veggteppe til slutt, men det er så mye morro på veien så det tar litt tid. Vi dro frem veggteppet for å vise barna hvordan det så ut når det har blitt sydd sammen. Barna tok umiddelbar interesse for dette store lakenet- har jo aldri hatt noe så stort inne på avdelingen før! (2,5mx2,5m)
Barna tok styring på avdelingen, dette lakenet skulle bli brukt til alt fantasien hadde å by på i nuet. De kommuniserte med hverandre- nonverbalt og verbalt for å vise hva de ville gjøre med lakenet. Og de brukte kjente ting fra vår kultur og sin kreativitet til temaene som de lagde.

Først ville alle barna være under lakenet, etter en stund ville noen av barna være med på å løfte lakenet for å lage bølger og vind for de som var under. Når de som løftet på lakenet sluttet så formet de som var under lakenet et stort spøkelse for de som var rundt. Og det ble sunget spøkelsessang.

Det roet seg ned og da de satte seg, ja, da ble det jo et stort telt. Og barna viste hensyn til hverandre og at det faktum at det skulle bli plass til alle under- 16 barn og to voksne. Da var det noen barn som trakk opp karius og baktus- og vips så ble vårt telt til en stor tann. Vi spilte videre på det temaet og det endte opp med en karius og baktus samling under lakenet.
 

mandag 29. oktober 2012

Bli kjent med snøen :)

Da er vinteren kommet!
Det er over et halvt år siden vi sist så snøen, og da er det på tide å bli kjent med den igjen. Hvordan føles snøen, hva kan man gjøre med den, hvordan ser den ut, og hva smaker den (lurer mange av de små på, men vi oppfordrer selvfølgelig ikke til det)? En god erfaring er også å kjenne hvordan fingrene føles etter at man har lekt med snøen.

fredag 26. oktober 2012

Operasjon sko, del to

Som nevnt tidligere er interessen for sko veldig stor inne på Tommeliten. Denne uken har vi tatt med oss diverse sko i samlingsstunden, for å vise fram. Vi har da snakket om hvilken type sko det er (støvler og sandaler), hvilken farge de har, hvor mange vi hadde, og størrelsen. Barna fulgt nøye med, men fikk etter hvert mer lyst til å leke med skoene enn å bare se på :)

Samle på høsten

Denne uken hadde vi høsttakkefest i bernehagen. I den anledning skulle vi dekorere litt med det høsten har å tilby. Vi gikk derfor en tur og samlet masse blader som vi kunne bruke til å male på, og som vi kunne henge opp.
Naturen nå er helt fantastisk, og det fargespillet som man ser er nydelig. Barna var flittige samlere, og vi fikk tak i blader med mange forskjellige farger :)

torsdag 25. oktober 2012

Pasta

 
Idag har det vært pastaproduksjon i Eventyrstua. Kokken og noen barn fra Kvitebjørn har jobbet iherdig på kjøkkenet. Egg og ekte italiensk mel, ifølge kokken selv.
 

"Dette var en ganske grisete jobb" sier Amalie, mens hun rører melet inn i egget.

Det måtte selvfølgelig prøvesmakes etter at spagettien var ferdig.
"Nam! Det er MYE bedre enn vanlig pasta" sier Otilie.

tirsdag 23. oktober 2012

Surbær blir maling

Fredag ettermiddag hadde en av jentene på Kvitebjørn en god idé! 
"Hva om vi plukker surbær og så moser vi dem-og maler med det?" 
Vi løp ut og plukket en kopp full av surbær som vi moste. Det ble nok saft til at mange kunne male flere bilder. Vi fant også ut at fargen ble lysere eller mørkere når vi brukte ulikt type papir. 





Operasjon sko!

Vi har oppdaget at barna på Tommeliten tar seg en del vandringer ute i garderoben. Der er de veldig opptatt av tøyet, og spesielt skoene (støvlene, cherrox etc.).

I helgen var vi på seminar og fikk påfyll av gode tips om hvordan vi skal gripe tak i barnas interesser. Vi ryddet derfor hele avdelingen, samlet alle støvlene til barna i en boks, og tok de med inn på avdelingen. Boksen satt vi midt på gulvet for å se hva barna ville gjøre med den.
Ungene strømmet til, tok alle støvlene ut av boksen, og begynte å prøve. De lekte mye med boksen når den var tom. De satt seg oppi, snudde den på hode, klatret og satt på :)

Øver med pensel...

Når man skal uttrykke seg igjennom maling er det viktig å øve seg på å bruke penselen. Det er ikke alltid like lett å få penselen i malingen, for så å føre den over til arket. Dette er noe vi øver oss på slik at alle får muligheten til å utrykke seg estetisk :)

Høsten er her!
I den anledning ønsket vi denne gangen å benytte oss av høstfargene; gul, rød, grønn og brun. Barna prøvde å bruke penselen etter beste evne, men mot slutten ønsket de heller å bruke hendene :)


"Barnehagen må gi barn mulighet til å oppleve kunst og kultur og til selv å uttrykke seg estetisk. Å være sammen om kulturelle opplevelser og å gjøre eller skape noe felles, bidrar til samhørighet. Barn skaper sin egen kultur ut fra egne opplevelser. Gjennom rike erfaringer med kunst, kultur og estetikk vil barn få et mangfold av muligheter for sansing, opplevelse, eksperimentering, skapende virksomhet, tenkning og kommunikasjon. Fagområdet omhandler uttrykksformer som billedkunst og kunsthåndverk, musikk, dans, drama, språk, litteratur, film, arkitektur og design. Formidling av kunst og kultur bidrar til å skape fortrolighet med og tilhørighet til kulturelle uttrykksformer." (Jmf. rammeplanen)

mandag 22. oktober 2012

Veien er målet

Det er  ikke bare stedet man skal til som er spennende på tur - veien til og fra er minst like spennende! Vi har mye fokus på å ta oss god tid når vi er på tur. Ikke bare kan man finne mye spennende på tur, som siden kan brukes videre i prosjekter i barnehagen. Samtidig dannes mange nye vennskap på turer. Barna er sammen i en liten gruppe over en lengre periode, som de kanskje ikke er like mye med til vanlig.
 
 
Mens vi ventet på bussen fant barna masse blader på bakken som de viftet med og dyppet i vannet.

 
På siste strekket tilbake måtte de bare stoppe ved gjerdet, samle steiner, og kaste de gjennom gjerdet.
 
 

fredag 19. oktober 2012

Egg-eksperiment del 2

Vi så på egget i går, og da var det fortsatt skall igjen på det, og masse bobler. I dag tok vi det ned igjen, og fant ut at nå hadde vi venta lenge nok! Vi tok egget ut av glasset og alle fikk kjenne på det og holde det. Egget var glatt, mykt, bløtt og luktet rart (eddik). Det hadde også blitt mye større. Man kunne faktisk klemme ganske hardt på det uten at det sprakk!
 
 
Vi ble selvfølgelig nødt til å åpne egget og se hva som var inni. Med en kniv prøvde vi å skjære hull, og på et poff var alt innholdet ute.

"Det ser akkurat ut som et speilegg!"

 
Neste uke skal vi prøve oss med et brunt egg for å se om det blir annerledes! Følg med...
 
 
 

Reptiluke

Denne uken har turgruppene gått til Reptilparken (med unntak av de aller yngste, som skal dit neste uke). Apekattene, papegøya, skilpaddene og slangene var mest spennende! Krokodilla var kjempespennende først, men da det viste seg at den ikke gjorde stort, var fiskene rundt mye mer spennende!
 
 

"Var papegøyen fin eller?"
"Neei! Ikke gøye! Gøye pappa!"
 
 
 


"Så går vi rundt om en enebær busk"


I går da vi var på tur, la vi merke til at det var veldig mye vann i Akerselva. Vi stoppet opp for å se og lytte til vannet. "Se, det er bølger i vannet". "Og det ligner på olje", sier Linda. "Hvordan da mener du", spør jeg. "Jo, du ser jo det, den har samme farge som olje vi bruker i barnehagen", svarer Linda.

"Se, Kikiki, et juletre", sier to av barna i kor. "Ja, det er et juletre. Kanskje vi skal gå bort å pynte treet? foreslår jeg. "Ja, roper barna i kor og vi løpet bort og pynter det med høstblader vi finner på bakken. Etter vi har pyntet treet spør jeg om de har lyst gå rundt juletreet og synge, og vi tar hverandre i hendene og synger:

Så går vi rundt om en enebærbusk,
enebærbusk, enebærbusk.
Så går vi rundt om en enebærbusk
tidlig en mandag morgen.
Så gjør vi så når vi vasker vårt tøy,
vasker vårt tøy, vasker vårt tøy.
Så gjør vi så når vi vasker vårt tøy
tidlig en mandag morgen.
 
osv.
 

                      
                       

torsdag 18. oktober 2012

Tommeliten på puterommet

På formiddagen idag var vi på tommeliten inne på puterommet. Her fikk vi virkelig boltret oss på store puter og madrasser. 



Even har et tog i hånden, han går til Eskil som står med en bananpute. Han gir fra seg toget til Eskil. Eskil smiler. Even begynner å klappe, og Endre klapper med, så smiler og ler!

Det er godt å rulle på de store madrassene, og kanskje hvile litt innimellom. Bra at kokken hadde lagd deilig laks med masse grønnsaker i dag, så vi fikk litt mer energi etter all boltreleken. 

onsdag 17. oktober 2012

Vann er gøy

I dag har vi kosa oss ute med vann og sand. Det er gøy å løpe og plaske i vannet og bake kake i sandkassen. Sand er et fantastisk flott formingsmateriale for de minste, og særlig på slike regntunge dager, da sanden lett kan formes og klappes og bli flotte sandkaker og fine hull.
 
I dag var det mange som blir fort våte, og da var det deilig å kunne gå inn og få på tørre klær, varmes seg og spise breiflabb til lunsj!  
 
 

Vaskedag



På fredag hadde vi vaskedag på tommliten. Flere hadde lyst til å bidra med kluten. Etterpå var det rent og pent og luktet godt.

Førstehjelpskurs

Forrige onsdag og i går gjennomførte alle ansatte i Eventyrstua førstehjelpskurs - "Førstehjelp for deg som har omsorg for barn". Vi har kurs hvert år, som man skal, og er nå så forberedt som vi kan være dersom det skulle skje noe.

 
 
I hjerte og lungeredning på barn starter man alltid med fem innblåsninger før man gjenntar 30  brystkompresjoner og to innblåsninger helt til hjelpen kommer.
 
Oppfordrer alle til å lese litt mer om førstehjelp på barn: http://www.familieverden.no/Helse/Sikkerhet-og-forstehjelp/Forstehjelp-pa-barn/
 

Egg-eksperiment!


I dag har vi hatt et egg-eksperiment.
Vi skal lage et gjennomsiktig egg! Det er helt sant, det går faktisk an!
Først måtte vi gå på kjøkkenet og hente et egg, et gjennomsiktig glass, eddik og plastfolie. Vi tok med oss alt inn på avdelingen og snakket om hva vi skulle gjøre. Vi la egget oppi glasset, og fylte masse eddik over. Til slutt la vi plastfolie over hele glasset.
Nå er det bare å vente! Glasset står i vinduskarmen, og vi tar det stadig ned for å se om det har blitt noen endring.
Etter noen timer på hylla tok vi det ned, og da hadde hele egget masse bittesmå bobler over hele seg! Det blir veldig spennende å komme i barnehagen i morra og se hva som har skjedd med egget!


tirsdag 16. oktober 2012

Konstruksjon

...på høyt nivå!



Magnetene er populære å leke med. Her om dagen bygde en gjeng inne på Askeladden/Gullfuglen en svær konstruksjon! De samarbeidet om byggingen, og til slutt var nesten alle magnetene (som ikke hadde gjemt seg på de merkeligste steder) med i konstruksjonen.


Tirsdag formiddag

En tirsdags formiddag kan romme så mangt. For eksempel å bygge et stort slott!
Men også litt hviling. I dag da de minste barna sov, slo vi av lyset og tok en formiddagshvil med Ambientmusikk på høytaleren vår.

Wikipedia sier: Ambient er en musikksjanger som fokuserer på lydenes klangfarge, arrangert eller fremført spesielt for å fremkalle en «atmosfærisk», «visuell» eller rolig og ikke påtrengende kvalitet.
Favoritten er å høre på vannet som sildrer. Godt med en pust i bakken både for små og store. Etterpå tok vi noen yogaøvelser.

Noen barn gikk over fra yoga til togbygging, men i samme rolige tempo. De hvisket mens de lekte, og lot de andre barna fortsette hvilingen.


Fine fyrer

I går flytta det inn noen fine fyrer inne på Askeladden/Gullfuglen. De ble til i en formingstund på formiddagen. Vi er spente på fortsettelsen. Kanskje kan de spille teater for oss en dag? Fortsettelse følger!

Petter Piggsvin - del 2

Forrige uke var de mellomste barna på Kvitebjørn på tur i skogen. Der bestemte vi oss for å samle inn pinner til et spennende prosjekt vi holder på om dagen. Dette er del 2 av Petter Piggsvin prosjektet vårt :)


I Egners verden

På Deichmanske hovedbibliotek har de i anledning Torbjørn Egners 100-årsjubileum satt opp en utstilling der man får se mye av det arbeidet han har gjort. Det står glassmontre med rekvesitter fra skuespillene hans, og mange av bøkene står også utstilt. Det er klart vi måtte ta oss en tur! :)


Særlig glassmonterne var veldig spennende, og da spesielt det hvor man så figurer fra Dyrene i Afrika. Deichmanske har også innredet et jungelrom der man virkelig kan oppleve atmosfæren fra Dyrene i Afrika. Det var veldig stas å sitte der og lese bøker :)

Bli kjent med bøker

Å se i bøker er utrolig spennende, fasinerende og ikke minst lærerrikt. Det er moro å se på alle bildene :) Det er også veldig gøy å dele stunden med noen andre, og da kan det være spennende å se hva de andre leser.

søndag 14. oktober 2012

Å perle for første gang



På fredag tok vi med oss noen av barna inn på gjennbruksstasjonen for å perle. Her fikk de sitte i fred med perlinga. Det var dyp konsentrasjon og finmotorikken ble testet ut. Det er ikke så lett å få perlene til å sitte fast på brettet, men bare man prøver nok, så går det til slutt :)

fredag 12. oktober 2012

Vi utforsker instrumenter


I dag har vi igjen spilt på instrumenter. Først med en gruppe hvor vi spilte på trommer, rytmepinner, maracas, bjeller, cymbaler og guiero. Etterpå fant jeg frem klangstaver til barna. I første omgang fikk de alle prøve spille på de, og utforske instrumentet. Videre kommer vi til å bruke klangstavene sammen med de andre instrumentene.





I dag sang vi mange av de kjente, kjære barnesangene. I tillegg introduserte vi noen jule/vintersanger... det er jo tross alt bare litt over to måneder til jul ;)

- Vi er alle sammen ville
- Aper i skogen
- Bæ, bæ lille lam
- Hjulene på bussen
- Bjelleklang 
- Pulverheksa og julenissen
- Vi tenner våre lykter

torsdag 11. oktober 2012

Hinderløype


Vi lagde hinderløype på puterommet i dag. Hinderløypen var ferdig preparert og tilrettelagt før
barna ble sluppet inn i rommet og barna satte umiddelbart i gang med å utforske mulighetene dette
innebar. De fleste hinderne oppdaget barna raskt på egenhånd, mens noen krevde litt forklaring. Det
morsomste var når barna brukte hindere på andre måter enn det de voksne hadde tiltenkt. Løypen
fikk raskt sitt eget liv i det barn og voksne brukte den sammen og tilpasset utfordringene underveis.
I hinderløypen fikk barna utfordret kroppen sin hva gjaldt både balanse, øye-hånd koordinasjon og
orientering i rommet. I tillegg fikk de en solid dose deep play (spenningsfylt lek) ved hopp fra stor
høyde og klatring i ribbevegg.

 


 

Tommeliten



Her kommer et lite utdrag fra dagene på Tommeliten.

 En del av det å bli stor er å øve på balansen. Inne på puterommet er det noen fine balanseklosser som vi legger på gulvet for å gå på. Det er ikke alltid like lett å holde balansen oppe på klossene, men det er like gøy å krabbe eller åle seg lags de.


 
En dag kom kokken inn med en hel pose med ballonger. Disse ble blåst opp, og man skal si det ble stemning på avdelingen.


Konstruksjonslek er en viktig del av hverdagen, og vi er noen flinke ingenører. Det bygges kunstverke i alle slags farger, former og fasonger.


Vi øver oss med maling. Det å føre penselen er ikke alltid så lett. Først skal man dyppe den i malingen, så skal man overføre den til arket. Dette er ikke alltid så lett, men vi øver ;)